Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Πάνω από 500 εκατ. ευρώ η αναδρομική καταβολή 13ου και 14ου μισθού στους δημοτικούς υπαλλήλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ η αναδρομική καταβολή 13ου και 14ου μισθού στους δημοτικούς υπαλλήλους

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει η εκτέλεση πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν δημοτικούς υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου για την απόδοση του 13ου και 14ου μισθού από το 2012 έως σήμερα. Το ζήτημα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τους αιρετούς να ζητούν από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους και το ποσόν να καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτιμάται ότι το ποσόν θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, εάν υπολογιστεί ότι δήμοι μεσαίας πληθυσμιακής κλίμακας θα πρέπει να αποδώσουν αναδρομικά 2,5 εκατ. ευρώ έκαστος.

Ήδη τα δημοτικά συμβούλια Ιλίου, Πετρούπολης, Περιστερίου και Κερατσινίου - Δραπετσώνας έχουν προχωρήσει στην έγκριση εκταμίευσης του ποσού υπέρ των υπαλλήλων για την πληρωμή του 13ου και 14ου μισθού. Προβληματισμός, όμως, επικρατεί στους αιρετούς με τον φόβο του καταλογισμού σε βάρος τους από κατασταλτικό έλεγχο που μπορεί να διενεργήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού πρόκειται για πρωτόδικες αποφάσεις και όχι τελεσίδικες από τα Διοικητικά Εφετεία.

“Θέλουμε τα ποσά να καταβληθούν σε όλους τους εργαζόμενους που, υπό το βάρος της υποστελέχωσης, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό”, λένε οι αιρετοί υπογραμμίζοντας ότι μένει να διευκρινιστεί εάν η τροποποιημένη διάταξη του "Καλλικράτη" που κάνει λόγο για δυνητική μη εξάντληση των ένδικων μέσων -δηλ. μη προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο- θα επιφέρει καταλογισμό ή όχι στα μέλη της οικονομικής επιτροπής και του δημοτικού συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, για πιθανή καθυστέρηση εκτέλεσης της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης, όχι πάντως πέραν των δύο μηνών κάνουν λόγο οι αιρετοί υπενθυμίζοντας ότι τελικός διατάκτης δεν είναι πια ο δήμαρχος αλλά ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας, ο οποίος επίσης θα διατρέχει κίνδυνο για καταλογισμό και πειθαρχικό έλεγχο. Στο κάδρο άλλωστε μπαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς οι κατά τόπους επίτροποι θα κληθούν να εγκρίνουν τα σχετικά εντάλματα πληρωμής με το πέρας των 30 ημερών από την έκδοση της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης. Ωστόσο, στις τάξεις των επιτρόπων υπάρχει η σκέψη να εξεταστεί σε επίπεδο κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου η έγκριση των ενταλμάτων ως προς την ουσία της υπόθεσης. Εκεί το θέμα μετατρέπεται από διοικητικού σε πολιτικού χαρακτήρα.

Γιαυτό τον λόγο, οι αιρετοί ζητούν να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι να λάβουν τον 13ο και 14ο μισθό και ταυτόχρονα οι δήμαρχοι και τα αιρετά όργανα να απαλλαγούν από τυχόν καταλογισμό λόγω μη εξάντλησης των ένδικων μέσων. Για το δε ζήτημα της πληρωμής των αναδρομικών οι αιρετοί προτείνουν αυτή να γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς περαιτέρω μείωση της τακτικής επιχορήγησης των δήμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL