Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Νέα κέντρα και νέες θέσεις φιλοξενίας και άφιξη γιατρών στα ΚΥΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα κέντρα και νέες θέσεις φιλοξενίας και άφιξη γιατρών στα ΚΥΤ

Δύο νέα κέντρα φιλοξενίας σε Βαγιοχώρι και Κυψελοχώρι, με 1.500 θέσεις φιλοξενίας συνολικά, αναμένεται να ανοίξουν ξανά, ενώ μέχρι αρχές Φεβρουαρίου πρόκειται να τοποθετηθούν γιατροί σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, κατα την οποία ξεδίπλωσε τις προτεραιότητες και τους στόχους του υπουργείου κάνοντας παράλληλα και τον απολογισμό του 2018.

Αναλυτικότερα, στους στόχους του υπουργείου συγκαταλέγονται η συνέχιση της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών και η αύξηση των θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα κατά 5.000, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, καθώς και ένα νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο της ένταξης για 5.000 ακόμα θέσεις προσφύγων που πήραν άσυλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Δ. Βίτσας, στο τέλος του 2018 διέμεναν στην ενδοχώρα 22.686 σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA, 18.369 στα κέντρα φιλοξενίας και 6.793 στις δομές που διαχειρίζεται ο ΔΟΜ.

Σχετικά με την έλλειψη γιατρών στα ΚΥΤ, σημείωσε ότι καλύπτονται αυτή τη στιγμή από στρατιωτικούς γιατρούς και ΜΚΟ, οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να μετέχουν στην αξιολόγηση των ευάλωτων περιπτώσεων, έργο για το οποίο στέλνονται, όπως είπε ο υπουργός, κινητές μονάδες ιατρικού προσωπικού. Πρόσθεσε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο στα ΚΥΤ αναμένονται το λιγότερο δύο γιατροί καθώς και σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Προανήγγειλε επίσης νομοθετική πρωτοβουλία που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να χρηματοδοτεί μέσω προγραμματικών συμβάσεων δήμους και αναπτυξιακές επιχειρήσεις για τη λειτουργία του προγράμματος ESTIA, από το 2020 και μετά, οπότε η ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) αποχωρεί και αφήνει το πρόγραμμα στο κράτος.

Το Εθνικό Σχέδιο Ένταξης αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για την Τήλο απάντησε ότι σήμερα θα υπάρξει τριμερής συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, του Δήμου Τήλου και της Ύπατης Αρμοστείας, με στόχο να συνεχιστεί το πρόγραμμα φιλοξενίας και ένταξης στο νησί, ο δήμος του οποίου έχει φτιάξει ΚΟΙΝΣΕΠ με μέλη ντόπιους και πρόσφυγες. «Θέλουμε η Τήλος να αποτελέσει πρότυπο ένταξης» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, προτεραιότητα αποτελεί η περαιτέρω μείωση του χρόνου εξέτασης των προσφυγών. Όπως είπε η διευθύντρια της Αρχής Μαρία Φωκιανού, από τις 124 μέρες που χρειάζονταν από την κατάθεση της προσφυγής μέχρι την εξέτασή της, σήμερα απαιτούνται 64 ημέρες «και με τον ορισμό των νέων επιτροπών σύντομα θα πάμε καλύτερα».

"Αναγκαία η ανακατανομή"

Σχετικά τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι μεγαλύτερη ανάγκη μας είναι η ανακατανομή του βάρους σε όλα τα κράτη - μέλη. Είμαστε σταθερά υπέρ της ψήφισης του Δουβλίνου, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι έχουν προτείνει τη δημιουργία μεταβατικού μηχανισμού από τις χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Επίσης, μίλησε για τη συνεργασία με την τουρκική πλευρά σε επίπεδο Λιμενικού και Αστυνομίας, η οποία, σύμφωνα με τον Δ. Βίτσα, «βοήθησε στο να πέσουν οι ροές τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες».

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών

Στο πλαίσιο του απολογισμού αλλά και της υπάρχουσας κατάστασης, ο Δ. Βίτσας έδωσε στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών, τις αφίξεις αλλά και τις επιστροφές. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2018 εισήλθαν στην επικράτεια της χώρας 47.929 άνθρωποι. Και πιο συγκεκριμένα, εισήλθαν 32.115 από τα νησιά και 15.814 από τον Έβρο. Το αντίστοιχο σύνολο του 2017 ήταν 34.707. Είχαμε αύξηση των εισροών στα νησιά της τάξης του 10%. Η αύξηση του 10% κατά κύριο λόγο σημειώθηκε την περίοδο του καλοκαιριού και τον Σεπτέμβριο, ενώ είχαμε μια αύξηση εισόδων στον Έβρο κατά 284%. Δηλαδή, ήταν περίπου 5.500 το 2017 και 15.814 το 2018".

Με βάση τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, επεστράφησαν στην Τουρκία 322 πρόσφυγες και στο πλαίσιο οικειοθελών επιστροφών επέστρεψαν στις χώρες τους 1.004. Επίσης, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις οικογενειακές επανενώσεις, πήγαν 5.232 άνθρωποι μέχρι το Νοέμβριο 2018. Όπως διευκρίνισε ο διευθυντής της υπηρεσίας Ασύλου Μ. Καραβίας, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας για επιστροφές και επανανενώσεις οικογενειών με τη Γερμανία έφυγαν για οικογενειακή επανένωση στη Γερμανία 1.600 πρόσφυγες, ενώ επεστράφησαν μόλις 7 άτομα. Βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου έγιναν 223 αποδοχές αιτημάτων για επιστροφή στην Ελλάδα 223 ανθρώπων, ωστόσο επεστράφησαν οι 20.

Η κατάσταση στα νησιά

Σχετικά με την κατάσταση στα νησιά, όπως σημείωσε ο υπουργός, μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 29.090 άνθρωποι, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται 14.615 άτομα. "Από αυτούς, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι 11.683. Οι άλλοι, οι υπόλοιποι, μένουν σε σπίτια που έχει νοικιάσει η Ύπατη Αρμοστεία. Βεβαίως, ένας μεγάλος αριθμός διαβιοί στο Καρά Τεπέ, 1.150. Και ένας μικρότερος αριθμός στο ΠΙΚΠΑ της Λέρου και της Λέσβου. Αλλά αυτοί είναι πολύ μικροί αριθμοί. Είναι 150 άτομα και στα δυο μαζί", συμπλήρωσε μιλώντας για την προσπάθεια αποσυμφόρησης της Μόριας.

"Κολάζ καταστάσεων η έκθεση της Oxfam"

Σχολιάζοντας την έκθεση της ΜΚΟ Oxfam για την κατάσταση στη Μόρια, ο Δ. Βίτσας είπε ότι η οργάνωση δεν δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στη Μόρια και «η έκθεση είναι ένα κολάζ καταστάσεων των τελευταίων έξι μηνών», ενώ για την έκθεση των οργανώσεων Pro Asyl και RSA για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που επιστρέφονται στην Ελλάδα απάντησε ότι «είναι ένα από τα ζητήματα που εξετάζουμε και πρέπει να βρούμε λύσεις».

Σχετικά με δημοσιεύματα που συνέδεαν την αποστολή του φακέλου προς την πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την πιθανολόγηση ότι υπάρχουν ριζοσπάστες τζιχαντιστές στη Μόρια, ο υπουργός εξέφρασε «έκπληξη και αποτροπιασμό».

Τέλος, σε αναφορά του σχετική με τον θάνατο του 24χρονου αιτούντος άσυλο από το Καμερούν, ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι οφείλεται σε ισχαιμικό επεισόδιο και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης γιατί ο πρόσφυγας έπαιρνε ψυχοφάρμακα ως φαρμακευτική αγωγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL