Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Forensic Architecture: Ποιος είναι ο άνδρας με την κίτρινη μπλούζα στη δολοφονία του Ζακ; (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Forensic Architecture: Ποιος είναι ο άνδρας με την κίτρινη μπλούζα στη δολοφονία του Ζακ; (Video)

Στη δημοσιότητα έδωσε το διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture την προκαταρκτική έκθεση ανάλυσης οπτικοακουστικού υλικού που αφορά τον βίαιο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και θέτει το ερώτημα: «Ποιος είναι ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι;».

Ο συγκεκριμένος άνδρας έχει απαθανατιστεί σε διάφορα βίντεο που αφορούν τη βίαιη επίθεση και τον θάνατο του Ζακ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας, ενώ, σύμφωνα με την έκθεση, η αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν τον γνωρίζει.

Ωστόσο, ο άνδρας φαίνεται σε διάφορα καρέ και φοράει ένα κίτρινο μπλουζάκι με μια ευδιάκριτη μπλε στάμπα, ένα ξεβαμμένο μπλε τζιν, παπούτσια με σόλες ανοιχτού πράσινου χρώματος και μαύρο ρολόι.

Ο άνδρας αποτυπώνεται για πρώτη φορά στην κάμερα ασφαλείας ενός καταστήματος παπουτσιών επί της οδού Πατησίων να περπατάει προς την κατεύθυνση της οδού Γλάδστωνος, όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Λίγο αργότερα εμφανίζεται έξω από το αρτοποιείο «Βενέτης» στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων. Εκεί η κάμερα του καταστήματος αποτυπώνει για πρώτη φορά τον Ζακ να βρίσκεται στην είσοδο πολύ κοντά στον άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι και σε άλλους δύο άνδρες, εκ των οποίων ο ένας μπαίνει στο αρτοποιείο, παίρνει ένα μπουκάλι νερό και το προσφέρει στον Ζακ.

Ο Ζακ φαίνεται να κάνει μια προσπάθεια να μπει στο κατάστημα και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται να τον εμποδίζει.

Στο βίντεο αυτόπτη μάρτυρα που καταγράφει με κινητό την επίθεση στο κοσμηματοπωλείο, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται να είναι παρών από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκειά της. Δεν φαίνεται να συμμετέχει ο ίδιος στην επίθεση, αλλά την παρακολουθεί από κοντά και μιλάει στο κινητό του.

Όταν ο Ζακ βρίσκεται αιμόφυρτος στο έδαφος, ακούγεται να κλείνει το τηλέφωνο λέγοντας «φίλε αυτόν, ήταν στο Βενέτη, στο Βενέτη, έλα».

Ύστερα απευθύνεται στον αστυνομικό της ομάδας ΖΗΤΑ που έφτασε πρώτος και τον ενημερώνει σχετικά με τα τραύματα του Ζακ: «Θέλει ασθενοφόρο (...) Δεν είναι στον λαιμό, είναι στα χέρια και στο κεφάλι». Δευτερόλεπτα αργότερα διακρίνεται κοντά στον διασώστη του ΕΚΑΒ.

Στο βίντεο που οι αστυνομικοί των ομάδων ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ φαίνεται να χειροπεδούν βίαια τον Ζακ τραβώντας και κλοτσώντας τον, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι είναι ο μόνος που πλησιάζει τους αστυνομικούς φορώντας πολιτικά ρούχα. Σε ένα σημείο φαίνεται να κρατάει ένα αντικείμενο που μοιάζει με το πτυσσόμενο κλομπ που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.  

Η ερευνητική ομάδα του Forensic Architecture θέτει τα εξής ερωτήματα:

- Ποιος είναι τελικά ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι;

- Γιατί του επιτρέπεται να είναι τόσο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος;

- Πώς κατέληξε ο Ζακ παγιδευμένος στο κοσμηματοπωλείο;

- Τι ρόλο έπαιξε η ταυτότητα του Ζακ στη βίαιη εξέλιξη των γεγονότων;

- Ποια ήταν η συμβολή της αστυνομίας τον θάνατο του Ζακ;

Αναλυτικά η έκθεση Forensic Architecture

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL