Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Γ.Σταθάκης: Οι ενεργειακές κοινότητες σημείο αναφοράς στο ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Σταθάκης: Οι ενεργειακές κοινότητες σημείο αναφοράς στο ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος

Δέσμη κινήτρων για τις ενεργειακές κοινότητες ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με τη συμμετοχή της Greenpeace, στο πλαίσιο της έκθεσης Verde.tec.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα σχέδια ενίσχυσης για την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων με την ενεργοποίηση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε ότι θεσμοθετούνται κίνητρα και στην τιμολόγηση, καθώς προβλέπεται προσαύξηση έως 5% στις τιμές που θα λαμβάνουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί των ενεργειακών κοινοτήτων σε σχέση με τη μέση τιμή που προκύπτει από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες.

«Οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να γίνουν σημείο αναφοράς στην προσπάθεια που κάνουμε για τον ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα», σημείωσε ο υπουργός.

Παρουσιάζοντας τον θεσμό, επισήμανε ότι οι ενεργειακές κοινότητες συνιστούν βασικό άξονα στην πολιτική της κυβέρνησης για την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, με την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ): Στο 32% της τελικής κατανάλωσης και διπλασιασμό τους (στο 57%) στην ηλεκτροπαραγωγή, έως το 2030. Εξίσου καθοριστική είναι η συμβολή των ενεργειακών κοινοτήτων στον σχεδιασμό για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32,5%, κάτι που αντιστοιχεί σε 1,5% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας ετησίως.

«Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν καινοτομία, γιατί μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Ο ίδιος, σύμφων αμε το ΑΜΠΕ, πρόσθεσε ότι «ανοίγουν την ενεργειακή αγορά σε ένα τρίτο υποκείμενο, τους ίδιους τους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που καταναλώνουν μέσα από ένα απλό συνεταιριστικό σχήμα», και έδωσε παραδείγματα εφαρμογής του νέου θεσμού με τη δραστηριοποίηση σε συνεταιριστικά εγχειρήματα, ξενοδοχείων, βιοτεχνιών, αλλά και τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε την κοινωνική διάσταση των ενεργειακών κοινοτήτων, ιδίως τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Με τον νέο θεσμό, για παράδειγμα, οι δήμοι θα μπορούν να παράγουν ενέργεια και να τη συμψηφίζουν με την παροχή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, τέτοια μέτρα, που έχει προτείνει και η Greenpeace, μπορούν να παράγουν προστιθέμενη αξία για τις ίδιες τις τοπικές κοινότητες, στηρίζοντας παράλληλα τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος και την κοινωνία παρούσα στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.

«Με την καθοριστική συμβολή των ενεργειακών κοινοτήτων μπορούμε να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα για τις ΑΠΕ, ανοίγοντας ένα νέο μεγάλο πεδίο για επενδύσεις στην ενέργεια προς ένα πράσινο μέλλον», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL