Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Αναγκαία μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναγκαία μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό

Κοινό άρθρο με τίτλο "Η αλληλεγγύη απέναντι στην εμμονή της 'ασφάλειας'" συνυπογράφουν οκτώ ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι), μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus), ανάμεσά τους και ο Δημ. Παπαδημούλης, το οποίο δημοσιεύεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης Euractiv.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων: «Η σημερινή κατάσταση είναι παραδειγματική της αδυναμίας συγκεκριμένων κρατών-μελών να παρέχουν στους πολίτες τις απαντήσεις που χρειάζονται. Αν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποτύχει, θα είναι οι μοναδικοί ένοχοι για την αποσύνθεση της Ε.Ε. και την άνοδο των ξενοφοβικών εθνικισμών σε όλη την Ευρώπη».

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας επισημαίνουν ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασκεί συνεχώς πιέσεις στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο να αναλάβουν τις ευθύνες τους εν όψει της αναμόρφωσης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, η οποία μπλοκάρεται συνεχώς παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τη δημοσίευση των νομοθετικών προτάσεων της Επιτροπής».

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν στο κείμενο ότι "οι αφίξεις στις μεσογειακές ακτές μειώθηκαν σημαντικά λόγω των μέτρων που αφορούν την εξωτερική φύλαξη των συνόρων, τα οποία έλαβαν η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη - συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών με την Τουρκία και τη Λιβύη", γεγονός που κράτη μέλη-πανηγύρισαν χωρίς όμως καμία αναφορά στην ταυτόχρονη αύξηση των θανάτων στη Μεσόγειο. "Οι μετανάστες επιλέγουν νέες και πιο επικίνδυνες διαδρομές και πολλοί εξ αυτών βρίσκονται παγιδευμένοι στη Λιβύη, θύματα βίας και εκμετάλλευσης. Παρά τις μαρτυρίες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη, η ΕΕ, η οποία καθοδηγείται από μια εμμονική 'κρίση ασφάλειας' εξ ορισμένων κρατών-μελών της, συνεχίζει να υιοθετεί την προσέγγιση της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων που βασίζεται σε συμφωνίες με τρίτες χώρες" επισημαίνουν.

"Αυτό συμβαίνει παράλληλα με την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως απέδειξε η αδυναμία μεταρρύθμισης της Συνθήκης του Δουβλίνου. Αντί να επιτευχθεί συναίνεση για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα, τα κράτη-μέλη εξακολουθούν να επιμένουν σε ad hoc βραχυπρόθεσμες απαντήσεις, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα στις ρίζες του και συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Η λύση δεν μπορεί να είναι το κλείσιμο των λιμανιών και των συνόρων και η απώθηση των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη μέση της Μεσογείου, όπως συνέβη στην Ιταλία με τα πλοία Diciotti και Aquarius. Η λύση δεν μπορεί να είναι η ποινικοποίηση των ΜΚΟ που καθημερινά σώζουν ανθρώπους στη θάλασσα και 'αποζημιώνουν' για τη στάση ευρωπαϊκών κρατών-μελών που παρουσιάζουν μια επαίσχυντη έλλειψη αλληλεγγύης. Η λύση δεν μπορεί να είναι η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. ούτε η απόθεση αρμοδιοτήτων σε λίγα μόνο κράτη-μέλη, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα" προσθέτουν.

"Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι μια κοινή ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη απάντηση, όχι ad hoc λύσεις που λαμβάνονται σε βάρος ευάλωτων ανθρώπων" επισημαίνουν και ζητούν τη δημιουργία ασφαλών και νομίμων διόδων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. "Θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τη Συνθήκη του Δουβλίνου με τον τρόπο που έχει ήδη ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ μιας υποχρεωτικής μετεγκατάστασης που απαιτεί από όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στη φιλοξενία των προσφύγων" συμπληρώνουν.

Αναφερόμενοι δε στην Ιταλία, οι ευρωβουλευτές καλούν τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών να αγωνιστεί για τους κοινούς κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για μια δίκαιη κατανομή της ευθύνης αντί να κλείσει τα λιμάνια και να δημιουργήσει συμμαχίες με εκείνους που δεν θέλουν να έχουν κάποιο ρόλο σε αυτό.

Το συνυπογράφουν οι: Guillaume Balas (Σοσιαλιστές) - Γαλλία, Δημήτρης Παπαδημούλης (Αριστερά) - Ελλάδα, Ernest Urtasun (Πράσινοι) - Ισπανία, Florent Marcellesi (Πράσινοι) - Ισπανία, Eva Joly (Πράσινοι) - Γαλλία, Elly Schlein (Σοσιαλιστές) - Ιταλία, Martin Schirdewan (Αριστερά) - Γερμανία, Sergio Cofferati (Σοσιαλιστές) - Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL