Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Λευκίμμη Κέρκυρας / Λευκίμμη Κέρκυρας: Χέρι με σβάστικα όπλισε και σκότωσε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λευκίμμη Κέρκυρας / Λευκίμμη Κέρκυρας: Χέρι με σβάστικα όπλισε και σκότωσε

Στις φυλακές οδηγήθηκε χθες μετά την απολογία του ο 44χρονος νοσταλγός του ναζισμού, που δήλωνε χρυσαυγίτης και δολοφόνησε εν ψυχρώ, στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, τον 63χρονο αλβανικής υπηκοότητας Πετίρ Ζίφλε, επειδή τόλμησε ως Αλβανός να εκφράζει τις απόψεις του για την υπόθεση Κατσίφα και για το "Μακεδονικό".

Ο στυγερός δολοφόνος κρίθηκε προφυλακιστέος βάσει του αντιρατσιστικού νόμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση κάνει λόγο για έγκλημα με εθνικό κίνητρο.

Το βαθιά ρατσιστικό αυτό έγκλημα της Κέρκυρας, που έχει πολιτικά και ιδεολογικά κίνητρα, έρχεται να υπογραμμίσει το πόσο εύκολο είναι να περάσει κάποιος που ενστερνίζεται το σύνθημα «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ» στο να σκοτώσει εν ψυχρώ έναν άνθρωπο διότι ανήκει σε άλλη εθνότητα και έχει διαφορετική ιδεολογία.

Ο 44χρονος δράστης περιγράφεται από συγχωριανούς του ως ο «νταής» που με κάθε ευκαιρία έλεγε ότι εμφορείται από τα εθνικά ιδεώδη... Δήλωνε ότι είναι «χρυσαυγίτης», ενώ έχει χαράξει πάνω του με τατουάζ τη ναζιστική σβάστικα. Με το θύμα, τον Π. Ζίφλε, φέρεται να είχε τσακωθεί αρχικά για την υπόθεση Κατσίφα και λίγο πριν τον εκτελέσει εν ψυχρώ με την κοντόκανη καραμπίνα του διαπληκτίστηκε μαζί του για το "Μακεδονικό", μέσα σε καφενείο του χωριού Δραγώτικα. Του επιτέθηκε με ρατσιστικά σχόλια για την καταγωγή του και τον απειλούσε, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε σε έξαλλη κατάσταση.

Λίγο αργότερα και, ανεξάρτητα από αν του έστησε καρτέρι είτε η κακή τύχη έφερε τον άτυχο 63χρονο στον δρόμο του, ο 44χρονος νοσταλγός του ναζισμού σκότωσε με την κοντόκανη καραμπίνα, που κατείχε νόμιμα, τον Π. Ζίφλε και πέταξε το πτώμα του σε ένα χαντάκι. Τις επόμενες ημέρες συνέχισε κανονικά τη ζωή του μέχρι που οι αστυνομικές αρχές εξιχνίασαν την υπόθεση και συνελήφθη.

Η Χ.Α. απαρνείται τώρα τον άνθρωπό της

Ωστόσο χρειάστηκε να περάσει περίπου μια εβδομάδα για να βγουν στο «αέρα» τα πραγματικά κίνητρα αυτού του απεχθούς εγκλήματος.

Χθες ήρθε η καταγγελία από την «Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη» ότι ο δράστης, που τώρα υποστηρίζει ότι σκότωσε τον 63χρονο επειδή του έβρισε τη μάνα, «είναι γνωστός στους κύκλους της Χρυσής Αυγής, μιας και υπήρξε εκλογικός αντιπρόσωπός της στις τελευταίες εκλογές στη Λευκίμμη και πολλές φορές μέλος της 'συνοδείας' και του 'κλιμακίου' της Χ.Α. στη Λευκίμμη».

Ο βουλευτής της νεοναζιστικής οργάνωσης στο νησί έσπευσε να πει ότι ο δράστης δεν είναι ενεργό μέλος της Χ.Α., κάτι που μικρή σημασία έχει. Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε για το αν ήταν εκλογικός της αντιπρόσωπος, άρχισε να «μασάει τα λόγια του», ενώ ο θύτης δεν έκρυβε την ιδεολογική του ταύτιση με τη Χ.Α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 63χρονος Π. Ζίφλε περιγράφεται από όλους τους συγχωριανούς του ως ένας αγαπητός και φιλήσυχος άνθρωπος, που ποτέ δεν προκάλεσε κάποιο πρόβλημα. Στην Κέρκυρα ζει μεγάλο μέρος της ζωής του δουλεύοντας σε αγροτικές δουλειές για να ζήσει την πολυμελή οικογένειά του.

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτωπο κατά του ρατσισμού και του εθνικισμού

Εντύπωση προκαλεί το ότι, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, κανένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα δεν καταδίκασε το ρατσιστικό αυτό έγκλημα είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο. Πάντως η ΝΟΔΕ Κέρκυρας συναντήθηκε με το Δ.Σ. του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου και, όπως πληροφορούμαστε από τις τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, η συνάντηση έγινε «σε εξαιρετικά καλό κλίμα», αλλά δεν βρήκε μια κουβέντα να πει για το ρατσιστικό έγκλημα...

«Να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη για το ρατσιστικό έγκλημα από μέλος της Χρυσής Αυγής στη Λευκίμμη της Κέρκυρας» ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι η «επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο, για μια ακόμη φορά, ότι η εγκληματική οργάνωση σπέρνει το μίσος οπλίζοντας το χέρι ανθρώπων εναντίον ανθρώπων».

Υπενθυμίζει παράλληλα την «ευθύνη όλων μας να δυναμώσουμε τη μάχη απέναντι στον ρατσισμό και τον εθνικισμό και σε όσους καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία στην ελληνική κοινωνία. Και βέβαια η καταδίκη του ρατσιστικού και εθνικιστικού μίσους δεν πρέπει να γίνεται με μισόλογα και κατόπιν εορτής, αλλά να συνοδεύεται από τη διαρκή και καθημερινή πάλη ενάντια στις εκφάνσεις του».

«Όσο το επιτρέπουμε, τόσο θα αποθρασύνονται» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται πια για την εκκόλαψη του αβγού∙ το φίδι έχει βγει, κυκλοφορεί ανάμεσά μας και σκορπάει το δηλητήριο του φασισμού στην ελληνική κοινωνία».

«Ο φερόμενος ως δράστης, που είναι γνωστός στους κύκλους της Χρυσής Αυγής (εκλογικός αντιπρόσωπός της στις τελευταίες εκλογές στη Λευκίμμη και πολλές φορές μέλος της 'συνοδείας' και του 'κλιμακίου' της Χ.Α. στη Λευκίμμη), θεωρεί ότι δικαιούται να καθαρίσει τον τόπο από τους αλλοδαπούς κατά το δοκούν, κάνοντας πράξη το κήρυγμα μίσους της εγκληματικής οργάνωσης. Τόσο απλά. Και τόσο ανατριχιαστικά» προσθέτει ενώ οι βουλευτές Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης και Φ. Βάκη καταδίκασαν με απερίφραστο τρόπο το ρατσιστικό αυτό έγκλημα.

Επίσης, η Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταδίκασε «τη δολοφονία του Αλβανού εργάτη γης Πετρίτ Ζίφλε στη Λευκίμμη από Κερκυραίο που προχώρησε στην πράξη αυτή -σύμφωνα με μαρτυρίες- από ρατσιστικά και ξενοφοβικά κίνητρα», ενώ καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν η Λαϊκή Ενότητα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL