Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Ψηφιακό Δημόσιο, φιλικό στον πολίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηφιακό Δημόσιο, φιλικό στον πολίτη

Το ψηφιακό Δημόσιο βρίσκεται στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής για τη θεμελίωση μιας συγχρονης διοίκησης, απαλλαγμένης από τα γραφειοκρατικά βάρη και φιλικής προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

Με δεδομένη την ψηφιακή υστέρηση του Δημοσίου, αλλά και την υποστελέχωση σε κρίσιμες υπηρεσίες, τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι αργά, ωστόσο σημαντικά προς την κατεύθυνση της ψηφιακής αναδιάρθρωσης. Ενδεικτικό είναι πως την τετραετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν για πρώτη φορά σε λειτουργία στην ελληνική διοίκηση τα "ψηφιακά οργανογράμματα", τα οποία μέχρι σήμερα διαθέτουν περι τους 600 φορείς του Δημοσίου, ενώ υλοποιήθηκε και η λεγόμενη ηλεκτρονική αξιολόγηση, στην οποία συμμετέχουν το 82% των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο ίδιο πλαίσιο αναβαθμίστηκε το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, πιο γνωστό ως «Απογραφή», ενώ υλοποιήθηκε το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας για την επιτάχυνση διοικητικών μεταβολών (αποσπάσεις, μετατάξεις) με διαφάνεια. Επίσης για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε -μεταξύ των πρώτων στην Ε.Ε.- ψηφιακό αποθετήριο (κόμβο), που θα φιλοξενεί με ασφάλεια και θα υποστηρίζει όλες τις δημόσιες, υπολογιστικές εφαρμογές, το G-Cloud, στο οποίο κεντρική θέση καταλαμβάνει πλέον το σύστημα "Διαύγεια", που αναβαθμίστηκε και με υποδομές G-Cloud.

Προκειμένου να κατανοήσει ο αναγνώστης την υστέρηση της διοίκησης, ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσότακης άφησε ως... παρακαταθήκη την εκπόνηση μνημειωδώς πρόχειρων και παρωχημένων οργανογραμμάτων, ενώ στους 18 μήνες θητείας του δεν υπήρξε ούτε ένα ολοκληρωμένο έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ούτε καν σε σχέση με το "μεσαιωνικό" έργο "Σύξευξις", το πρωταρχικό αυτό έργο για την ψηφιακή αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών, το οποίο παρέμενε στον πάγο αναξιοποίητο μέχρι την επανεκκίνηση του "Σύζευξις ΙΙ" επί ΣΥΡΙΖΑ με βασικό στόχο την κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών του Δημοσίου.

Διασυνδέονται ηλεκτρονικά 21.000 φορείς

Πυρηνικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και της συναλλαγής των πολιτών με τις υπηρεσίες του αναμένεται να διαδραματίσει το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ), η σύμβαση για το οποίο υπεγράφη στις 10.5.2019 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της αναδόχου κοινοπραξίας εταιρειών ΟΤΕ - Βyte - Uni.Systems. Το ΣΗΔΕ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, αναμένεται να διασυνδέσει ηλεκτρονικά 21.000 φορείς, θα παράσχει 150.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές σε δημόσιους λειτουργούς και θα εξοικονομήσει 380 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Το έργο, προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 μήνες και στη συνέχεια θα λειτουργήσει δοκιμαστικά επί δύο μήνες.

Ψηφιακό ΚΕΠ

Κομβικής σημασίας στο κυβερνητικό έργο και ειδικότερα στις δράσεις του αρμόδιου υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ήταν η άμεση εκκίνηση του έργου «Ψηφιακό ΚΕΠ», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, εντός του 2019, που περιλαμβάνει και την ψηφιακή αναβάθμιση επιλεγμένων υπηρεσιών των ΚΕΠ εντός του τρέχοντος έτους.

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το 2021, ωστόσο άμεσα εγκαινιάστηκε η χρήση υφιστάμενων συστημάτων των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, με σπουδαιότερη την εφαρμογή της αρχής «Άπαξ Υποβολής Πιστοποιητικών» (Once Only). Ο πολίτης δηλαδή δεν θα απαιτείται πλέον να προσκομίζει εκ νέου τα πιστοποιητικά που εντάσσονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής αναζήτησης, καθώς θα αποθηκεύεται σε ηλεκτρονική θυρίδα και δεν θα απαιτείται να το ξανακαταθέσει, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω ταχυδρομείου, όπως συμβαίνει σήμερα!

1.000 online υπηρεσίες

Να σημειώσουμε πως μέχρι και σήμερα για περισσότερες από 1.000 υπηρεσίες ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί online από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της χώρας. Για επιλεγμένες δηλαδή υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, τα ΚΕΠ έχουν διασυνδεθεί ηλεκτρονικά με το πληροφοριακό σύστημα του φορέα που τις παρέχει. Έτσι, το αποτέλεσμα της υπηρεσίας (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης) παραδίδεται αυτόματα στον πολίτη χωρίς να απαιτούνται δύο επισκέψεις στο ΚΕΠ (μία για αίτηση και μία για παραλαβή).

Μεταξύ άλλων, οι υπηρεσίες που παρέχονται online από τα ΚΕΠ περιλαμβάνουν:

* Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΟΑΕΔ (βεβαίωση χρόνου ανεργίας, τρέχουσα κατάσταση, βεβαίωση χρόνου ανεργίας για προηγούμενο χρονικό διάστημα κ.λπ.).

* Χορήγηση επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.

* Έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου.

* Ηλεκτρονικές υπηρεσίες υπουργείου Οικονομικών (έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου [e-παράβολο], αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας).

* Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΟΓΑ - Αγροτικής Εστίας ΛΑΕ (βεβαιώσεις συντάξεων ΟΓΑ για φορολογική χρήση, αίτηση προγραμμάτων Αγροτικής Εστίας).

* Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΟΑΕΕ (βεβαίωση εισφορών, βεβαίωση αποδοχών, τρίμηνo ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων).

Ξεκίνησε η υλοποίηση της ψηφιακής πύλης του Δημοσίου

Στο πλαίσιο της ψηφιακής αναδιάρθρωσης το ΥΔΑΝ εγκαινίασε την προσαρμογή των ιστοτόπων και εφαρμογών του Δημοσίου, ώστε να είναι προσβάσιμες στα ΑμεΑ, ενώ στη διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται το έργο της Ψηφιακής Πύλης για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας, με στόχο κάθε πολίτης να έχει αξιόπιστη και έγκυρη νομική πληροφόρηση μέσω ενός νέου ηλεκτρονικού κόμβου, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι κωδικοποιήσεις και θα είναι προσβάσιμος και δωρεάν για όλους. Απώτερος σκοπός είναι η καλή νομοθέτηση και η αντιμετώπιση της πολυνομίας, ώστε να παρέχεται ένα σαφές πλαίσιο για τους πολίτες και τη Δημόσια Διοίκηση.

Η Πύλη του Ελληνικού Δημοσίου για τα Ανοιχτά Δεδομένα περιλαμβάνει ένα σύνολο 9.019 «ομάδων» ανοιχτών δεδομένων από 334 φορείς διάθεσης, σε 17 θεματικές ομάδες, ενώ στο ΥΔΑΝ λειτουργεί ήδη η διαδικτυακή πύλη "Your Europe", "Η Ευρώπη σου", με δέκα θεματικές, που συνεχώς αυξάνονται, και σε διασύνδεση με 385 ιστοσελίδες δημοσίων φορέων που συμμετέχουν.

Η πύλη αυτή αναμένεται να ενσωματωθεί στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Πύλη (Κανονισμός 2018/1724), που στην πλήρη λειτουργία της θα παρέχει:

* Πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πληροφορίες.

* Διεκπεραίωση και διαλειτουργικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο διοικητικών διαδικασιών ηλεκτρονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL