Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα πρέπει να προχωρήσει υποστηρίζουν Ν.Παρασκευόπουλος και Αντ.Ρουπακιώτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα πρέπει να προχωρήσει υποστηρίζουν Ν.Παρασκευόπουλος και Αντ.Ρουπακιώτης

Στην ανάγκη για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αναφέρονται οι δύο πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος και Αντώνης Ρουπακιώτης, προβαίνοντας σε παρατηρήσεις για το Σχέδιο που έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή .

«Ένα βασικό νομοθέτημα, όπως ο Ποινικός Κώδικας, δεν μπορεί να θεσπίζεται εύκολα, ούτε συχνά. Την αλλαγή μπορούν να δικαιολογήσουν μόνο σημαντικές και θεμελιακές αδυναμίες τις οποίες έδειξε ο χρόνος», τονίζει ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση η αρχιτεκτονική του «Κώδικα Χωραφά», έχει φανεί ανθεκτική. Ωστόσο, μια κύρια αδυναμία είναι ιδιαίτερα αισθητή στο πεδίο της ασφάλειας και του κράτους δικαίου, και μάλιστα με ευρύτερη κοινωνική απήχηση. Συγκεκριμένα: ο Ποινικός μας Κώδικας προβλέπει γενικά δρακόντειες ποινές ως απειλούμενες. Από την άλλη πλευρά προβλέπει ένα πολύ ελαστικό και ρευστό σύστημα πρόωρων απολύσεων με όρους. Είναι φανερό ότι εδώ χρειάζεται να αποκατασταθούν οι ισορροπίες: οι απειλούμενες ποινές να γίνουν αναλογικές και να μετριαστούν, το σύστημα των απολύσεων να παγιοποιηθεί».

«Αυτήν την ανάγκη την εξυπηρετεί το Σχέδιο Ποινικού Κώδικα, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα και γι αυτό πρέπει να προωθηθεί. Το ίδιο Σχέδιο όμως περιλαμβάνει και ρυθμίσεις, οι οποίες είναι προβληματικές, έως και αφόρητες. Για παράδειγμα: χαλαρώνει τον αντιρατσιστικό ποινικό έλεγχο σε βαθμό επικίνδυνο, αλλά και ακατανόητο (κατάργηση άρθρου 81Α για την επιβάρυνση ποινήςπράξεων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, αποποινικοποίηση άρθρου 361Β, δηλαδή της προσφοράς αγαθών πρώτης ανάγκης με καταφρονητικούς ρατσιστικούς αποκλεισμούς). Δυστυχώς, τα παραπάνω αποτελούν δύο μόνο παραδείγματα επιμέρους ρυθμίσεων, που είναι ιδιαίτερα προβληματικές», σημειώνει ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Τέλος, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η ελπίδα μου είναι ο Κώδικας αυτός να προχωρήσει, αλλά με εξάλειψη των διατάξεών του εκείνων που αναιρούν πρόσφατες κατακτήσεις ασφάλειας και ανθρωπισμού».

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης από την πλευρά του υπογραμμίζει ότι «η ανάγκη αναθεώρησης του ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι αναγνωρισμένη από όλους, με την παρατήρηση βεβαια ότι διαφοροποιείται για σειρά σημαντικών ρυθμίσεων των ισχυόντων κωδίκων η δικαιϊκή και ευρύτερα δικαιοπολιτική αφετηρία στη σκέψη νομικών επιστημόνων, θεσμικών φορέων αλλά και των κάθε φορά κυβερνήσεων».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προσθέτει ότι «από το 1951, οπότε άρχισε και η ισχύς του Ποινικού Κώδικα, έχουν γίνει αμέτρητες τροποποιήσεις άρθρων του Ποινικού Κώδικα, όχι πάντα προστατευτικές της ανάγκης για εκσυγχρονισμό του στις διαμορφούμενες νέες συνθήκες, κοινωνικές, εγκληματικές, πολιτισμικές».

«Αντίθετα, μάλιστα, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις πρόσδεσης στον Ποινικό Κώδικα τροποποιήσεων επικουρικού χαρακτήρα ή πολιτικής σκοπιμότητας» υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Πρωτοβουλίες για την τροποποίηση των κωδίκων υπήρξαν από ετών, το δε 2015 ο εξ ορισμού αρμόδιος να γνωρίζει την ανάγκη αναθεώρησης των Ποινικών Κωδίκων Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Α.Π.Θ., ως Υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε τη συγκρότηση δύο επιστημονικών επιτροπών, μια υπό τον Χριστόφορο Αργυρόπουλου, διακεκριμένο δικηγόρο Ποινικολόγο για τον Ποινικό Κώδικα, και άλλη υπο τον καθηγητή Ποινικού Δικαίου του Α.Π.Θ. Γ. Δελακούρα για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και με μέλη αναγνωρισμένου κύρους πανεπιστημιακούς, δικαστές και δικηγόρους.

» Τα ολοκληρωμένα σχέδια των επιτροπών αυτών με νέες πολύ σημαντικές ρυθμίσεις - κάποιες έστω αμφιλεγόμενες - μετά από εργασία ετών, παραδόθηκαν πρόσφατα για διαβούλευση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου.

» Κατά συνέπεια στερούνται από σοβαρότητα αιτιάσεις, ότι πρόκειται για προεκλογική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ή ότι κινήθηκε εσπευσμένα η διαδικασία αυτή, με σκοπό να ψηφιστούν από την κυβερνητική πλειοψηφία οι Κώδικες, με την ειδική διαδικασία που προβλέπεται ως άρθρο μόνο, στους οποίους κώδικες εγκλείονται φανερές οι υπόκρυφες διατάξεις προς αναθεώρηση, έμφορτες δήθεν των ιδεολογικών δοξασιών ή αγκυλώσεων, όπως προβλήθηκε, του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, ο Αντ.Ρουπακιώτης σημειώνει ότι «τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε τα σχέδια και των δύο Κωδίκων σε Νομικές Σχολές, Δικαστικές Ενώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους και έδωσε δημοσιότητα μεγάλου εύρους, για τη διατύπωση ενδεχομένως άλλων απόψεων.

» Μετά τις παρατηρήσεις που θα δημοσιοποιηθούν, οι αρμόδιες επιτροπές θα αξιολογήσουν αυτές και στη συνέχεια θα κινηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό η κατά το Σύνταγμα και το Κανονισμό της Βουλής διαδικασία για ψήφιση των Κωδίκων από τη Βουλή».

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, σημείωσε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ότι «με βάση αυτά προκύπτει το ερώτημα, μήπως οι αντιδράσεις δεν συνιστούν τιποτε περισσότερο παρα σκόπιμη κωλυσιεργία, ώστε να μην πιστωθεί η κυβέρνηση τη μέγιστη δικαιϊκώς και κατ’ επέκταση κοινωνικώς ωφέλιμης νομοθετική αυτή πρωτοβουλία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL