Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Γενική Γραμματεία Ισότητας: / Γενική Γραμματεία Ισότητας: Στις συμπληγάδες οι γυναίκες - πρόσφυγες θύματα της έμφυλης βίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γενική Γραμματεία Ισότητας: / Γενική Γραμματεία Ισότητας: Στις συμπληγάδες οι γυναίκες - πρόσφυγες θύματα της έμφυλης βίας

Στις συμπληγάδες της αυστηρής διαδικασίας απόδοσης ασύλου και της έλλειψης δομών για την προστασία τους βρίσκονται χιλιάδες γυναίκες που έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα και έρχονται στην Ευρώπη για να σωθούν από τη βία του πολέμου ή την έμφυλη βία. Σε αυτό το πνεύμα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) παρουσίασε χθες τις δράσεις της τελευταίας διετίας για την προστασία αυτών των γυναικών, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία με εκπροσώπους από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία στο πλαίσιο του προγράμματος “Δίχτυ προστασίας για τις γυναίκες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς”.

Αυτά τα δυο χρόνια, 366 γυναίκες με καθεστώς πρόσφυγα που ζούσαν σε κέντρα φιλοξενίας εμπιστεύτηκαν τις δομές προστασίας της ΓΓΙΦ, προκειμένου να σωθούν από την έμφυλη βία, καθώς τα κρούσματα βιασμών καθίστανται γι' αυτές μια φριχτή καθημερινότητα. Η πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ χαρακτηρίστηκε ως καλή πρακτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ, αφού περιελάμβανε την εμπλοκή όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντίστοιχες πρακτικές ακολουθούνται στη Γερμανία, όπου έχει διαπιστωθεί ότι είναι συχνές οι σεξουαλικές επιθέσεις σε αυτές τις γυναίκες τόσο από ομοεθνείς τους όσο και από τους ντόπιους. Εκεί έχει ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια για την ενδυνάμωση των γυναικών, προκειμένου να καταγγείλουν τις επιθέσεις, αλλά και για την επιμόρφωση του προσωπικού που εργάζεται σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Θετικά τα νέα από την Ισπανία, η οποία διαθέτει ένα συμπαγές νομοθετικό πλαίσιο όπου η έμφυλη βία επισύρει εξαιρετικά σκληρές ποινές. Εκεί μια από τις μεγαλύτερες ΜΚΟ, η “Surt”, κάνει την καμπάνια “Δεν είσαι μόνη” και μαζί με τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες συνδιαμορφώνουν το πλαίσιο για τη στήριξη όσων πέφτουν θύματα έμφυλης βίας. Σύμφωνα με τη Λάουρα Σάλες Γκουντίερεζ από τη “Surt”, οι δράσεις θα συνεχιστούν και σε αυτό βοηθούν και οι θετικές πρωτοβουλίες της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ για την προστασία των ανθρώπων με καθεστώς πρόσφυγα.

Σε οπισθοδρομική κατεύθυνση κινείται η Ιταλία, με τη νέα κυβέρνηση να επιδίδεται σε ξενοφοβική ρητορική. Για “πρόκληση προς τη Δημοκρατία” κάνει λόγο η Βαλεντίνα Πεσκέτι εκπροσωπώντας την MKO “Donna Differenza”. Εστιάζοντας στην προστασία κοριτσιών από αφρικανικές χώρες που κινδυνεύουν στις πατρίδες τους με αφαίρεση γενετικών οργάνων τους, η Βαλεντίνα Πεσκέτι υπογραμμίζει ότι οι αλλαγές που επιδιώκει να φέρει η κυβέρνηση είναι στην κατεύθυνση του υπερσυντηρητικού Μ. Σαλβίνι και αποσκοπούν στην αυστηροποίηση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου.

“Στη διαχείριση των συνόρων, αυτό που προέχει είναι η Συνθήκη της Γενεύης για την εξατομικευμένη εξέταση της αίτησης ασύλου”, απαντά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Βίτσας δίνοντας το στίγμα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μετάβαση στο “Δουβλίνο 4”. “Χρειαζόμαστε ένα κοινό σύστημα ασύλου, το οποίο θα ξεκινά από ένα κοινό προφίλ για όλη την Ευρώπη με κοινές διαδικασίες επιστροφών”, σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL