Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Ο Τ. Τσουκαλάς, η μήνυση και ο επαναλαμβανόμενος ρατσιστικός λόγος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τ. Τσουκαλάς, η μήνυση και ο επαναλαμβανόμενος ρατσιστικός λόγος

Δεν είναι πρώτη φορά που ο Τάκης Τσουκαλάς έχει μιλήσει απαξιωτικά και με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς για τα αδέλφια Αντετοκούνμπο, με τον Θανάση Αντετοκούνμπο να συγκεντρώνει το μένος του σχολιαστή, δεδομένου ότι παίζει μπάσκετ με την ομάδα του Παναθηναϊκού.

Μόλις πριν από πέντε μήνες, όπως αναφέρει το ιστολόγιο XYZ Contagion, στις 18 Ιουνίου 2018 είχε πει σε άλλη εκπομπή του: «Να μην ξεχάσω τον καραγκιόζη τον Αντεμπακούμπο. Που το παίζει Έλληνας... Και μην μου πει κανείς για τον αδελφό του ότι δοξάζει την Ελλάδα και τέτοια. Ζαμάν φου είναι κι αυτός... Αυτά δεν τα κάνουν οι Έλληνες, άλλοι ιθαγενείς τα κάνουνε. Εγώ δεν τον έχω για Έλληνα πάντως".

Αυτή τη φορά όμως ο χαρακτηρισμός "πίθηκος" για τον Θανάση Αντετοκούμπο αναμένεται να τον φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς ο Παναγιώτης Δημητράς από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Αφορμή είναι το τελευταίο ρατσιστικό ξέσπασμα του Τ. Τσουκαλά κατά την εκπομπή του, το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από τον αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού.

«Ένα μπουρδέλο είστε. Με έναν πίθηκο. Εκείνος ο Αντεμπακούκο πίθηκος είναι. Τι είναι αυτά που κάνει ο καραγκιόζης; Δεν ντρέπεται λιγάκι; Ξεφτιλίζει και τον αδερφό του» λέει ο Τ. Τσουκαλάς, όπως φαίνεται και στο βίντεο που επικαλείται το Π. Δημητράς στη μήνυσή του. Τον ίδιο χαρακτηρισμό είχε χρησιμοποιήσει και ο υπόδικος αρχηγός της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκος μιλώντας για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όπως επισημαίνει και ο Π. Δημητράς στη μήνυσή του.

Σε Άρειο Πάγο και ΕΣΡ το επίμαχο βίντεο

Το ίδιο βίντεο με τον πιο πρόσφατο ρατσιστικό σχολιασμό του Τ. Τσουκαλά διαβίβασε χθες με επιστολή της η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τον πρόεδρο του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρομάνο ζητώντας διερεύνηση για «ενδεχόμενη ύπαρξη ποινικώς κολάσιμων πράξεων».

Την επιστολή της Μ. Γιαννακάκη επικρότησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μέσω του Τwitter γράφοντας: "Πολύ θετική και επιβεβλημένη πρωτοβουλία! Οι προβλέψεις του αντιρατσιστικού νόμου υπάρχουν για να εφαρμόζονται. Όπως έλεγε και ο Ηλίας Ηλιού, να τους ταράξουμε στη νομιμότητα! Στο ΕΣΡ και τον Άρειο Πάγο το ρατσιστικό ξέσπασμα Τσουκαλά από τη Μ. Γιαννακάκη".

Ο Τ. Τσουκαλάς απειλεί με... μήνυση

Στο μεταξύ χθες κυκλοφόρησε σε αθλητικές ιστοσελίδες απάντηση του Τ. Τσουκαλά, στην οποία αρνείται ότι έκανε ρατσιστικά σχόλια, μιλώντας μάλιστα για «κατά φαντασίαν και ανύπαρκτες ρατσιστικές επιθέσεις" και απόπειρες "από τους εκπροσώπους του απόπατου της δημοσιογραφίας για τη δημιουργία εντυπώσεων".

"Δεν αναφέρθηκα ποτέ με ρατσιστική διάθεση σε φυλετικά χαρακτηριστικά, αλλά χαρακτήρισα και καυτηρίασα τη συμπεριφορά ενός αθλητή, που τιμωρήθηκε δυο φορές μάλιστα από τους διαιτητές με παρατήρηση και τεχνική ποινή" υποστηρίζει και κλείνει λέγοντας: "Γνωρίζω πολύ καλά ποιο μέσο έχει προσπαθήσει να αναγάγει σε ρατσιστικό θέμα το συγκεκριμένο περιστατικό και τους προειδοποιώ ότι θα ακολουθήσω τη νόμιμη δικαστική οδό ως απάντηση στην προσπάθεια συκοφάντησής μου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL