Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Αλ. Τσίπρας: "Χειριστήκαμε θεσμικά την υπόθεση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: "Χειριστήκαμε θεσμικά την υπόθεση"

Τέλος στη σκιαμαχία με επίδικο τη Δικαιοσύνη βάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας προκαλώντας όσους "εδώ και ένα χρόνο καταγγέλλουν με ψευδώνυμο" δήθεν παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη να μιλήσουν με ονόματα και να κατονομάσουν σε ποιον αναφέρονται ως 'Ρασπούτιν'". Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση (με μπροστάρη το δίδυμο Βενιζέλος - Σαμαράς) προσπαθεί με πολιτική πίεση να κλείσει δικαστικά το σκάνδαλο της Novartis.

Κληθείς (στην τηλεόραση του Alpha) να σχολιάσει την επιστολή Αγγελή για την υπόθεση Novartis ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή τη χειρίστηκε με τον θεσμικό τρόπο που επιτάσσει ο ρόλος της. "Ούτε βγήκαμε να πούμε 'θα τους πάμε μέχρι τέλους' ούτε απειλήσαμε με ειδικά δικαστήρια ούτε εκδικητικά απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους" τόνισε.

Υπογράμμισε ότι η υπόθεση εστάλη από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνηθεί, ωστόσο παραδέχτηκε ότι εκ των πραγμάτων υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην πρώτη φάση του ελέγχου και της διερεύνησης. Κάτι που, όπως είπε, "αντικειμενικά δημιουργεί από τη μία την εντύπωση ότι ενδεχομένως υπάρχει ασυλία για κάποια πολιτικά πρόσωπα που έχουν ευθύνες και δεν έχουν αναδειχθεί ή ομηρεία πολιτικών προσώπων που δεν έχουν ευθύνες αλλά παραμένουν υπό διερεύνηση".

"Ο κ. Αγγελής και ο ίδιος λέει ότι είναι ένα μεγάλο και υπαρκτό σκάνδαλο και κάνει εκτιμήσεις για το πώς θα έπρεπε να είναι ορθότερη η διαδικασία που αφορά την ίδια τη Δικαιοσύνη" συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι, εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης προέβαινε σε ενέργειες κατά παραίνεση των απόψεων Αγγελή, αμέσως θα κατηγορούνταν η κυβέρνηση πως παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη γιατί η έρευνα δεν έχει το αποτέλεσμα που τη συμφέρει.

Υπογράμμισε ακόμα ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση πως έχει προνομιακή μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη. "Φάγαμε τα μούτρα μας με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως "δεν έχουμε ανοιχτές υποθέσεις στελεχών μας που να εμπλέκονται με δικαστικές υποθέσεις" καταλήγοντας ότι ως εκ τούτου "δεν έχουμε λόγο να ελέγξουμε τη Δικαιοσύνη".

Μ. Καλογήρου: "Άλλα μου είπε ο Ι. Αγγελής"

Τους ισχυρισμούς Αγγελή διαψεύδει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Όπως τονίζει, ο Ι. Αγγελής “τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών. Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία”.

Υπενθυμίζει δε πως ο ίδιος παρήγγειλε την άσκηση προκαταρκτικής εξέτασης μετά από διαβιβαστικό έγγραφο από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου “ακριβώς ώστε το κρίσιμο ζήτημα να πάψει να συνιστά αντικείμενο διαρροών ή υπαινικτικών αναφορών, όπως άλλωστε δεν ταιριάζει σε θεσμικά όργανα που έχουν αναλάβει και ασκούν πολιτική ή δικαστική εξουσία”.

Παρέμβαση Βενιζέλου - Σαμαρά

Τη διερεύνηση των ισχυρισμών Αγγελή είχε ζητήσει πρώτος (μέσω Facebook πια, αφού δεν έχει πολιτική ιδιότητα) ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει ρητή αναφορά σε μέλος της κυβέρνησης και ζητά να υπάρξει (μετά τις εκλογές...) δικογραφία που θα διαβιβαστεί αμελλητί στη νέα Βουλή.

Επίσης επιχειρεί να αδρανοποιήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου εκτιμώντας ότι πρέπει να απέχουν από τις ποινικές / δικονομικές και πειθαρχικές αρμοδιότητες της θέσης τους.

Την ανάσυρση της μήνυσής του από το αρχείο ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ η Ν.Δ. υποστηρίζει πως “επιβεβαιώνεται ότι στην υπόθεση της Novartis στήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια πρωτοφανής σκευωρία, στην οποία μετείχαν κορυφαία στελέχη της”.

Γεννηματά: Παραιτήσεις

Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης και του αναπληρωτή υπουργού ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά βάζοντας στο κάδρο και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL