Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τις πληγές της από την κακοκαιρία μετρά η ανατολική Κρήτη

cretalive.gr

Την εικόνα της καταστροφής συνθέτουν τα πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, οι καταστροφές σε θερμοκήπια και καλλιέργειες, καθώς και οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο

Τις πληγείσες περιοχές στην ανατολική Κρήτη θα επισκεφθεί, σήμερα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μετά το σοβαρό "χτύπημα" που δέχτηκαν από τα καιρικά φαινόμενα. Ο περιφερειάρχης θα διαπιστώσει το μέγεθος των ζημιών προκειμένου να υποστηρίξει και εμπράκτως το αίτημα των δήμων Σητείας και Ιεράπετρας να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την εικόνα της καταστροφής συνθέτουν τα πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, οι καταστροφές σε θερμοκήπια και καλλιέργειες, καθώς και οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο.

Από το πρωί της Κυριακής και με το πρώτο φως της ημέρας ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης και ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης με τους αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες, συνέχισαν τις περιοδείες τους στις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής, στις υποδομές κυρίως, και αντιμετωπίζοντας όπου είναι εφικτό κάποια από τα πιο επείγοντα προβλήματα.

«Η κατάσταση είναι τραγική» είπε στο neakriti.gr από τον πλημμυροπαθή Μακρύ Γιαλό ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης.

«Έχουμε ήδη κάνει αίτημα για να κηρυχτεί ο Δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχουν διαλυθεί τα πάντα. Το εθνικό, επαρχιακό δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο χρειάζεται άμεση αποκατάσταση σε ολόκληρο το δήμο Σητείας. Έχουμε σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης  και στα δίκτυα της ΔΕΗ.

Παραμένουν αποκομμένα τα Κάτω Περβολάκια από το επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ έχουν εξαφανιστεί τα δίκτυα ύδρευσης στη Λαγκάδα και στα Πιλαλήματα. Στη Λαγκάδα επιπλέον ένα μεγάλο θερμοκήπιο παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου και έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Στην Ανάληψη Μακρύ Γιαλού όλο το παραλιακό μέτωπο έχει υποσκαφεί και έχουν χαθεί τα δίκτυα ύδρευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει πολλά μαγαζιά και τουριστικές επιχειρήσεις που ήταν έτοιμες να ανοίξουν γιατί έφτασαν οι πρώτοι επισκέπτες για τη νέα τουριστική σαιζόν.

Επίσης έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή Λιβάδια στην πόλη της Σητείας δύο ξενοδοχεία, σπίτια και καταστήματα, ενώ έγιναν με επιτυχία πολλές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων και ζώων από την Π.Υ., την ΕΜΑΚ και τους εθελοντές Σαμαρείτες και διασώστες. Εκεί ο ποταμός Παντέλης μάς δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Το δε παραλιακό μέτωπο στον Κουρεμένο και στον Μακρύ Γιαλό έχει γεμίσει καλάμια και σκουπίδια και έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία από τη δύναμη του νερού που έψαχνε να βρει τη θάλασσα», ανέφερε ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης.

Εκτός από τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η θεομηνία στα αρδευτικά δίκτυα «πρόβλημα έχουμε επίσης στην περιοχή της Ζήρου, όπου έχουν πλημμυρίσει οι αμπελώνες αλλά και σε παρόχθιους ελαιώνες σε όλο το Δήμο Σητείας, όπου έχουν ξεριζωθεί πάρα πολλά ελαιόδεντρα», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης.

Αναφορικά με την απώλεια της ιδιωτικής περιουσίας σε οικοσκευές και άλλα είδη, συγκροτήθηκε η σχετική επιτροπή από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία θα εξετάσει τα αιτήματα των πλημμυροπαθών που θα ξεκινήσουν από το πρωί της Δευτέρας να καταθέτουν σχετικές αιτήσεις για  οικονομική αποζημίωση στο Δήμο Σητείας.

Πηγή: cretalive, neakriti

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Πέντε χρόνια

Τέτοιες μέρες, πριν από πέντε χρόνια, στις 25.1.2015, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του τόπου. Με τη στήριξη μιας κοινωνίας απελπισμένης και εξοργισμένης από την ανυπολόγιστη καταστροφή δύο Μνημονίων και έχοντας διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις