Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Στη φάση της ανακατασκευής μπαίνει το Μάτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη φάση της ανακατασκευής μπαίνει το Μάτι

«Έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος, για να μην πω το σύνολο, του έργου σε σχέση με τις έκτακτες αποζημιώσεις» τόνισε σχετικά με το Μάτι ο Χρήστος Σπίρτζης επισημαίνοντας ότι «ετοιμάζουμε όλο το πλαίσιο που πρέπει να έχει η περιοχή για την έκδοση των αδειών για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτηρίων που έχουν πληγεί». Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βλάχου, ο Χρ. Σπίρτζης σημείωσε ότι πιθανόν και σήμερα να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για την περιοχή γύρω από το Μάτι.

Ο Χρ. Σπίρτζης επισήμανε ότι έχουν χορηγηθεί 14.610.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα και 542.300 ευρώ σε 77 επιχειρήσεις. Ο Χρ. Σπίρτζης παρατήρησε ότι έχουν εγκριθεί 2.989 αιτήσεις για το έκτακτο βοήθημα των 5.000 ευρώ και το τηλεπικοινωνιακό επίδομα των 1.200 ευρώ, ενώ απορρίφθηκαν 1.630 αιτήσεις ατόμων που δεν ήταν δικαιούχοι και 736 άτομα ειδοποιούνται να συμπληρώσουν τις ελλείψεις στις αιτήσεις τους. Επίσης έχουν κατατεθεί 237 αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου. Συνολικά έχουν γίνει 5.262 αυτοψίες σε πληγέντα κτήρια, καθώς και 1.072 επανέλεγχοι σε «κόκκινα» οικήματα.

Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων

Ο Χρ. Σπίρτζης τόνισε ότι «έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων, άρα λογικά δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, αν έχουμε έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης», ενώ συνεχίζονται χωρίς διακοπή οι υλοτομήσεις. Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες για την συλλογή αμιάντου με προτεραιότητα στα κατεδαφιστέα κτήρια, ενώ με πολιτική απόφαση συλλογή αμιάντου θα γίνει και στα «πράσινα» κτήρια «για να καθαρίσει η περιοχή από τον αμίαντο». Επίσης έχουν κατεδαφιστεί 28 κτήρια στην Ανατολική Αττική, 4 στη Δυτική Αττική κι έχουν ανατεθεί οι κατεδαφίσει ακόμα 12 κτηρίων, όλα με δωρεές.

Δύσκολη εξίσωση η ανοικοδόμηση λόγω των στρεβλώσεων

Ο Χρ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα κι η ανοικοδόμηση της περιοχής «δεν είναι μια εύκολη εξίσωση, δεν είναι εύκολη δουλειά», καθώς «μπορεί κανείς να συναντήσει όποια στρέβλωση μπορεί να φανταστεί στη χωροταξική, πολεοδομική και δασική νομοθεσία». Ο Χρ. Σπίρτζης επισήμανε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και βρίσκονται στη φάση της έκδοσης περιβαλλοντολογικών όρων τα έργα για το Μέγα Ρέμα Ραφήνας, το Ρέμα Παπά και τα ρέματα στους δήμους Μαραθώνα και Νέας Μάκρης.

«Αυτό που θέλουμε όλοι, φαντάζομαι, είναι ένα πολεοδομικό σχέδιο που θα έχει το επαρκές οδικό δίκτυο, που θα έχει οδεύσεις επαρκούς πλάτους για να μη ξαναζήσει η περιοχή αυτό που έζησε» υπογράμμισε ο Χρ. Σπίρτζης προσθέτοντας ότι «πρέπει να πάμε σε μια λογική τού να υπάρχει πρόσβαση στην παραλία, να έχει και τους ελεύθερους και τους δημόσιους χώρους που όφειλε να έχει κάθε περιοχή και δεν την είχε». Σημαντική δυσκολία παραμένει το πρόβλημα της δόμησης μέσα στα ρέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL