Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η ΕΛ.ΑΣ. ήταν ενήμερη για τις κινήσεις των Δημητράκη - Σακκά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΕΛ.ΑΣ. ήταν ενήμερη για τις κινήσεις των Δημητράκη - Σακκά

Θεσσαλονίκη: Ήταν λίγο μετά στις 12 το μεσημέρι χθες όταν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους δύο ληστές που λίγο νωρίτερα είχαν επιχειρήσει μια κινηματογραφικού τύπου ληστεία σε ΑΤΜ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο βρίσκεται εντός του ΑΠΘ. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι και οι δύο ήταν παλιοί γνώριμοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αφού επρόκειτο για τους Γιάννη Δημητράκη και Κώστα Σακκά.

Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι αστυνομικές αρχές έδειξε ότι η ΕΛ.ΑΣ. περίμενε ότι οι Δημητράκης και Σακκάς ετοίμαζαν κάποιο «χτύπημα», αλλά δεν γνώριζαν τι είδους και πού. Σύμφωνα με πληροφορίες, που όμως δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, και οι δύο βρίσκονταν εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση και έτσι το «ταξίδι» τους στη Θεσσαλονίκη κάθε άλλο παρά ως «αναψυχής» αντιμετωπίστηκε. Μόλις σήμανε συναγερμός από το ΑΧΕΠΑ, οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν αμέσως στο νοσοκομείο και απέκλεισαν τη γύρω περιοχή και όταν οι δύο άγνωστοι μέχρι τότε ληστές επιχείρησαν να διαφύγουν από το πανεπιστημιακό καμπ, συνελήφθησαν επί της Αγίου Δημητρίου.

Με αμφίεση γιατρών

Λίγο πριν είχαν σπείρει πανικό στο ΑΧΕΠΑ, όπου εμφανίστηκαν με αμφίεση γιατρών. Φορώντας ιατρικές ρόμπες, γάντια και χειρουργικές μάσκες μπήκαν στο νοσοκομείο και κατευθύνθηκαν στο ΑΤΜ την ώρα ακριβώς που έφτανε η χρηματαποστολή για να το εφοδιάσει. Με την απειλή περιστρόφων ζήτησαν από τους υπαλλήλους της να τους παραδώσουν τις δύο κασετίνες που κρατούσαν και ήταν γεμάτες χαρτονομίσματα. Τελικά, άρπαξαν τη μία από αυτές και άρχισαν να τρέχουν στους γεμάτους από ασθενείς, συνοδούς και νοσηλευτικό προσωπικό διαδρόμους του νοσοκομείου. Ο γιατρός του ΑΧΕΠΑ Γιώργος Σαριδάκης, που εκείνη την ώρα πήγε στο ΑΤΜ για να βγάλει χρήματα και έγινε αυτόπτης μάρτυρας της ληστείας, περιέγραψε ως εξής τα γεγονότα: «Περίμενα δίπλα στους υπαλλήλους να κάνουν την αλλαγή για να κάνω ανάληψη μετρητών. Μόλις άνοιξαν το μηχάνημα, εκείνη τη στιγμή, ένας τύπος ψηλός, που φορούσε ποδιά και μάσκα, κι ένας κοντός με φαλάκρα, που επίσης φορούσε μάσκα στο πρόσωπο, όρμηξαν και ο ψηλός φώναξε στους δύο υπαλλήλους ‘ληστεία’, ενώ τράβηξαν και οι δύο περίστροφα. Χωρίς να φοβηθώ, γύρισα μέσα και έδιωξα τον κόσμο για να μην γίνει κανένα κακό. Φώναξα στους άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας ότι γίνεται ληστεία για να καλέσουν την αστυνομία και επέστρεψα στο σημείο της ληστείας. Οι ληστές είχαν αρπάξει τη μία κασετίνα, η οποία τους έπεσε κάτω και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός χρωματισμού και πιστεύω ότι άρπαξαν και μία δεύτερη κασετίνα από τις υπάρχουσες του ΑΤΜ, η οποία μέσα πρέπει είχε κάποια χρήματα. Είχα σκοπό να τους καταδιώξω, αλλά είχαν προλάβει να φύγουν».

Ο διοικητής του νοσοκομείου Αναστάσιος Σπανός έδωσε τα εύσημα στο προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου που αντέδρασε άμεσα, ενώ τόνισε ότι η αστυνομία που κλήθηκε ήρθε αμέσως. Με δεδομένο ότι οι ληστές ήταν οπλισμένοι, σχολίασε «ευτυχώς δεν έγινε κανένα κακό» και υποστήριξε ότι δεν επικράτησε πανικός στο νοσοκομείο. Πέρα από τους δύο, η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε και μία 39χρονη γυναίκα που φέρεται ως συνεργός τους, ενώ πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια από τα οποία φέρονται να πέρασαν οι δύο ληστές.

Ποιοι είναι

Να σημειωθεί ότι και οι δύο συλληφθέντες αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί και έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Γ. Δημητράκης έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί για τη ληστεία στο υποκατάστημα της ΕΤΕ στη Σόλωνος το 2006, από τη λεγόμενη «συμμορία με τα μαύρα». Ο Κ. Σακκάς συνελήφθη πρώτη φορά τη στιγμή που εξέρχονταν από ενοικιαζόμενη αποθήκη, στη Νέα Σμύρνη της Αθήνας, στην οποία η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε βρει οπλισμό. Θεωρήθηκε μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς και προφυλακίστηκε. Μετά το πέρας του ανώτατου ορίου προφυλάκισης κατηγορούμενου (30 μήνες), τον Ιούνιο του 2013, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε νέα παράταση της κράτησής του και ξεκίνησε απεργία πείνας. Απελευθερώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών και το 2014 συνελήφθη ξανά για παραβίαση των όρων, αλλά αθωώθηκε τελεσίδικα. Το 2015 καταδικάστηκε ερήμην σε 16 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και άλλα αδικήματα και τον Αύγουστο του 2016 συνελήφθη και πάλι, ύστερα από καταδίωξη, στη Σπάρτη. Στο Εφετείο η ποινή του μειώθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη για διακεκριμένη οπλοκατοχή και αθωώθηκε από κάθε κατηγορία σχετικά με ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Αποφυλακίστηκε το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL