Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Επίθεση σε δάσκαλο στη Σάμο με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση σε δάσκαλο στη Σάμο με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Επίθεση δέχθηκε το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, Φώτης Μαντζώρος, σύμφωνα με καταγγελία της ΑΔΕΔΥ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης Συλλόγου Γονέων στη Σάμο στις 28/1, με θέμα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Χωρίς να διευκρινίζει το είδος της επίθεσης, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι καταγγέλλει απερίφραστα την επίθεση στον Φ.Μαντζώρο και σε άλλους εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας ότι «ο συνάδελφος ζήτησε και πήρε το λόγο από το προεδρείο της σύσκεψης για να αναγνώσει τη θέση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων».

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στους συναδέλφους και την αταλάντευτη δέσμευσή της στον αγώνα για τη μόρφωση ΟΛΩΝ των παιδιών», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους των πολέμων, της προσφυγιάς και της φτώχειας. Ο αγώνας μας για τις αξίες της φιλίας των λαών, την μόρφωση όλων των παιδιών, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας κι οι απαιτήσεις μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών Ελλήνων και προσφύγων, είναι και αγώνας ενάντια στις αιτίες που γεννούν την προσφυγική τραγωδία.

» Στη βάση αυτή παλεύουμε για ένα σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά άσχετα από εθνικότητα, θρήσκευμα, γλώσσα. Απαιτούμε την πλήρη και ομαλή ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο Δημόσιο Σχολείο χωρίς αποκλεισμούς, με όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία των παιδιών, την εξασφάλιση υποδομών και το διορισμό όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού».

Επιπλέον, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Β.Αιγαίου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων στη Σάμο, με θέμα τη λειτουργία των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) στα σχολεία του νησιού προκλήθηκε μεγάλη ένταση όταν εκπαιδευτικοί που ζήτησαν το λόγο, ήταν υπέρ της ένταξης των μαθητών στις τάξεις.

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου εκφράζει την αντίθεσή του σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στη Συνέλευση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Ο Σύλλογος διευκρινίζει πως δεν παρευρέθηκε στη Συνέλευση, από τη στιγμή που δεν υπήρξε επίσημο κάλεσμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι « η επίσημη θέση του Συλλόγου είναι ξεκάθαρη και ειδικότερα πως η εκπαίδευση- μόρφωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των παιδιών, ενώ για την ένταξη όλων των παιδιών στο σχολείο θα πρέπει να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές και αναγκαίοι διορισμοί».

Στη συνέχεια, η Ανεξάρτητη Επικοινωνία Δασκάλων και Nηπιαγωγών Σάμου εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «δε θα επιτρέψει να αποκλειστούν τα προσφυγόπουλα προσχολικής ή σχολικής ηλικίας που βρίσκονται στο νησί (και για όσο βρίσκονται στο νησί) από το σχολείο, και θα υπερασπιστεί τη φοίτησή τους, έστω και στις απογευματινές δομές (ΔΥΕΠ) και θα συνεχίσει να παλεύει για την ένταξη όλων ανεξαιρέτως των παιδιών στο δημόσιο σχολείο και νηπιαγωγείο.

» Οι φωνές ρατσισμού και αποκλεισμού παιδιών από το αγαθό της εκπαίδευσης  βρίσκουν και θα βρίσκουν απέναντί τους τη συνείδηση,  τις αρχές, τις αξίες και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών που υπερασπίζονται τη δημόσια εκπαίδευση και το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα εν λόγω περιστατικά ότι «είμαστε σύμφωνοι στην ελεύθεροι πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην ελληνική εκπαίδευση υπό τις σωστές προϋποθέσεις με τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής μονάδας πλήρως επανδρωμένης με εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους ΕΚΤΟΣ των ήδη επιβαρυμένων σχολικών κτιρίων μας! Είμαστε σύμφωνοι να στηρίξουμε όλα τα προσφυγοπούλα στην ομαλή ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία χωρίς εκπτώσεις στην εκπαίδευση των ήδη φοιτούντων μαθητών μας».

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL