Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Παρέμβαση της Μ. Γιαννακάκη για φασιστικές αναρτήσεις στρατιωτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση της Μ. Γιαννακάκη για φασιστικές αναρτήσεις στρατιωτικών

Επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Πάνο Ρήγα, απέστειλε η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, με αφορμή δημοσίευμα για φασιστικές αναρτήσεις στρατιωτικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος, ο Γιάννης Παπαδήμας συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία από το facebook και έκανε επίσημη καταγγελία στο ΓΕΣ. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «απαράδεκτες δημοσιεύσεις στρατιωτικών, ρατσιστικές, ομοφοφικές, σεξιστικές, βαθιά αντιδημοκρατικές και δημοσιεύσεις που ζητούν την επέκταση των συνόρων της χώρας».

Αναλυτικά η καταγγελία:

«Δημοσιεύω καταγγελία που έκανα στο ΓΕΣ για απαράδεκτες δημοσιεύσεις στρατιωτικών, ρατσιστικές, ομοφοφικές, σεξιστικές, βαθιά αντιδημοκρατικές και δημοσιεύσεις που ζητούν την επέκταση των συνόρων της χώρας.

"Έπειτα από μία σύντομη έρευνα σε ανοιχτά (δημόσια) προφίλ στα facebook στρατιωτικών ήρθα αντιμέτωπος με δημοσιεύσεις που μόνο αποτροπιασμό μπορούν να προκαλέσουν.

Στρατιωτικοί που αμφισβητούν δημόσια τα σύνορα της χώρας, παίρνουν θέση υπέρ κινητοποιήσεων ή και συμμετέχουν σε αυτές, ασκούν απαράδεκτα κριτική στη ανώτερη από αυτούς πολιτική εξουσία (ακόμα και με κρεμάλες και λόγια περί εσχάτης προδοσίας!), ονειρεύονται τη μεγάλη Ελλάδα καλλιεργώντας τον εθνικισμό και το μίσος μεταξύ των λαών, δείχνουν έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων, κάνουν την Ελλάδα να μοιάζει αντί για πυλώνας σταθερότητας (να τον χαίρεστε) κράτος που δείχνει να επιδιώκει την επέκτασή του, επιτρέποντας και σε γειτονικές χώρες να σκέφτονται έτσι, παρά το ότι η χώρα θέλει να δείξει ότι έχει το ρόλο του παίχτη που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα. Ρατσιστικά, ομοφοβικά και σεξιστικά σχόλια είναι επίσης μέσα στις δημοσιεύσεις. Πού ακούστηκε στρατιωτικοί, μερικοί από τους οποίους είναι και πρόεδροι στρατιωτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων να δημοσιεύουν χάρτες της Μεγάλης Ελλάδας και να στηρίζουν δημόσια κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές τις στηρίζει η Χρυσή Αυγή; Πού ακούστηκε να δημοσιεύουν εικόνες με κομμένα κεφάλια πολιτικών ή με μία κρεμάλα πάνω από το πρόσωπο του Πρωθυπουργού;

Παραβιάζουν αυτές οι δημοσιεύσεις τα άρθρα 6 , 7, 10, 13 παρ 1 γ και ε, 15 παρ 1 β, 63 παρ 2 β 1) και 7), 63 παρ 2 γ 7), 8)και 10), 69 παρ 21 α), δ), στ) του Στρατιωτικού Κανονισμού; Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν την υποχρέωση των στρατιωτικών να πειθαρχούν στην Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που στις δημοκρατίες είναι ανώτεροί τους και να τους σέβονται. Για βαρύτατα πειθαρχικά παραπτώματα που έχουν σχέση με τη στρατιωτική ποινή και πειθαρχία προβλέπεται η έκπτωση, το ίδιο και για υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος (69 παρ 21 α), δ), στ)). Είναι υπονόμευση το «43 χρόνια δημοκρατία, φονιάδες του έθνους», όταν γίνεται την ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας; Ο πρωθυπουργός με την κρεμάλα; Τι είναι υπονόμευση δηλαδή; Υπάρχει αυθάδεια και έλλειψη σεβασμού προς την πολιτική εξουσία (63 παρ 2 β 1) και 7)), όταν οι στρατιωτικοί γελοιοποιούν τον Πρωθυπουργό ή τον Υπουργό Άμυνας; Συνιστά απαγορευμένη πολιτική δραστηριότητα η προτροπή μαθητών σε κινητοποιήσεις ή η συμμετοχή σε συλλαλητήρια, όπως για το μακεδονικό ζήτημα; Διότι γνωρίζουμε ότι οπλίτες που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις, όπως η επέτειος του Πολυτεχνείου ή η πορεία της Πρωτομαγιάς τιμωρήθηκαν ή τουλάχιστον ζητήθηκε η τιμωρία τους. Τι είναι πολιτική δραστηριότητα; Μόνο η κομματική μήπως; Θα έλεγα ξεκάθαρα όχι.

Επιπλέον όσοι ονειρεύονται δημόσια κατακτήσεις περιοχών, δεν έρχονται σε αντίθεση με τη εξωτερική πολιτική της χώρας; Εκτός κι αν η χώρα ονειρεύεται κατακτήσεις και δεν σέβεται τα σύνορα και τις διεθνείς συνθήκες, όπως της Λοζάνης, πράγμα για το οποίο κατηγορεί γείτονες χώρες. Τα επιτρέπει αυτά η Ελλάδα και το ΓΕΣ στους στρατιωτικούς της; Aυτοί οι συνδικαλιστές τι ρόλο παίζουν; Συνάδουν με τα χρηστά ήθη τα ρατσιστικά, σεξιστικά και ομοφοβικά σχόλια.

Σας αποστέλλω τα προφίλ που εντόπισα. Τα προφίλ θα δημοσιευθούν, κάποια από αυτά με σκίαση των ονομάτων, για να μην υπάρχει πιθανότητα να είναι το προφίλ ψεύτικο ή να μην είναι ο ιδιοκτήτης του εν ενεργεία στρατιωτικός».

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D1075718949256925%26id%3D100004564902239&width=500

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL