Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Το υπ. Μακεδονίας-Θράκης ανοίγει «παράθυρο» στη νεολαία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το υπ. Μακεδονίας-Θράκης ανοίγει «παράθυρο» στη νεολαία

Θεσσαλονίκη. Το ΥΜΑ-Θ στρέφει το βλέμμα του στους νέους και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών θα ενισχύσει δράσεις που θα προτείνουν νέοι και νέες και θα στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, την πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία και τη δικτύωση των νέων.

Όπως τόνισε χθες μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας - Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, «η στόχευση του προγράμματος που ξεκινά το ΥΜΑ-Θ είναι να δώσει χώρο στους νέους, οι οποίοι παραμένουν εδώ και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους». Εξήγησε ότι το πρόγραμμα που θα «τρέξει» αφορά «μια διαφορετική προσέγγιση του ίδιου του ΥΜΑ-Θ. Αφενός είναι χρήσιμη η στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, αφετέρου πρέπει να στηριχτούν πιο καινοτομικές δράσεις και κυρίως προτάσεις της νεολαίας. Θα υπάρξει μικρής τάξης -ουσιαστική όμως- χρηματοδότηση σε ομάδες νέων, που φέρνουν καινοτόμες προτάσεις γύρω από τις αρμοδιότητές του, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος, την πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία. Εδώ εντάσσουμε και δύο νέους άξονες, που για εμάς είναι προτεραιότητα, τις δράσεις κοινωνικής συνοχής, δηλαδή δράσεις αλληλεγγύης, κοινωνικής πολιτικής, και μία τελευταία για τη δικτύωση των νέων». Η υφυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια στρατηγική στήριξης των νέων ερευνητών και στο πλαίσιο αυτό «η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας μπορεί να αποτελέσει ακόμη ένα εργαλείο». «Ευελπιστούμε πως θα γίνει μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή, καθώς αυτή είναι που πραγματικά μπορεί να κρατήσει κυρίως νέους ερευνητές στη βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, να εργαστούν σε καλύτερες συνθήκες, σε επενδύσεις που θα έρθουν και να εξάγουν την καινοτομία που θα παράξουν εδώ» υπογράμμισε.

Υλοποιώντας τη διαβαλκανική συνεργασία

Ερωτηθείσα για την αναβάθμιση του ΥΜΑ-Θ και την αναπροσαρμογή του στρατηγικού του σχεδιασμού, αναφέρθηκε στην ίδρυση ενός ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας, μια πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη σύνοδο των τεσσάρων πρωθυπουργών χωρών των Βαλκανίων. «Εκτιμούμε πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία [...] για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη κοινή πρωτοβουλία, τόσο από τον κεντρικό κρατικό μηχανισμό, αλλά και από μη κεντρικούς φορείς των βαλκανικών κρατών, προκειμένου να προωθηθούν η σύγκλιση, δράσεις και πρωτοβουλίες στη βάση της οικονομικής ανάπτυξης, των επενδύσεων, των δικτύων και υποδομών, της νεολαίας, της επιχειρηματικότητας, των πανεπιστημίων» είπε για να προσθέσει «θεωρούμε πως μπορεί αυτή η πρωτοβουλία να λάβει σάρκα και οστά από το ΥΜΑ-Θ, με τον συντονισμό του ΥΜΑ-Θ, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, και έχουμε βάλει στόχο το πρώτο εξάμηνο να καταρτίσουμε το master plan και να αποσπάσουμε και την έμπρακτη συναίνεση από τους φορείς στις άλλες βαλκανικές χώρες και στο δεύτερο εξάμηνο να αρχίσει η λειτουργία του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL