Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
14.5°C19.0°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.6°C17.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.1°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
0 BF 87%
Δημήτρης Βίτσας: / Δημήτρης Βίτσας: Μέχρι τέλος Απριλίου η λειτουργία του νέου ΚΥΤ στη Σάμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Βίτσας: / Δημήτρης Βίτσας: Μέχρι τέλος Απριλίου η λειτουργία του νέου ΚΥΤ στη Σάμο

«Η Σάμος είναι στην προτεραιότητά μας σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Η κατάσταση στη Σάμο δεν χωράει σε αυτό που συνήθως εγώ λέω ότι είναι οριακή. Έχει ξεπεράσει αυτό το όριο» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη για την κατάσταση με τις προσφυγικές ροές στη Σάμο.

Ο Δ. Βίτσας ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Σάμο θα έχουν εγκατασταθεί στο καινούργιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης κι η σημερινή εγκατάσταση στο Βαθύ θα κλείσει.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η κατάσταση με τον υπερπληθυσμό στο ΚΥΤ της Σάμου δεν έχει αντιμετωπιστεί στον βαθμό που έχει γίνει αλλού, εκτίμησε όμως ότι «τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα μέσα στον Φεβρουάριο θα φανούν, ώστε να έχουμε μια οριστική λύση μέχρι τα τέλη του Μαρτίου για να είναι εξομαλυμένη η κατάσταση». Υπογράμμισε ότι σε μία εβδομάδα οι περίπου 250 ασυνόδευτοι ανήλικοι στο ΚΥΤ της Σάμου θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Παράλληλα σημείωσε ότι στα μέσα του Φεβρουαρίου θα προστεθούν δύο γιατροί για να προχωράνε πιο γρήγορα οι διαδικασίες ευαλωτότητας, καθώς σήμερα στη Σάμο τις διαδικασίες αυτές έχει αναλάβει μόνο ένας γιατρός μερικής απασχόλησης. Επίσης έχει σταλεί μία ομάδα ταχείας επέμβασης και σε λίγες μέρες θα σταλεί και δεύτερη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες του ασύλου.

Στις 5.000 οι αφίξεις τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2018

Ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι στο ΚΥΤ της Σάμου βρίσκονται 3.686 άτομα παρά τη χωρητικότητα των 650 ατόμων και επέκρινε τη μη συνεργασία κυρίως της Αντιπεριφέρειας για τη διαμόρφωση άλλου χώρου «πιο απλόχωρου και πιο άνετου». Υπογράμμισε όμως ότι η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στις «πολύ αυξημένες ροές» και δίνοντας αναλυτικά στοιχεία παρατήρησε ότι το 2017 υπήρξαν 5.683 αφίξεις στη Σάμο, ενώ το 2018 σημειώθηκαν 8.562 αφίξεις. Μάλιστα, περίπου οι 5.000 από αυτές τις αφίξεις κατεγράφησαν τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2018.

«Φεύγουν κάποιοι, έρχονται ακόμα περισσότεροι»

Ο Δ. Βίτσας επισήμανε ότι το 2017 μεταφέρθηκαν από τη Σάμο στην ενδοχώρα 3.564 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το 2018 5.611 πρόσφυγες και μετανάστες, παρ' όλα αυτά όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των αυξημένων ροών. «Φεύγουν κάποιοι, έρχονται ακόμα περισσότεροι» σχολίασε χαρακτηριστικά θυμίζοντας ότι, με βάση την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, οι πρόσφυγες και μετανάστες θα έπρεπε να μένουν στην Τουρκία και οι επιστροφές να είναι «διορθωτικός μηχανισμός». Σημείωσε δε ότι αυτό συμβαίνει στα άλλα νησιά, αλλά όχι στην Σάμο.

«Είναι εμφανές ότι ένθεν κακείθεν λειτουργούν εγκληματικά κυκλώματα»

Ο Δ. Βίτσας τόνισε πως «είναι εμφανές ότι ένθεν και ένθεν, δηλαδή και από την πλευρά της Σάμου και από την πλευρά της Τουρκίας, είναι φανερό ότι λειτουργούν κάπως δυνατά εγκληματικά κυκλώματα». Επέκρινε τη στάση της Frontex παρατηρώντας ότι «η εντολή της πρέπει να αλλάξει, γιατί, με μια έννοια, λειτουργούν πολλές φορές ως επιτροπή υποδοχής» και εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα «αν δεν είσαι από την πλευρά που εκκινεί η βάρκα».

Δ. Σεβαστάκης: Ο πρωθυπουργός να θέσει το θέμα της Σάμου στον Τ. Ερντογάν

Ο Δ. Σεβαστάκης επισήμανε ότι «έχω παρακαλέσει τον κ. πρωθυπουργό να θέσει στη συζήτηση με τον κ. Ερντογάν ειδικά το θέμα της Σάμου» εκτιμώντας κι αυτός πως «είναι προφανές ότι υπάρχει ένα κύκλωμα, το οποίο είναι ασύλληπτο», καθώς απέναντι από τη Σάμο βρίσκεται μια αμιγώς ή σχεδόν αμιγώς στρατιωτική περιοχή. Αντίστοιχο αίτημα σε σχέση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία έκανε κι ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL