Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Αγόραζαν τον χρυσό της κρίσης, τον έλιωναν και τον έστελναν παράνομα στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγόραζαν τον χρυσό της κρίσης, τον έλιωναν και τον έστελναν παράνομα στην Τουρκία

Στον "κύκλο εργασιών" δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίου χρυσού κατέληγαν τα κοσμήματα που άφηναν οι χτυπημένοι από την κρίση πολίτες στα ενεχυροδανειστήρια της γνωστής αλυσίδας του "Ριχάρδου" -την οποία μάλιστα κατονόμασε χθες από το βήμα της Βουλής και ο πρωθυπουργός-, αλλά και σε άλλα ενεχυροδανειστήρια που συνεργάζονταν με τις δύο αυτές εγκληματικές οργανώσεις, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. μετά την εξάρθρωση δύο πολυμελών και αυτοτελών εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν παράλληλα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Βέβαια η παραβατική δραστηριότητα των ανταλλακτηρίων - ενεχυροδανειστηρίων δεν είναι νέα είδηση, καθώς ήδη από το 2013 έλεγχοι του ΣΔΟΕ είχαν διαπιστώσει ότι αγγίζει το 60% το ποσοστό παραβατικότητας σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν διαβιβαστεί τότε στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Η παράνομη δραστηριότητα των δύο αυτών κυκλωμάτων στέρησε από το Ελληνικό Δημόσιο δασμούς και φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που σε αυτή τη φάση των ερευνών οι αρχές δεν ήταν σε θέση να υπολογίσουν. Ενδεικτικά, αστυνομικές πηγές σημείωναν ότι οι φόροι που αντιστοιχούν στα κατασχεθέντα στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης κοσμήματα, χρυσό και ασήμι φτάνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι δύο αυτές οργανώσεις δρούσαν τουλάχιστον την τελευταία διετία "στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με τη μη καταβολή νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία".

Όπως τόνισε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Γιώργος Κανέλλος, οι ποσότητες χρυσού προέρχονταν από "την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος".

63 συλλήψεις, 22 αναζητούμενοι και 3 αρχηγοί

Σε μια ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Νοεμβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο συνελήφθησαν 63 άτομα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και τα 3 αρχηγικά μέλη τους. Από τους συλληφθέντες οι 55 είναι Έλληνες, οι 8 αλλοδαποί σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ αναζητούνται ακόμα 22 άτομα τα οποία περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία.

Αρχηγός του πρώτου κυκλώματος ήταν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας 65χρονος Έλληνας, παλαιός χρυσοχόος, που "γνώριζε τον χώρο και τα κενά του νόμου", όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ίδιες πηγές. Η δεύτερη σπείρα είχε δύο αρχηγούς, κατά αστυνομικές πηγές, έναν "επιχειρησιακό", υπήκοο Τουρκίας με συριακή καταγωγή, ο οποίος κανόνιζε και τις μεταφορές στην Τουρκία, και έναν δεύτερο, τον γνωστό ενεχυροδανειστή που εξασφάλιζε την κάλυψη των δραστηριοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός ενεχυροδανειστής, που διαφημιζόταν και στην τηλεόραση, έχει συλληφθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Πρώτα στις 14 Ιουλίου του 2014 έπειτα από έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί σε δύο καταστήματα ιδιοκτησίας του και στα οποία θα έπρεπε, βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών, να φυλάσσονται για ένα μήνα τιμαλφή προερχόμενα από ενέχυρο, κάτι που δεν τηρούσε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία.

Η δεύτερη σύλληψή του έγινε στις 8 Μαΐου 2015 έπειτα από επιτόπιο φορολογικό έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, όπου διαπιστώθηκε ότι δύο πελάτες, οι οποίοι είχαν προβεί σε συναλλαγή με το κατάστημα (πώληση τιμαλφών έναντι χρηματικού ποσού), δεν έλαβαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο φορολογικά στοιχεία κατά την αγορά αγαθών.

Κατά τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ένας αστυφύλακας που υπηρετούσε σε υπηρεσία της Αττικής και είχε επικουρικό ρόλο σε επίπεδο πληροφόρησης.

Ημερήσιος τζίρος 400.000 ευρώ

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., η μια από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις διέθετε 130 ενεχυροδανειστήρια - καταστήματα αγοράς χρυσού ενώ ο ημερήσιος κύκλος δράσης και των δύο οργανώσεων έφτανε, αν δεν ξεπερνούσε κιόλας, τις 400.000 ευρώ.

"Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά 'νόμιμοι', καθόσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων.

Βασικό χαρακτηριστικό των οργανώσεων ήταν ότι, μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα έναντι ελαχίστων χρημάτων, καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή αδιαφόρου προέλευσης" ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Καθημερινά δρομολόγια παράνομων εξαγωγών στην Τουρκία

Η λαθρεμπορία χρυσού και η παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία γινόταν κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα - Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο, σύμφωνα με την αστυνομία, με πηγές να αναφέρουν ότι τα δρομολόγια ήταν καθημερινά.

Στις τηλεφωνικές του συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις για να περιγράψουν τα αντικείμενα, κατά την αστυνομία, όπως "ζάχαρη: χρυσός, κορίτσια: χρυσές λίρες Αγγλίας".

Συμφωνία των αρχηγών και διαμόρφωση... "ολιγοπωλιακής αγοράς"

Οι δύο οργανώσεις γνώριζαν η μία την ύπαρξη της άλλης, δρούσαν παράλληλα και οι αρχηγοί είχαν έλθει σε συμφωνία ως προς το πώς θα ορίζουν τις τιμές που θα αγόραζαν χρυσό (1.000 ευρώ κάτω από την τιμή του χρυσού στο χρηματιστήριο), σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Είχαν κάνει δηλαδή μια "συμφωνία κυρίων" που τους επέτρεπε να ορίζουν την τιμή αγοράς χρυσού στα ενεχυροδανειστήρια που ήλεγχαν, η οποία τους επέτρεπε ουσιαστικά να διαμορφώσουν μια ολιγοπωλιακή αγορά.

Κατασχέθηκε χρυσός και ασήμι αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 54 σπίτια και 30 καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: "πλάκες χρυσού βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ, πλάκες και καθαρός χρυσός βάρους 6,2 κιλών, αξίας 235.600 ευρώ, 513 κιλά ασήμι αξίας 220.590 ευρώ, 1.121 χρυσές λίρες αξίας 330.695 ευρώ, 360 χρυσά νομίσματα, 18 πολύτιμες πέτρες, δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα αξίας 56.900 ευρώ, 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας 850.000 ευρώ, επιταγές αξίας 60.500 ευρώ, 5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και μικροποσότητα κάνναβης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL