Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
32 ταινίες για πρόσφυγες από πρόσφυγες και ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

32 ταινίες για πρόσφυγες από πρόσφυγες και ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα τους

Η Ajin είναι ένα κορίτσι με κουρδική καταγωγή από το Ιράκ. Στο σχολείο του χωριού της Μόριας βρέθηκε επειδή η συνομήλικη Βαγγελίτσα με την οποία έπαιζε στη γειτονιά την έφερε μαζί της. Δεν γινόταν να παίζουν μαζί στη γειτονιά αλλά να μην μαθαίνουν μαζί γράμματα. Και η Αjin έγινε ένα από τα παιδιά, τα πρώτα ίσως προσφυγόπουλα που πήγαν σε κανονική τάξη και όχι σε τάξη υποδοχής στο χωριό της Μόριας έξω από το διαβόητο πια κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Την πορεία της Αjin στο σχολείο μέσα από τις διηγήσεις των δασκάλων της καταγράφει η μικρή μήκους ταινία "Ajin" που φτιάχτηκε από τον διευθυντή του σχολείου της Μόριας, Γ. Κωφόπουλο στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης για το προσφυγικό «Home New Home». "Μέσα από αυτή την ταινία θέλαμε να δείξουμε σε εκπαιδευτικούς και γονείς ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά τους από τα προσφυγάκια", είπε ο Γ. Κωφόπουλος κατά την προβολή της ταινίας.

Οι 32 ταινίες αυτές γυρίστηκαν από πρόσφυγες και εθελοντές σε Αττική και Λέσβο, με τους περισσότερους δημιουργούς να πιάνουν κάμερα για πρώτη φορά και να εκπαιδεύονται στην κινηματογραφική παραγωγή σε εντατικά σεμινάρια από καταξιωμένους σκηνοθέτες και καθηγητές σε σχολεία, πανεπιστήμια και μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως σημείωσε ο εμπνευστής του Κώστας Σπυρόπουλος κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου στη Γενική Γραμματεία Τύπου. Οι ταινίες θα προβληθούν στο Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 16, Αθήνα, στις 29, 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου) καθώς και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι, 12 και 13 Νοεμβρίου).

Για «πολυσήμαντη πρωτοβουλία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τονίζοντας ότι είναι εξαιρετική σημαντική καθώς οι ίδιοι οι πρόσφυγες δίνουν το δικό τους αποτύπωμα του πώς αισθάνονται, ενώ άφησε αιχμές για τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών που δεν αναγνωρίζουν ίχνος ευθυνών για τις αιτίες που οδηγούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση, σημειώνοντας ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα και στις ευρωεκλογές. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ανασύστασης ενός κώδικα αξιών για τη νέα γενιά, διότι ο εκφασισμός είναι παρών, απέναντι στη διαφορετικότητα και έφερε σαν παράδειγμα τη "δολοφονική επίθεση εναντίον του Ζακ Κωστόπουλου".

Στη σημασία τέτοιων εγχειρημάτων στην ένταξη των προσφύγων, την κατανόηση, τον αλληλοσεβασμό και τη συνύπαρξη των ανθρώπων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος.

«Ο πολιτισμός ενώνει και παράγει πανανθρώπινα νοήματα», τόνισε η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Φωτεινή Παντιώρα. Ο Μιλτ. Κλάπας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία "γέφυρα μεταξύ της κοινωνίας υποδοχής και των προσφύγων" και αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική ένταξης και στο μέχρι στιγμής έργο της κυβέρνησης στο πλαίσιο αυτό.

«Οι πρόσφυγες γίνονται ξανά πρωταγωνιστές της ζωής τους», σημείωσε ο Φιλίπ Λεκλέρ από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μιλώντας όμως και για την προβληματική κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν και ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής Χρ. Καπάνταης, η Άννα - Μαρία Κοσμόγλου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που υποστήριξε τη δράση και η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων των ΕΛΠΕ που επίσης υποστήριξαν τη δράση.

Οι ταινίες προβλήθηκαν πρώτα στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και ακόμα πέντε νησιά. Μετά την Αθήνα, θα «ταξιδέψουν» και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL