Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την "άδεια Κουφοντίνα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την "άδεια Κουφοντίνα"

Δεν έφταναν, όπως φαίνεται, τα οργισμένα tweet του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρεσβευτή των ΗΠΑ πριν από τρεις ημέρες για τη νέα άδεια εξόδου του Δημήτρη Κουφοντίνα που λήγει την Παρασκευή. Χθες ήταν η σειρά του του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράσει την "έντονη καταδίκη" των ΗΠΑ για την άδεια αυτή, κάνοντας μάλιστα λόγο για "κίνητρο για τους αναρχικούς οπαδούς του για να διαπράττουν περαιτέρω βίαιες και καταστρεπτικές ενέργειες στο όνομά του".

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στην ενημέρωση Τύπου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο τόνισε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα για μια ακόμα φορά την απελευθέρωση του καταδικασθέντος τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα με αναστολή έξι ημερών από τη φυλάκισή του στην Ελλάδα, την πέμπτη και μακρύτερη άδεια στον περασμένο χρόνο. Ο Κουφοντίνας είναι ένας τρομοκράτης που καταδικάστηκε για πολλές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων μελών του προσωπικού της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ (στην Ελλάδα). Αυτές οι άδειες είναι μια επαίσχυντη αδικία για τις οικογένειες των πολλών θυμάτων και χρησιμεύουν ως κίνητρο για τους αναρχικούς οπαδούς του για να διαπράττουν περαιτέρω βίαιες και καταστρεπτικές ενέργειες στο όνομά του. Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές μας ανησυχίες γι' αυτή την απόφαση στην ελληνική κυβέρνηση».

Της καταδίκης αυτής είχε προηγηθεί ανάρτηση στο Twitter από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, η οποία επίσης καταδίκαζε τη χορήγηση της νέας άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. «Καταδικάζουμε έντονα την πρόσφατη χορήγηση άδειας στον τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έχει καταδικαστεί για πολλαπλές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων μελών του προσωπικού της αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια επαίσχυντη αδικία για τις οικογένειες των θυμάτων -οι τρομοκράτες δεν πρέπει να κάνουν διακοπές από τη φυλακή» έγραφε.

Ωστόσο, αυτό που παραγνωρίζεται σε κάθε καταδίκη είναι ότι οι άδειες δίνονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό συγκεκριμένο έλεγχο, στο πλαίσιο συστήματος εγγυήσεων, συμβατού μάλιστα με το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.

Το παράδειγμα της Γερμανίας

Ενδεικτικά μπορούμε να δούμε το παράδειγμα και της Γερμανίας, με τον Μαροκινό Μουνίρ Ελ Μοτασαντέκ, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2001 και είχε καταδικαστεί σε ποινή 15ετούς κάθειρξης ως συνεργός των δραστών της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε, ο Μουνίρ Ελ Μοτασαντέκ αφέθηκε ελεύθερος από τις γερμανικές αρχές στις 15 Οκτωβρίου 2018 και οδηγήθηκε προς απέλαση στο αεροδρόμιο του Αμβούργου.

Άδειες Χρ. Ξηρού επί Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ένας άλλος καταδικασθείς για τη συμμετοχή του στη 17Ν, ο Χριστόδουλος Ξηρός, ελάμβανε άδειες επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ χωρίς να ασχολείται -δημόσια τουλάχιστον- το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε πάρει 6 άδειες και παραβίασε την 7η κατά σειρά άδειά του τον Ιανουάριο του 2014. Τότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφραζε την ανησυχία του για τη μελλοντική δράση του Χρ. Ξηρού και συνεργαζόταν με τις ελληνικές αρχές, όπως δήλωνε, για τον εντοπισμό του. Ένα χρόνο μετά, στις 3 Ιανουαρίου 2015, συνελήφθη ξανά, αφού, όπως εκτιμούσαν οι αρχές, είχε συνεργαστεί με τους Πυρήνες της Φωτιάς για να διοργανώσει σχέδιο απόδρασης μελών των Πυρήνων, το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL