Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Πρώτη χρονιά που δεν αυτοκτόνησε κανένας αστυνομικός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτη χρονιά που δεν αυτοκτόνησε κανένας αστυνομικός

Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά μετά από 19 χρόνια που δεν είχαμε καμία αυτοκτονία αστυνομικού, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια 1.652 αστυνομικοί και μέλη οικογενειών αστυνομικών αναζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη στην τηλεφωνική γραμμή 210 34 10 900 που δημιούργησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε χθεσινή εκδήλωση απολογισμού λειτουργίας της γραμμής υποστήριξης.

Η γραμμή βοήθειας είναι διαθέσιμη σε 24ωρη βάση για όλο το προσωπικό (αστυνομικό ή πολιτικό, εν ενεργεία ή σε αποστρατεία) καθώς και για τα μέλη οικογενειών αστυνομικών και λειτουργεί από τις 23 Μαρτίου του 2017, μετά από δύο περιστατικά αστυνομικών που σκότωσαν μέλη της οικογένειάς τους και αυτοκτόνησαν.

"Δεν ξεχνούμε ότι οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι που ενεργούν και επιχειρούν κουβαλώντας ο καθένας τα δικά του ξεχωριστά προβλήματα: οικογενειακά, προσωπικά, οικονομικά, συναισθηματικά. Προβλήματα τα οποία χρειάζεται -στο μέτρο του δυνατού- να παραμερίζουν για να προσφέρουν σωστά τις υπηρεσίες τους και να επιτελούν αποτελεσματικά το έργο τους" τόνισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, εξηγώντας την ανάγκη για τη δημιουργία αυτή της γραμμής, και συμπλήρωσε ότι "η Ελληνική Αστυνομία επιτελεί αποτελεσματικά ένα βαρύ και δύσκολο έργο μέσα σε σύνθετες και πολύπλοκες συνθήκες. Και όποιος επιχειρεί να μειώσει ή να υποτιμήσει το έργο αυτό και σφάλλει και αδικεί".

Σχεδιάζονται ανάλογες υπηρεσίες και για άλλα επαγγέλματα

Η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα μίλησε για "ακόμα υψηλότερη ποιότητα, με δράσεις και με πολιτικές παρεμβάσεις που θα συντελεστούν και θα τις ανακοινώσουμε", σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στους ενστόλους, ενώ ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός ανέφερε ότι από το υπουργείο Υγείας σχεδιάζονται αντίστοιχες υπηρεσίες και για άλλες στοχευμένες ομάδες στον τομέα της ψυχικής υγείας. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη γραμμή υποστήριξης επιθυμούν να αποκτήσουν και οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες.

Πράξη αυτοβοήθειας και υπευθυνότητας

Δεν είναι αδύναμος αυτός που καλεί στη γραμμή, κάνει κίνηση αυτοβοήθειας και υπεθυνότητας απέναντι στην κοινωνία, υπογράμμισε ο επιστημονικός υπεύθυνος της 24ωρης γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης Εμμανουήλ Κουφάκης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από τη λειτουργία σχεδόν δύο ετών της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης.

Δείκτες αγχώδους ψυχοπαθολογίας

Σύμφωνα δε με τον ψυχίατρο και υπεύθυνο του ΚΚΨΥ Παγκρατίου και του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Γιώργο Παπαγεωργίου, δεν έχουν βρεθεί υψηλοί ψυχικοί δείκτες σε εσωτερική έρευνα με ερωτηματολόγια που έγινε πρόσφατα στους αστυνομικούς αλλά δείκτες αγχώδους ψυχοπαθολογίας.

Κλήσεις από γυναίκες οικογενειών αστυνομικών

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το δεκάμηνο του 2017 κατά το οποίο πρωτολειτούργησε η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης δέχθηκε 711 κλήσεις το 2018 833 και κατά το πρώτο δίμηνο του 2019 160 κλήσεις. Σε αυτές τις κλήσεις περιλαμβάνονται και οι κλήσεις ατόμων που τελικά δεν μίλησαν, ωστόσο η πλειοψηφία των καλούντων είναι γυναίκες ηλικίας 45-60 που ζητούν συμβουλές για οικογενειακά ζητήματα καθώς οι υπηρεσίες αφορούν όχι μόνο τον ένστολο αλλά και την οικογένειά του. Τα περισσότερα τηλεφωνήματα γίνονται τις απογευματινές ώρες και από το σπίτι τους, ενώ δεν λείπουν και τηλεφωνήματα από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με ενστόλους.

Οικογενειακά και ερωτικά ζητήματα

Τα περισσότερα τηλεφωνήματα αφορούσαν οικογενειακά ζητήματα (διαζύγιο, διαπαιδαγώγηση παιδιών) το 2017 και ακολουθούν τα ερωτικά ζητήματα (σεξουαλικότητα, σεξουαλική ζωή ζευγαριού και σχέσεις-επικοινωνία), το άγχος, το πένθος και τα επαγγελματικά ζητήματα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2018 περισσότερα μέλη οικογένειας αστυνομικών κάλεσαν τη γραμμή σε σχέση με αστυνομικούς, ωστόσο τα οικογενειακά ζητήματα παραμένουν πρώτα στη θεματολογία και ακολουθεί το άγχος, τα ερωτικά ζητήματα, τα επαγγελματικά και το πένθος.

Αυτοκτονίες και 700 αστυνομικοί χωρίς όπλο

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε χάσει ένα μεγάλο αστυνομικό τμήμα από τις αυτοκτονίες, ανέφερε ο Εμ. Κουφάκης κάνοντας λόγο για πάνω από 67 αυτοκτονίες, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το 2007 μέχρι το 2018 είχαμε 44 αυτοκτονίες αστυνομικών, με το 2018 να είναι η πρώτη χρονιά μετά από 19 έτη που δεν είχαμε καμία.

Επιπλέον, σημειώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει από εξέταση καταλληλότητας να φέρουν οπλισμό περίπου 25.000 - 30.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων περίπου 700 κρίθηκαν ακατάλληλοι να φέρουν όπλο. Όσοι κρίνονται ακατάλληλοι για όπλο γίνεται προσπάθεια είτε επανένταξής του σε άλλη ίσως υπηρεσία ή ακολουθούν ψυχοθεραπείες και στη συνέχεια επανεξετάζονται και κάποιοι έχουν επιστρέψει, τόνισε ο Εμ. Κουφάκης, ενώ έδωσε παράδειγμα πώς χειρίστηκαν περιστατικό αστυνομικού στη Λάρισα, ο οποίος απευθύνθηκε στη γραμμή και απετράπη η αυτοκτονία του.

Για τροποποίηση Ποινικού Κώδικα: Πρέπει να επανεξετάσουμε και να διορθώσουμε

Αυτή η πρόταση έχει προβλήματα τα οποία πρέπει να επανεξετάσουμε και να διορθώσουμε, δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, μετά τη χθεσινή παρουσίαση. Έμμεση αναφορά έκανε και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα κατά την ομιλία της στην ίδια εκδήλωση, λέγοντας ότι "και ο πολιτικός κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις το οργανωμένο έγκλημα, τη μικροπαραβατικότητα, τις συλλογικότητες και όσους κάθε Σαββατοκύριακο κάνουν ασκήσεις με εκρηκτικά πάνω στα σώματα των ενστόλων μας, δεν είναι απλή υπόθεση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL