Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Μηδενική ανοχή στη φασιστική βία και τον φόβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηδενική ανοχή στη φασιστική βία και τον φόβο

Στην ανάγκη για συγκρότηση ευρύτατου αντιφασιστικού μετώπου, που θα περιλαμβάνει κάθε δημοκρατικό πολίτη, αλλά και στην ανάγκη να μην μένει κανείς σιωπηλός ή άπραγος όταν μπροστά του γίνεται μια ρατσιστική, σεξιστική ή φασιστική επίθεση, αναφέρθηκαν οι ομιλητές της εκδήλωσης «Η Χρυσή Αυγή μέσα από τα μάτια των θυμάτων της» που διοργανώθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ από την πρωτοβουλία «Μη μένεις στο σκοτάδι».

Για χρόνια τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, όταν έβρισκαν το θάρρος να καταγγείλουν στην αστυνομία τι συνέβη, βρίσκονταν κρατούμενοι και οι δράστες ελεύθεροι, θύμισε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας "Η Ενότητα", ενώ μιλώντας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ζήτησε την καταδίκη των νεοναζί.

Όταν βλέπεις να γίνεται κάτι, μίλα, αντίδρασε

Ο φασισμός δεν κοιτάζει ιδιότητα, δεν είναι φασίστας μόνο αυτός που δηλώνει ότι είναι Χ.Α., τόνισε με τη σειρά του ο Ηλίας Γκιώνης, ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Μίλησε για τις προσωπικές του εμπειρίες στο σχολείο, την παρείσφρηση της Χ.Α. στα σχολεία, αλλά και για τη ρατσιστική ή σεξιστική βία στην καθημερινότητα, ενώ περιέγραψε και την ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Γκάζι και τη μη κινητοποίηση της αστυνομίας, την οποία κάλεσε.

Αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου επισημαίνοντας την ανάγκη να αντιδρούμε όταν βλέπουμε μπροστά μας να εξελίσσεται μια επίθεση. "Η σιωπή είναι συνενοχή και αυτό δεν είναι σύνθημα, είναι γεγονός!" τόνισε.

Αν φοβηθώ, η Χ.Α. θα έχει νικήσει

Για τη στοχοποίηση και την επίθεση που δέχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο μίλησε ο Βαγγέλης Παπαμιχαήλ, μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιστορία όμως ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν "σε μια τυχαία αφισοκόλληση μας επετέθη ένας σχολικός φύλακας που δήλωσε Χ.Α. Οι αστυνομικοί του περιπολικού που περνούσε από το σημείο εκείνη τη στιγμή ενημέρωσαν τον φύλακα ότι μπορεί να μας κάνει μήνυση διηγήθηκε".

Ακολούθησε μια άλλη οργανωμένη επίθεση δύο μήνες μετά σε αντιφασιστική εκδήλωση στη Σαλαμίνα -όπου μένει- και κυνηγητό από τους φασίστες, με την αστυνομία να προσάγει τον κυνηγημένο Βαγγέλη.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 οι φασίστες όμως φαίνεται ότι τον περίμεναν -όπως ανέφερε- στη στάση των λεωφορείων στο Πέραμα, μόλις είχε κατέβει από το πλοίο για να πάει στη συναυλία μνήμης για τον Παύλο Φύσσα. Οι δράστες τον χτυπούσαν αποκλειστικά στο κεφάλι βρίζοντας και λέγοντας ότι: "Το Πέραμα και η Σαλαμίνα ανήκουν στη Χ.Α. Οι συριζαίοι είστε τελειωμένοι".

"Κανένας δεν αντέδρασε, θυμάμαι μόνο τις φωνές μιας ηλικιωμένης γυναίκας", είπε, ενώ αναφερόμενος στην αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε ότι περιμένει να μπει η υπόθεση στο αρχείο. "Αν το θύμα ήταν της Χ.Α., θα τον είχαν βρει" πρόσθεσε τονίζοντας ότι "όποιος κάνει το λάθος και φοβηθεί τους δίνει μια νίκη". Μοιράστηκε επίσης την εμπειρία της Σαλαμίνας, όπου οργανώσεις της Αριστεράς, παρά τις διαφωνίες τους, ενώθηκαν και συγκρότησαν μια αντιφασιστική πρωτοβουλία. Αυτό τους ενόχλησε και τους φόβισε πολύ, σημείωσε.

Νάσος Ηλιόπουλος: Όποιος κάνει παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή θα το βρει μπροστά του

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τη Χρυσή Αυγή, πρέπει να θυμηθούμε τι συνέβαινε το 2012 - 2014 με τη Χ.Α. να επιχειρεί να στήσει το πολιτικό πρότζεκτ της στις γειτονιές του Αγ. Παντελεήμονα και του Κολωνού, θύμισε στην παρέμβασή του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Επισήμανε ότι η δράση της Χ.Α. συνιστά πρόβλημα ασφάλειας που αποτυπώθηκε στις πάνω από 35 δολοφονικές επιθέσεις στην Αθήνα, οι οποίες καταγράφονται και στην καμπάνια του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και της οργάνωσης Human Rights 360.

Χρειάζεται να δώσουμε τη μάχη της μνήμης, επισήμανε προσθέτοντας ότι η Χ.Α. και οι νεοναζί είναι οι καλύτεροι φίλοι της εργοδοσίας, που ποτέ δεν στήριξαν στη Βουλή κάποιο νομοσχέδιο υπέρ των εργαζομένων, ενώ την ίδια ώρα έχει καταγραφεί δολοφονική επίθεση εναντίον εκλεγμένου συνδικαλιστή.

Υπογράμμισε επίσης ότι η δράση των νεοναζί σε όλη την Ε.Ε. αναγκάζει δεξιούς σχηματισμούς να μετατοπίζονται προς την Άκρα Δεξιά νομιμοποιώντας την ατζέντα της και υπενθύμισε τις βόλτες του υποψηφίου της Ν.Δ. για τον Δήμο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη με γνωστό ακροδεξιό του Αγ. Παντελεήμονα και τις δηλώσεις του.

Θύμισε επίσης τι είπε ο Κ. Μπακογιάννης στον "Ιανό" όταν δεν δίστασε να επινοήσει ιστορίες ξεδιπλώνοντας μια ξενοφοβική ατζέντα για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Αθήνας, ως προς τις αναλογίες ντόπιων και προσφύγων στις τάξεις. Η σημαντική μάχη είναι να κερδηθεί το στοίχημα για μια κοινωνική πολιτική που δεν αφήνει κανέναν μόνο και οργισμένο στα χέρια της Χ.Α."Όποιος κάνει παιχνίδια με τη ρητορική της Χ.Α. θα το βρει μπροστά του" κατέληξε.

Η Χ.Α. είναι αυτή που κωλυσιεργεί στη δίκη

Ο δημοσιογράφος της "ΕφΣυν" Δημήτρης Ψαρράς ανέλυσε γιατί δεν ισχύει ότι η δίκη της Χ.Α. κωλυσιεργεί επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη που έχει γίνει στη χώρα και σημειώνοντας ότι η δίκη της NSU στη Γερμανία με μόνο πέντε κατηγορουμένους ξεπέρασε τα πέντε χρόνια!

Εξήγησε πως η ίδια η Χ.Α. κωλυσιεργεί στη δίκη, η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία και αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης. Θα είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο θα έλθει σε επαφή με χρυσαυγίτες, τόνισε, καθώς η ηγεσία της Χ.Α. δεν έχει παραστεί ποτέ στη δίκη παρά τις παλαιότερες δηλώσεις τους. Ο Μιχαλολιάκος αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα των στοιχείων που έχουν παρουσιαστεί στη δίκη, ανέφερε.

Η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ "Χρυσή Αυγή: προσωπική υπόθεση" Ανζελίκ Κουρούνη αναρωτήθηκε τι φταίει και η Χ.Α. είναι τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλή, ενώ ο Θωμάς Ζακομπί, εικονολήπτης - δημοσιογράφος, που δέχθηκε επίθεση από ακροδεξιούς στο τελευταίο "μακεδονικό συλλαλητήριο", επεσήμανε ότι η μοναδική λύση είναι να δρούμε. "Ήμουν θύμα για 3-5 λεπτά. Προτιμώ να με βλέπουν σαν αντίπαλο είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL