Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Γ.Σταθάκης: Το α' εξάμηνο του 2021 η ολοκλήρωση του κτηματολογίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Σταθάκης: Το α' εξάμηνο του 2021 η ολοκλήρωση του κτηματολογίου

«Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου αποτελεί μια από τις υψηλότερης σημασίας μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για την πορεία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, προσθέτοντας ότι αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2021.

«Θεσπίσαμε έναν νόμο - τομή, με τον οποίο εξοβελίζουμε παθογένειες δεκαετιών και αντικαθιστούμε το καθεστώς της γκρίζας ζώνης, με κανόνες, ρυθμίσεις και διάφανο ρυθμιστικό πλαίσιο», τόνισε ο ίδιος.

«Παραλάβαμε το Κτηματολόγιο σε ποσοστό 25% και φιλοδοξούμε το α' εξάμηνο του 2021 να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας, έχοντας θεσμοθετήσει, για πρώτη φορά, έναν ενιαίο φορέα, με την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, στο τέλος του 2017 υπογράφηκαν, μεταξύ άλλων, 27 συμβάσεις που αφορούν την κτηματογράφηση του 63% της έκτασης της χώρας και την καταγραφή του 43% των δικαιωμάτων πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τόνισε ότι με την ολοκλήρωση θα κτηματογραφηθούν 132.000 km2 γης της ελληνικής επικράτειας, ενώ 39 εκατ. δικαιώματα πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους θα καταγραφούν και θα διασφαλιστούν

Αναφερόμενος στα οφέλη της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, τόνισε ότι δημιουργείται ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους. Ταυτόχρονα, το Ελληνικό Δημόσιο αποκτά «τίτλους» για την περιουσία του μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου.

«Πρόκειται για μια παρέμβαση στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον αξιόπιστο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, διότι θα ήταν ημιτελής. Συμπληρώνεται με δυο επιπλέον πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση: Την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη χάραξη γραμμής αιγιαλού», είπε ο Γ.Σταθάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL