Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
«Εξαιρετικό δυναμικό» στις τεχνολογίες ομιλίας στην Ελλάδα, «να χτίσουμε πάνω σε αυτό»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Εξαιρετικό δυναμικό» στις τεχνολογίες ομιλίας στην Ελλάδα, «να χτίσουμε πάνω σε αυτό»

Η έλευση στην Αθήνα -και για πρώτη φορά στην Ευρώπη- του κορυφαίου διεθνούς συνεδρίου για τις τεχνολογίες ομιλίας, με τρεις εκ των πέντε κεντρικών ομιλητών να είναι ελληνικής καταγωγής, δείχνει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα παράγουν κορυφαίους επιστήμονες και αυτό που χρειάζονται είναι επένδυση σε αυτές τις τεχνολογίες, τόνισε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Βαγγέλης Καρκαλέτσης, μιλώντας Στο Κόκκινο.

«Οι τεχνολογίες ομιλίας είναι ένας τομέας τεχνητής νοημοσύνης, που αφορά την κατανόηση της φυσικής γλώσσας των ανθρώπων, αλλά και την παραγωγή, την σύνθεση φωνής από υπολογιστές. Από την μία την αναγνώριση φωνής, του ηχητικού σήματος, από την άλλη την σύνθεση φωνής, του ηχητικού σήματος. Ενδιάμεσα, υπάρχει η κατανόηση του λόγου και ο διάλογος. Για όλα αυτά, χρησιμοποιούνται τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο κ. Καρκαλέτσης.
 
Ανέφερε ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τους προσωπικούς βοηθούς μέσα στα αυτοκίνητα, «γι' αυτό και ενδιαφέρονται πολύ οι εταιρείες αυτοκινήτων. Αλλά τέτοιες εντολές μπορείς να δίνεις και σε άλλα περιβάλλοντα, όπως στο σπίτι ... οι πιο χαρακτηριστικές εφαρμογές τεχνολογίας ομιλίας είναι οι προσωπικοί βοηθοί που εξυπηρετούν ΑΜΕΑ, παρακολουθούν τις ενέργειές τους, υπενθυμίζουν πράγματα, βοηθούν σε ενέργειες. Επίσης, μπορούν να ενσωματωθούν σε ρομποτικές συσκευές, για μία πιο ολοκληρωμένη επικοινωνία ανθρώπου και υπολογιστή».
 
Αυτό το συνέδριο του Institute of Electrical and Electronics Engineers - Signal Processing Society, το 7ο κατά σειρά, είναι το πρώτο που γίνεται στην Ευρώπη (τα προηγούμενα έξι είχαν γίνει στις ΗΠΑ  και στην Ινδία). Το ότι μάλιστα γίνεται στην Ελλάδα δείχνει και την θέση της χώρας μας στον τεχνολογικό τομέα, με πολύ σημαντικούς ερευνητές να προέρχονται από την Ελλάδα και είτε είναι εδώ είτε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις από τους πέντε ομιλητές είναι ελληνικής καταγωγής:

  • ο Σπ. Ράπτης (από τους συνιδρυτές της Innoetics -του ερευνητικού κέντρου Αθηνά- που το 2017 εξαγοράστηκε από την Samsung)
  • η Δ. Βεργύρη (διευθύντρια του εργαστηρίου STAR (Speech Technology and Research Laboratory) στο Ερευνητικό Κέντρο SRI στις ΗΠΑ
  • ο Π. Μαραγκός, καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Οι άλλοι δύο ομιλητές είναι:

  •     o Άλεξ Αθέρο, διευθυντής της ομάδας της Siri στην Apple
  •     η Κάραν Λιβέσκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Toyota στο Chicago

Ο Β. Καρκαλέτσης τόνισε ότι «την Ελλάδα παράγεται πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο, τόσο στο ερευνητικό κέντρο Αθηνά από όπου βγήκε ως spin-off η Innoetics, αλλά και στον Δημόκριτο και σε άλλα εργαστήρια, που ασχολούνται με την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη και την επεξεργασία της φυσικής γλώσσας», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δύο από τους ερευνητές που θα παρουσιάσουν εργασίες είναι φοιτητές που βγήκαν μέσα από το εργαστήριο (σ.τ.σ. του Δημόκριτου) και αυτή την στιγμή δουλεύουν σε κάποια από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού».

«Πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο σε τέτοιες τεχνολογίες, που αντιπροσωπεύουν το μέλλον. Μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη και σχετικές εφαρμογές. Στην Ελλάδα υπάρχει εξαιρετικό δυναμικό επιστημόνων, από διάφορες ειδικότητες, που εν δυνάμει μπορούν να ασχοληθούν με τον τομέα. Η πληροφορική δεν απαιτεί μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις. Έχουμε εξαιρετικό δυναμικό στον τομέα των θετικών επιστημών και μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Αυτό είναι το μήνυμά μου, με αφορμή αυτού του συνεδρίου», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL