Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ζητούμενο η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις ευρωεκλογές του 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζητούμενο η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις ευρωεκλογές του 2019

Είκοσι έξι χρόνια πέρασαν από τη διακήρυξη των Αθηνών για την ισότιμη παρουσία των γυναικών στην πολιτική και, καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου, διατυπώνεται εκ νέου όχι μόνον η ανάγκη για την ενεργό συμμετοχή τους, αλλά και ο προσανατολισμός της πολιτικής ατζέντας σε θέματα ισότητας. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η χθεσινή ημερίδα με θέμα “Γυναίκες στην ευρωπαϊκή πολιτική”, η οποία συνδιοργανώθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία της Κομισιόν και τον Δήμο Αθηναίων, προτάσσοντας το αίτημα για αύξηση της ποσόστωσης στο 50% υπέρ των γυναικών.

Από τις 2 Νοεμβρίου του 1992 έχουν γίνει βήματα σε επίπεδο συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή της Ε.Ε., αλλά μένουν ακόμη να γίνουν πολλά, καθώς η οικονομική κρίση και η άνοδος του λαϊκισμού έχουν προκαλέσει σημαντική οπισθοχώρηση σε θέματα δικαιωμάτων και ισότητας. Αυτό αποτυπώθηκε και στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2014, όπου σημειώθηκε μείωση κατά 4% της παρουσίας των γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2009. Έτσι, στην παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου οι γυναίκες εκπροσωπούνται κατά 42,6%.

Βέβαια, πρόσφατα η Κροατία και η Ιταλία θέσπισαν μέτρο ποσόστωσης. Η μεν Κροατία θέσπισε το 40% συμμετοχής των γυναικών, παρέμβαση που στις εκλογές του 2017 αύξησε την εκπροσώπηση των γυναικών στο 42% των εδρών σε σχέση με το 28% στις εκλογές του 2013. Η δε Ιταλία θέσπισε την υποχρεωτική σταυροδοσία και προς τα δύο φύλα θεσπίζοντας με αυτόν τον τρόπο ποσόστωση 50% - 50%.

Στην Ελλάδα, η ποσόστωση από το 30% ανέβηκε στο 40% για όλες τις εκλογικές διαδικασίες και τα αποτελέσματα θα φανούν στις επικείμενες αναμετρήσεις. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η ποσόστωση του 30% θεσπίστηκε μόλις το 2000. Η Β. Παπανδρέου, που ως υπουργός Εσωτερικών θέσπισε την ποσόστωση, παραδέχθηκε κατά τη χθεσινή ημερίδα πως ήταν λάθος η άποψη που για πολλά χρόνια διατηρούσε να μην υπάρχει ποσόστωση. Η ίδια εξομολογήθηκε ότι άλλαξε άποψη όταν πείστηκε από τη διεθνή εμπειρία.

Την ανάγκη για ισότητα των πολιτικών και των ευκαιριών έκανε λόγο η Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία παρότρυνε τις γυναίκες να στηρίζουν γυναίκες υποψηφίους. Η Αφρ. Σταμπουλή επισήμανε ότι, όταν πρόκειται για εκλογή με βάση τη λίστα, πρέπει τα κόμματα να βάζουν εναλλάξ άνδρες και γυναίκες υποψηφίους. Εντόπισε, μάλιστα, ότι όσες φορές έχουν διενεργηθεί εθνικές εκλογές με λίστα οι κομματικοί μηχανισμοί προτάσσουν τους άνδρες έναντι των γυναικών, με αποτέλεσμα της υποεκπρόσωπησή τους.

“Δεν μας λείπουν μόνο οι γυναίκες από το Ευρωκοινοβούλιο. Μας λείπουν οι φεμινίστριες γυναίκες που θα επηρεάσουν την ποιότητα πολιτικής ενάντια στον λαϊκισμό” τόνισε η Γκαμπριέλα Μπίστσοφ, πρόεδρος της αντιπροσωπείας των συνδικάτων στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Η ίδια έκανε λόγο για σημαντική οπισθοχώρηση στα θέματα ισότητας και την απέδωσε στην άνοδο του λαϊκισμού. Κάλεσε, μάλιστα, τις γυναίκες να μπουν στον “πόλεμο για την ισότητα”, όπως χαρακτηριστικά είπε, που “παίρνει πολιτισμικά χαρακτηριστικά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL