Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Απαιτείται η συνεργασία όλης της κοινωνίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απαιτείται η συνεργασία όλης της κοινωνίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Την ανάγκη να εμπλακεί και η κοινωνία των πολιτών στην πρόληψη και την αυτοπροστασία από τις δασικές φωτιές, χωρίς αυτό να σημαίνει απαξίωση ή αντικατάσταση κρατικών φορέων, όπως η Πυροσβεστική, αλλά και το ενδεχόμενο να χρειαστεί να εμπλακούν στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και άλλοι κρατικοί φορείς, όπως η δασική υπηρεσία, εξετάζει και συζητά η ανεξάρτητη Επιτροπή για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Υπαίθρου και Δασών στην Ελλάδα, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της Επιτροπής από τον διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (Global Fire Monitoring Center - GFMC), καθηγητή Γκέοργκ Γκολντάμερ.

Η Επιτροπή συστάθηκε από τον Γκ. Γκολντάμερ έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Αύγουστο, μετά τις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής. Όπως τονίστηκε, η τελική έκθεση με τα πορίσματα της Επιτροπής αναμένεται να υποβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018 στο ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και να συζητηθεί σε στρογγυλή τράπεζα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η έκθεση, σύμφωνα με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής, θα περιλαμβάνει ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και των κινδύνων, διαπιστώσεις ελλείψεων και αδυναμιών του υφιστάμενου συστήματος και προτάσεις αναδιοργάνωσης του συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών.

Στόχος της Επιτροπής δεν είναι να εργαστεί μόνο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά να εξετάσει τις βαθύτερες αιτίες για τις οποίες οι οικισμοί μας καθίστανται πιο ευάλωτοι από φωτιές σε ένα αλλαγμένο τοπίο από την κλιματική αλλαγή, τις διαφορετικές χρήσεις γης, τον τουρισμό, όπως επισήμανε ο Γκ. Γκολντάμερ.

Ο καθηγητής Γκολντάμερ κατά τη χθεσινή παρουσίαση της Επιτροπής δεν ανέλυσε κάποια από τα πρώτα αποτελέσματα της Επιτροπής, ωστόσο εμμέσως παρήρησε την ανάγκη να εμπλακεί η κοινωνία των πολιτών στην πρόληψη και την αυτοπροστασία από τις φωτιές.

"Η κοινωνία δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στις κρατικές υπηρεσίες" ανέφερε, φέρνοντας τη Γερμανία ως παράδειγμα συμμετοχής του πολίτη τόσο στο να ακολουθεί τις οδηγίες πυροπροστασίας ως ιδιοκτήτης κάποιου οικήματος όσο και στο να είναι εθελοντής πυροσβέστης. Διευκρίνισε επίσης ότι, δεδομένου ότι κάθε χρόνο αυξάνονται τα περιστατικά ακραίων βιομηχανικών δεδομένων ή τα βιομηχανικά ατυχήματα, η ενεργοποίηση και εθελοντών δεν πρέπει να σημάνει τη μείωση των δυνατοτήτων των κρατικών φορέων. Αλλά πρέπει, από την άλλη, η κοινωνία να είναι παρούσα δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, των ακραίων φαινομένων, της αστάθειας στην Ευρώπη, όπως πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δε για τον ρόλο της δασικής υπηρεσίας που μέχρι το 1998 είχε και την ευθύνη για τις δασικές πυρκαγιές, την οποία στη συνέχεια ανέλαβε η πυροσβεστική υπηρεσία, ο καθηγητής σημείωσε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει από τότε που έγινε αυτή η μετάβαση αρμοδιοτήτων και ότι πυρήνας των συζητήσεών τους είναι κατά πόσο το παλιό μοντέλο ήταν πιο σωστό, καθώς επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνουν την επανεργοποίηση της δασικής υπηρεσίας, μιλώντας για πιθανή ανάγκη αναμόρφωσης και αλλαγών σε σχέση και με το ποιοι φορείς ακόμα θα πρέπει να εμπλακούν στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Σημαντικές παραμέτρους της έρευνάς τους αποτελούν και το χωροταξικό σχέδιο, η κίνηση στους δρόμους, ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης, οι προδιαγραφές για την ασφάλεια κτηρίων, όπως ανέφερε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια προσέγγιση που συνδυάζει πολλές παραμέτρους και φορείς.

Απέφυγε επίσης να αναφερθεί στη φωτιά στο Μάτι, σημειώνοντας ότι το αφήνουν στις αρχές που το διερευνούν.

Επιπλέον, ερωτηθείς σχετικά με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων από την κυβέρνηση εν όψει εκλογών, απάντησε ότι είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική συναίνεση για την εφαρμογή συμπερασμάτων μιας ανεξάρτητης επιτροπής και ότι τέτοια ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Γκ. Γκολντάμερ παρουσίασε και τα πέντε μέλη της Επιτροπής, τα οποία ορίστηκαν με απόφαση του πρωθυπουργού και χρησιμεύουν ως σύνδεσμος με Έλληνες ειδικούς σε θέματα πυρκαγιών και με τους εμπλεκόμενους στο θέμα δημόσιους φορείς. Πρόκειται για τους δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλο (εκπρόσωπος ομάδας, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Αθήνα), καθηγητή Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Γεώργιο Ευτυχίδη (Κέντρο Μελετών Ασφαλείας - KEMEA), δρ Γεώργιο Μαλλίνη (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και δρ Ιωάννη Μητσόπουλο (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Στις εργασίες της Επιτροπής συνεισφέρουν δύο επιμέρους ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει 73 ανεξάρτητους επιστήμονες και επαγγελματίες με πολύχρονη εμπειρία και βαθιά γνώση στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει 28 κρατικούς φορείς, όπως υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, που συμμετέχουν στη διαχείριση των πυρκαγιών και δραστηριοποιούνται στον τομέα των δασών, της γεωργίας, της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας, του αγροτικού και περιαστικού σχεδιασμού κ.α.

"Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα. Οι παράμετροι είναι πολλές πέραν της αλλαγής του κλίματος και οι λύσεις δεν είναι απλές. Δεν φτάνει μία έκθεση, πρέπει ολη η κοινωνία να συνεργαστεί" ανέφερε ο δρ Γ. Ξανθόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL