Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου / Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι και οι 12 άφαντες κάμερες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου / Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι και οι 12 άφαντες κάμερες

Ποιος είναι ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι που η αστυνομία δεν μπορεί να βρει αλλά ωστόσο μοιάζει να μην θεωρεί παράταιρο ότι κρατάει πτυσσόμενο κλομπ όταν αυτοί περνούν βίαια τις χειροπέδες στον Ζακ Κωστόπουλο; Αυτό αναρωτιέται όποιος δει το βίντεο που έφτιαξε στο πλαίσιο της έρευνάς της η ομάδα Forensic Architecture, η οποία λειτουργεί στο πανεπιστήμιο Γκόλντσμιθ στο Λονδίνο. Η ομάδα χρησιμοποίησε το διαθέσιμο οπτικό υλικό που είτε υπάρχει στο Youtube είτε έχει προβληθεί από διάφορα ΜΜΕ για τη δολοφονία του Ζ. Κωστόπουλου και συνέταξε μια προκαταρτική έκθεση ανάλυσης αυτού του οπτικοακουστικού υλικού, την οποία έχει κοινοποιήσει και στις ελληνικές αρχές, όπως σημειώνει.

Ο άνδρας λοιπόν με το κίτρινο μπλουζάκι είναι ο γνωστός από τα πρώτα βίντεο που έπαιξαν σε site εφημερίδων ή κανάλια. Πρόκειται γι' αυτόν που εμφανίζεται να εμποδίζει τον Ζακ Κωστόπουλο να μπει στον Βενέτη. Όπως μάλιστα σημείωνε η Άννυ Παπαρρούσου στην τελευταία συνέντευξη που έδωσαν στην "Αυγή" της Κυριακής οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου τον Φεβρουάριο, ο συγκεκριμένος εμφανίζεται από την πρώτη καταγραφή της δικογραφίας από το κατάστημα του Βενέτη και στην επόμενη καταγραφή, μετά το περιστατικό, "συνομιλεί συνεχώς στο κινητό, είναι πάντοτε κοντά στους αστυνομικούς και φαίνεται να έχει επίγνωση του περιστατικού και ως προς τα αίτια. Και στο τέλος είναι παρών ανάμεσα στις τάξεις των αστυνομικών. Δεν τον διώχνουν, φαίνεται να είναι ένα πρόσωπο γνωστό και συνεργάσιμο.

Ζητήθηκε από τον ανακριτή, κατόπιν δικού μας αιτήματος, να βρεθεί αυτός ο άνθρωπος και να κληθεί να καταθέσει, όπως έχει νόμιμη υποχρέωση. Μια ημέρα μετά την έλευση του αιτήματος, η αστυνομία απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν".

"Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας παραμένει κρυφό με ευθύνη της αστυνομίας. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα περιστατικά που να οδηγούν σε περαιτέρω ποινική αξιολόγηση, όπως παραδείγματος χάριν ρατσιστικά κίνητρα, τα οποία να έχουν εμφιλοχωρήσει σε αυτό το χρονικό στάδιο, και παρότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε να γίνει διερεύνηση για τα τυχόν ρατσιστικά κίνητρα του εγκλήματος, δεν έγινε τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε καν ασχολήθηκε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας, ούτε καν κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές να παράσχουν κάποιο στοιχείο που ενδεχομένως θα μπορούσε να αξιολογηθεί ενδεχομένως είτε θετικά είτε αρνητικά για τη διακρίβωση αυτή", συμπλήρωνε τότε.

Το βίντεο της ανάλυσης λοιπόν δείχνει όλη αυτή την πορεία που περιέγραφε στην "Αυγή" της Κυριακής η Άννυ Παπαρρούσου αποκαλύπτοντας επίσης ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο: ότι κάποια στιγμή ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι -που τόσο γρήγορα η αστυνομία έσπευσε να πει στον ανακριτή ότι δεν μπορεί να βρει- κρατάει και πτυσσόμενο κλομπ(!) ενώ βρίσκεται ανάμεσα στους αστυνομικούς, γεγονός που γεννά ακόμα περισσότερα ερωτηματικά τόσο για την ταυτότητά του, όσο και για την αιτία της τόσο γρήγορης απάντησης της ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν μπορούν να τον εντοπίσουν.

Υπάρχει υλικό από 12 ακόμα κάμερες!

Το βίντεο αυτό έχει κατατεθεί από την ερευνητική ομάδα από τις 12 Μαρτίου στις ελληνικές αρχές, ενώ την 1η Απριλίου κατέθεσε και την προκαταρκτική της ανάλυση σχετικά με το υπάρχον οπτικοακουστικό υλικό -στη δικογραφία και στο Διαδίκτυο-, όπου υποδεικνύουν ότι τουλάχιστον ακόμα 12 κάμερες είτε ήταν παρούσες στο σημείο είτε κατέγραφαν και το υλικό αυτό βρίσκεται στα χέρια πολιτών και δεν αποκλείεται να περιέχει σημαντικά στοιχεία για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Έξι μήνες μετά, το ερώτημα παραμένει: γιατί σκότωσαν τον Ζακ Κωστόπουλο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL