Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Συμφωνία για το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνία για το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας

Θεσσαλονίκη: Στις αρχές του 2019 θα συγκροτηθεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας που θα προκύψει από τη συνένωση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας. Θα έχει αρχικά επτά σχολές, οι οποίες θα λειτουργούν σε πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που είχε χθες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με τις διοικήσεις των τεσσάρων ιδρυμάτων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη παρουσία και του επικεφαλής του γραφείου Γιώργου Αγγελόπουλου. Μιλώντας για το αποτέλεσμα της ευρείας σύσκεψης, ο αντιπρύτανης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τζιώνας, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας να έχει επτά σχολές. Είπε, επίσης, ότι το υπουργείο σε περίπου δεκαπέντε ημέρες θα έχει ετοιμάσει το σχέδιο νόμου που θα δοθεί στη δημοσιότητα, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση, και θα ακολουθήσει η ψήφισή του από τη Βουλή. Στη διοικούσα επιτροπή του νέου πανεπιστημίου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα συνενωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας θα είναι οι εξής: Μηχανικών με έδρα τις Σέρρες και λειτουργία σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη, Οικονομικών που θα λειτουργεί σε τρεις πόλεις (Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα), Ανθρωπιστικών Σπουδών που θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη, Επιστημών Υγείας που επίσης θα λειτουργήσει μόνο στη Θεσσαλονίκη, Γεωπονίας με έδρα τη Δράμα και λειτουργία σε Δράμα και Θεσσαλονίκη, Σχεδιασμού που θα λειτουργήσει σε Σέρρες και Κιλκίς και Φυσικομαθηματική που θα λειτουργεί στην Καβάλα. Επίσης, συμφωνήθηκε και οι επτά σχολές να συνεργάζονται με το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο Π. Τζιώνας ανέφερε, ακόμη, ότι επιβεβαιώθηκε η προηγούμενη δέσμευση του υπουργείου Παιδείας ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση φοιτητών ή προσωπικού εξαιτίας της συνένωσης των παραπάνω ιδρυμάτων για τη συγκρότηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Δεν θέλουν τη συγχώνευση με τα ΤΕΙ

Πριν τη σύσκεψη, φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΜΑ-Θ ζητώντας να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη συγχώνευση με τα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο Κ. Γαβρόγλου είχε συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονία και του ΤΕΙ Κοζάνης. Αντιπροσωπεία των φοιτητών συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιώργο Αγγελόπουλο και συζήτησαν μαζί του, ενώ εξερχόμενοι δήλωσαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι αναφορικά με τα αιτήματά τους και πως θα εισηγηθούν στους φοιτητικούς συλλόγους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. «Παιδιά που μπήκαν με λιγότερα μόρια θα καταφέρουν να πάρουν πτυχίο αντίστοιχο με εμάς, ενώ πολλοί καθηγητές του ΤΕΙ δεν πληρούν προϋποθέσεις για διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων που θα κάνουν με την επικείμενη συγχώνευση. Αυτό που θέλουμε είναι, εφόσον θα γίνει η συγχώνευση, να καταφέρουμε κάποιους ευνοϊκούς όρους για τα τμήματά μας" δήλωσε εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενων φοιτητών. Ο υπουργός Παιδείας κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών και συζήτησε με τους κρατούμενους μαθητές και τους δασκάλους τους για τις δυνατότητες συνέχισης των σπουδών των κρατούμενων σε άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης στο αντικείμενο των τεχνικών ειδικοτήτων μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια έξω από το 2ο ΓΕΛ Συκεών

Η Θεματική Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της κατήγγειλε «σε όλους τους τόνους τις ομάδες εκείνες που κάλεσαν σε αντισυγκεντρώσεις την ίδια ώρα που θα πραγματοποιούνταν η συνέλευση» του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Συκεών, την Κυριακή, με προσκεκλημένο τον Κώστα Γαβρόβλου για το νέο Λύκειο. «Η δημοκρατία δεν πρόκειται να μπει σ’ έναν διάλογο με υμνητές της χούντας για το δημόσιο σχολείο και την εκπαίδευση των παιδιών μας και το μέλλον τους. Η σχολική κοινότητα -μαθητές, γονείς και καθηγητές- οφείλει να μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους», τονίζεται, ενώ προστίθεται πως «οι άναρθρες κραυγές, από την άλλη μεριά, συλλογικοτήτων που παρουσιάζουν αναγκαίες αλλαγές για την ενδυνάμωση του μορφωτικού περιεχομένου του Λυκείου ως καταστροφή δεν βοηθούν ούτε τους μαθητές ούτε το δημόσιο σχολείο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL