Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Θετικοί οι φορείς στη μετεξέλιξη του ΚΕΕΛΠΝΟ και στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετικοί οι φορείς στη μετεξέλιξη του ΚΕΕΛΠΝΟ και στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

Θετική υποδοχή επιφύλαξαν οι εκπρόσωποι των φορέων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας κατά τη σχετική ακρόαση τόσο για τις διατάξεις για την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που θα πάρει τη θέση του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και για τις διατάξεις για τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ χαρακτήρισε το κέντρο έναν «εμβληματικά διεφθαρμένο οργανισμό» και ζήτησε από το υπουργείο έναν «ρεαλιστικό οδικό χάρτη για τη μετάβαση».

Ο Θ. Ρόζενμπεργκ σημείωσε ότι η μετάβαση στον ΕΟΔΥ ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε λειτουργία είναι δύσκολο εγχείρημα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όξυνσης των επιδημιών, του προσφυγικού, αλλά και πολιτικής αστάθειας. Ο Θ. Ρόζενμπεργκ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει «πλήρης κατοχύρωση» των δικαιωμάτων των υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Γιώργος Δελλής εκ μέρους των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ σχολίασε ότι «προσδοκούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ζητώντας προσοχή στη διαδικασία της αυτοδίκαιης μεταφοράς των συμβάσεων των εργαζόμενων στον νέο οργανισμό, ενώ επανέλαβε το αίτημα για συμμετοχή των εργαζόμενων στο Δ.Σ. του ΕΟΔΥ.

«Παραφωνία» από την ΠΟΕΔΗΝ

Μόνη «παραφωνία» ήταν η στάση της ΠΟΕΔΗΝ, με τον Μιχάλη Γιαννάκο να επιτίθεται στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι οργανισμοί όπως ο ΕΟΔΥ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται «για να στοχοποιούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους», ενώ αναρωτήθηκε «ποια ήταν η καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον εμβολιασμό» «Όταν κάναμε κινητοποιήσεις, είχαμε λαό, όχι 10-15, εσύ και πέντε φίλοι σου» σχολίασε δηκτικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Να προφυλαχθεί η υγεία των εξαρτημένων

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης χαιρέτησε τη δημιουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, παρατηρώντας βέβαια ότι «αργήσαμε». Ο Γ. Καμίνης επισήμανε ότι αντίστοιχες δομές υπάρχουν σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και σημείωσε ότι είναι θετικό που ήδη τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων στηρίζουν τη δημιουργία των χώρων αυτών.

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Βαγγέλης Καφετζόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη οι τοξικοεξαρτημένοι να παραμείνουν ζωντανοί, να προφυλαχθούν από τις ασθένειες και να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης. Η Σοφία Γαληνάκη από τη ΜΚΟ Διογένης ζήτησε συνεργασία των αστυνομικών και δημοτικών αρχών και προσοχή ώστε να μην υπάρχει δίωξη όσων χρηστών αξιοποιούν τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης.

Αντιδράσεις για τη στάση του ΚΚΕ

Κατά την ακρόαση των φορέων, δημιουργήθηκε αντίδραση όταν ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης αναρωτήθηκε αν στις δομές αυτές θα καταλήξουν οι «τελειωμένοι» χρήστες ναρκωτικών. Οι εκπρόσωποι των προγραμμάτων απεξάρτησης αντέδρασαν έντονα και διαβεβαίωσαν ότι στους χώρους που θα δημιουργηθούν θα υπάρχουν εκπρόσωποι των προγραμμάτων προκειμένου οι εξαρτημένοι να μπορούν να έρθουν σε επαφή και να ενταχθούν σε κάποιο από αυτά. «Δεν είναι τέλος, αλλά αρχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο Β. Καφετζόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL