Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.1°C18.2°C
3 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.3°C
4 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.0°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 47%
Η Θεσσαλονίκη είπε "Ποτέ πια φασισμός", αλλά η Ν.Δ. απουσίαζε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Θεσσαλονίκη είπε "Ποτέ πια φασισμός", αλλά η Ν.Δ. απουσίαζε

Θεσσαλονίκη:

Το μήνυμα «Ποτέ πια φασισμός» εξέπεμψαν χθες τοπικές αρχές, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, κομμάτων της αντιπολίτευσης, φορέων της πόλης και προξενικών αρχών κατά την κατάθεση λουλουδιών και στεφανιών στην αναθηματική στήλη για τη συμβολή του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Η Ν.Δ. έλαμψε και φέτος διά της απουσίας της από τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της 30ής Οκτωβρίου 1944 κι αυτό εξηγεί και το γιατί το σημαντικό αυτό γεγονός για την πόλη και τη χώρα εξοβελίστηκε από την επίσημη Ιστορία της με την ελπίδα να παραγραφεί και από τη συλλογική μνήμη. Πριν την κατάθεση λουλουδιών στην αναθηματική στήλη για τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ, προηγήθηκε, υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.

Η αποκατάσταση της Ιστορίας

«Πριν από τρία χρόνια, έπειτα από εισήγηση του Τρ. Μηταφίδη, αποκαταστήσαμε μια ιστορική αλήθεια» τόνισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας μάλιστα ότι «στην Ελλάδα έχουμε ένα περίεργο χαρακτηριστικό, να γιορτάζουμε πάντα την έναρξη του πολέμου». «Γιορτάζεται η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική κατοχή και φυσικά τιμούμε τα σώματα του ΕΑΜ που περιφρούρησαν την ευταξία στην πόλη» πρόσθεσε. «Η ιστορική μνήμη αποκαταστάθηκε για την πόλη μόλις το 2016. Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό και θυσιάστηκαν, τιμούμε τα θύματα όλης εκείνης της σκοτεινής, φρικτής περιόδου του φασισμού, τιμούμε τους Εβραίους χιλιάδες συμπολίτες μας που τόσο άδικα χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα» δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου και πρόσθεσε ότι "σήμερα η Θεσσαλονίκη τραβάει μπροστά στον δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς. Είναι ιστορικό μας χρέος αλλά και ευθύνη απέναντι στις γενιές που έρχονται να μην ξεχάσουμε το πρόσωπο του φασισμού και να πορευτούμε με ειρήνη, αλληλεγγύη, ισότητα και να προασπίσουμε τη δημοκρατία».

Ποτέ πια φασισμός, το μήνυμα

Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης χαρακτήρισε την 30ή Οκτωβρίου ως «μεγάλη μέρα απολύτρωσης της Θεσσαλονίκης από την πανούκλα του ναζισμού». «Ξεθάψαμε στην κυριολεξία αυτή τη λαμπρή ημέρα από τα αζήτητα της Ιστορίας, όπως είχε αποφασίσει το μετεμφυλιακό κράτος και όσοι είχαν λερωμένη τη φωλιά τους την περίοδο της Κατοχής» είπε και παρέπεμψε στο μήνυμα που υπάρχει στην είσοδο του Άουσβιτς, «Όποιος αγνοεί την Ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Τόνισε, επίσης, ότι «η σημερινή μέρα είναι και μέρα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα» και ότι «το γερμανικό κράτος πρέπει να σεβαστεί τις υπογραφές του».

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ΕΛΑΣίτες ως καβαλάρηδες μπήκαν στην πόλη για να την απελευθερώσουν. Πολλοί δεν γνωρίζουν τι είναι η 30ή Οκτώβρη για τη Θεσσαλονίκη, γιατί ακολουθείται από δύο πολύ μεγάλες ημερομηνίες, 26 και 28 Οκτώβρη». «Ποτέ πια οι ιδέες του φασισμού και του ναζισμού να μη βρουν έδαφος πουθενά» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η ιστορική μνήμη μαζί με τη διεύρυνση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελούν το αντίδοτο στο τέρας του φασισμού που σηκώνει ξανά το κεφάλι στη χώρα μας, στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου». «Θεωρούμε πως τέτοιες επέτειοι, οι οποίες θυμίζουν τους αγώνες που δόθηκαν εναντίον του φασισμού και του ναζισμού, αποκτούν ιδιαίτερο νόημα στις μέρες μας» προσθέτει και καταλήγοντας επισημαίνει την ανάγκη «να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Αυτό θα γίνει όταν ικανοποιηθούν οι ελληνικές απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις για τα όσα υπέστη η χώρα στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής».

Το ιστορικό αρχείο του ΥΜΑ-Θ

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ με την εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και την ομιλία του κοσμήτορά της Δημήτρη Μαυροσκούφη για το πανεπιστήμιο στα χρόνια της Κατοχής και την «αντίσταση φοιτητών και καθηγητών». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση που διοργάνωσε, το βράδυ της Δευτέρας, το ΥΜΑ-Θ, τόσο η Κατερίνα Νοτοπούλου όσο και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης τόνισαν την ανάγκη να αξιοποιηθεί και δημοσιοποιηθεί ο ιστορικός πλούτος από το αρχειακό υλικό του ΥΜΑ-Θ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL