Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Μ. Γιαννακάκη: Κάτω από την ταμπέλα του “γραφικού” οπαδού υπόγεια δουλεύουν πάρα πολλά στερεότυπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Γιαννακάκη: Κάτω από την ταμπέλα του “γραφικού” οπαδού υπόγεια δουλεύουν πάρα πολλά στερεότυπα

Η αντιρατσιστική νομοθεσία δεν αφορά μόνο την πρόκληση βίας αλλά και την πρόκληση διακρίσεων και δηλώσεις όπως αυτές του Τ. Τσουκαλά για τον Θ. Αντετοκούνμπο στο παρελθόν έχουμε ακούσει και από τον Ν. Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής, κάτω από την ταμπέλα του γραφικού οπαδού υπόγεια και υποσυνείδητα δουλεύουν πάρα πολλά στερεότυπα, υπογράμμισε η ΓΓ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

«Κάποια στιγμή, η αντιρατσιστική νομοθεσία πρέπει να συναντηθεί με την αυτεπάγγελτη δίωξη που προβλέπεται στο νόμο», είπε η κ. Γιαννακάκη, με αφορμή το θέμα που προέκυψε από τους χαρακτηρισμούς του Τ. Τσουκαλά σε τηλεοπτική εκπομπή οπαδών του Ολυμπιακού, εναντίον του καλαθοσφαιριστή του ΠΑΟ Θανάση Αντετοκούνμπο.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είπε για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Γραμματεία, «ας δώσουμε το ελαφρυντικό του Σαββατοκύριακου, ότι τα αντανακλαστικά των εισαγγελέων δεν λειτούργησαν άμεσα ... οπότε, μέχρι να συναντηθεί η αντιρατσιστική νομοθεσία με την αυτεπάγγελτη δίωξη, εγώ θα πρέπει να κάνω αυτή τη δουλειά, να τα θέτουμε υπόψιν των εισαγγελέων, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου αυτοί να διερευνούν εάν υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «δεν δικάζει η ΓΓ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εμείς με απόλυτο σεβασμό στην διάκριση των εξουσιών, απλώς γνωστοποιούμε πράγματα που πέφτουν στην αντίληψή μας. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της ανεξάρτητης Αρχής του ΕΣΡ και των εισαγγελικών λειτουργών».

«Πρώτοι πρέπει να αντιδράσουν οι υγιείς φίλοι του Ολυμπιακού»

«Έχω λάβει πάρα πολλά μηνύματα οπαδών του Ολυμπιακού, σε πολύ μεγάλο μέρος τους υβριστικά», συνέχισε η κ. Γιαννακάκη, τονίζοντας ότι «ο πρώτος που πρέπει να αντιδράσει είναι το υγιές κομμάτι, η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου του Ολυμπιακού, είναι το πρώτο που πρέπει να αντιδράσει σε τέτοια κρούσματα, αυτοί που έχουν δημοκρατικές και κοινωνικές ευαισθησίες. Σας μιλώ ως πειραιώτισσα και μαμά οπαδού του Ολυμπιακού που ήταν και αθλητής του πάρα πολλά χρόνια όταν ήταν μικρός, με διακρίσεις στην ιστιοπλοΐα».

Σημείωσε παράλληλα ότι «η αντιρατσιστική νομοθεσία δεν μιλάει μόνο για πρόκληση σε βία ... είναι και η πρόκληση σε διακρίσεις. Ανοίγουν επίσης μία σειρά από άλλα θέματα: τι σημαίνει οπαδική εκπομπή; Όλες αυτές οι λούμπεν συνειδήσεις, πάνω από όλα η ομαδάρα, αυτό το απολιτίκ που δεν είναι... τόσο απολιτίκ, κρύβει από κάτω μία σειρά από άλλα πράγματα».

Θύμισε χαρακτηριστικά αντίστοιχες δηλώσεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, που «είχε πει τα ίδια -αν όχι χειρότερα- για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά και για τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη ... άρα δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιες αήθεις επιθέσεις».

«Κάτω από την ταμπέλα του γραφικού δουλεύουν πολλά»

Σχολιάζοντας το επιχείρημα περί «γραφικής» περίπτωσης, η κ. Γιαννακάκη είπε ότι είναι «κατά της ψυχιατρικοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Είναι πολύ εύκολο να πούμε π.χ. η Γιαννακάκη είναι γραφική, ανόητη, περίπτωση που δεν πρέπει να δίνουμε σημασία». «Ο καθένας πρέπει να φέρει την ευθύνη του. Κάτω από την ταμπέλα του γραφικού δουλεύουν πάρα πολλά πράγματα, κυρίως όταν πρόκειται για οπαδική εκπομπή με πολύ μεγάλη τηλεθέαση, όπου υπόγεια και υποσυνείδητα δουλεύουν πάρα πολλά στερεότυπα».

Οι εισαγγελείς θα δουν εάν υπάρχει λόγος ποινικής δίωξης

«Η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ... δεν αφήνει κανένα σκοτεινό σημείο ... Άλλο η ελευθερία του λόγου και άλλο η σπορά του μίσους και των ρατσιστικών μηνυμάτων», συνέχισε η κ. Γιαννακάκη, σημειώνοντας ότι πρέπει «να κόψουμε το νήμα της σποράς του ρατσιστικού λόγου, που έρχεται και εκφασίζει την κοινωνία και να δώσουμε μία απάντηση στον χουλιγκανισμό».

«Το αν θα υπάρξουν κυρώσεις για την προβολή της εκπομπής, θα μας το πει το ΕΣΡ ... ανοίγει βέβαια μία συζήτηση εάν βάσει λειτουργίας και κανονισμού έχει την δυνατότητα να επέμβει άμεσα», είπε η κ. Γιαννακάκη, θυμίζοντας ότι για όσα έγιναν το Καλοκαίρι του 2015, η απόφαση βγήκε πριν μερικούς μήνες. «Το βασικό είναι να γίνεται η σύσταση "σε ενεστώτα χρόνο" ώστε να φτάσουμε σε μία κατάσταση ΜΜΕ που ταιριάζουν σε μία δημοκρατική κοινωνία».

Οι εισαγγελείς αντίστοιχα «θα πρέπει να δουν αν είναι κάτι άξιο ποινικής δίωξης ή εάν θα αρχειοθετηθεί ως απαράδεκτο για άσκηση ποινικής δίωξης», ενώ σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, οι πιθανές ποινές «ποικίλλουν και είναι πολυεπίπεδες».

«Να δούμε εάν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην αντιρατσιστική νομοθεσία»

«Αυτό που μας απασχόλησε -και χτες στο Εθνικό Συμβούλιο Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας», κατέληξε η κ. Γιαννακάκη, «είναι το κατά πόσο και πώς λειτουργεί ο αντιρατσιστικός νόμος. Γι' αυτό αποφασίσαμε ότι πρέπει να μελετήσουμε όλες τις καταγγελίες του 2017 και ποια ήταν η εισαγγελική και κατόπιν δικαστική τους πορεία. Αυτό για να δούμε αν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, τόσο στην αντιρατσιτική νομοθεσία όσο και στον 81Α του Ποινικού Κώδικα που αφορά τον επιβαρυντικό χαρακτήρα του ρατσιστικού κινήτρου στην προσμέτρηση της ποινής και στην κρίση του δικαστηρίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL