Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στην εκτίμηση κινδύνου διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση προχωρά το ΣΕΕΔΔ

Ένα βήμα παραπέρα κάνει ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), Δημοσθένης Κασσαβέτης, ο οποίος σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης θέτει τις βάσεις για την εκτίμηση κινδύνου εκδήλωσης διαφθοράς, προκειμένου να αναπτυχθεί στην δημοσία διοίκηση μηχανισμός πρόληψης, πράγμα που θα συμβάλλει στην καλή διακυβέρνηση.

Αυτό, άλλωστε, ήταν το αντικείμενο της τελευταίας συνάντησης εργασίας ο επικεφαλής του ΣΕΕΔΔ με κλιμάκιο του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό την Αλίνα Ταταρένκο με τις δυο πλευρές να ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε να διαμορφώσουν το “νέο διοικητικό πρότυπο”, που αποσκοπεί στην δημιουργία μηχανισμού για την πρόληψη της διαφθοράς.

“Εργαζόμαστε συστηματικά και εντατικά για ένα νέο διοικητικό πρότυπο, που θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο Δημόσιο” δήλωσαν οι δύο πλευρές και συμφώνησαν ότι η ενδυνάμωση της ηθικής στον Δημόσιο Τομέα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας της πρόληψης της διαφθοράς και της ελάφρυνσης της πίεσης που δέχεται το δικαστικό σύστημα από τη λειτουργία της Διοίκησης.

Άλλωστε, ο επικεφαλής του ΣΕΕΔΔ, Δημ. Κασσαβέτης έχει θέσει σε προτεραιότητα την προώθηση, στο πλαίσιο των ελέγχων, των δώδεκα Αρχών της Χρηστής Δημοκρατικής Διακυβέρνησης, οι οποίες εκτείνονται από την ηθική συμπεριφορά, το κράτος δικαίου έως την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης. Η διαφάνεια έχει κυρίαρχο ρόλο και συνδέεται με την χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, αλλά και την λογοδοσία.

Όμως, η καινοτομία στον έλεγχο των πράξεων της διοίκησης έρχεται μέσα από την ανάλυση κινδύνου διαφθοράς, που επικεντρώνεται σε επιλεγμένες διοικητικές διαδικασίες. Όπως συμφωνήσαν οι δυο πλευρές “στόχος αυτής της ανάλυσης δεν είναι τόσο να ανιχνευθούν τα υφιστάμενα φαινόμενα διαφθοράς όσο να εκτιμηθεί ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει από αυτά”. Συνεπώς, “τα εργαλεία ανάλυσης κινδύνου μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική πρόληψη για πιθανές αρνητικές καταστάσεις”, διαπίστωσαν οι δυο πλευρές.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο επικεφαλής του ΣΕΕΔΔ επεξεργάζεται την δημιουργία πίνακα αξιολόγησης των καταγγελιών με χρήση δεικτών ιεράρχησής τους και την ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης και παρακολούθησης. Παράλληλα, πρόκειται να αναπτυχθεί πρόγραμμα καλών πρακτικών διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στοχεύοντας στην αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών αρχών. Εξάλλου, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζει τις ορθές πρακτικές, που έχει αναπτύξει η ελληνική πλευρά για την βελτίωση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επτά μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γκέλες παντού

Επτά μήνες μετά τις εκλογές, η ελληνική πραγματικότητα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη διαμορφώνεται ως εξής: Στο προσφυγικό, υπάρχει πλήρης απώλεια ελέγχου. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να θέσει στοιχειώδεις στόχους και να τους υλοποιήσει και έχει μετατραπεί σε ουρά των τοπικών της ακροδεξιών παραγόντων....

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις