Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤOΥΣ ΟΤΑ / Δέσμευση του Αλ. Χαρίτση για αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤOΥΣ ΟΤΑ / Δέσμευση του Αλ. Χαρίτση για αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων

Τους τέσσερις πυλώνες για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης ανέπτυξε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, δεσμευόμενος για αύξηση της χρηματοδότησης ιδίως των δήμων, αλλά και για εκσυγχρονισμό μέσω της προώθησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους ΟΤΑ.

Από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) με θέμα την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο υπουργός τόνισε ότι πλέον έχει γίνει “η αρχή μιας ολιστικής στρατηγικής για την ψηφιακή αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”. Κι αυτό γιατί είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα “Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού”, που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 30,5 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις δράσεις. Η πρώτη αφορά την απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ, η δεύτερη αφορά υποδομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την εφαρμογή των νέων μοντέλων λειτουργίας των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού προϋπολογισμού 23,9 εκατ. ευρώ και η τρίτη αφορά την επιμόρφωση προσωπικού των ΟΤΑ στην εφαρμογή των νέων μοντέλων λειτουργίας με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

“Η ψηφιοποίηση, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά και με ολοκληρωμένο σχέδιο, μπορεί να γίνει το όχημα για τον συνολικότερο μετασχηματισμό της Αυτοδιοίκησης σε ένα επίπεδο της διοίκησης, πιο αποδοτικό και λιγότερο γραφειοκρατικό, που θα παρέχει σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις” τόνισε ο υπουργός. Αναπτύσσοντας τον τέταρτο πυλώνα για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, που αφορά την ψηφιοποίηση, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι “οι παρεμβάσεις που γίνονται αφορούν όλα τα επίπεδα λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – το υλικό (hardware), τις διαδικασίες, τους ανθρώπους και τα οργανωτικά συστήματα”.

Απαριθμώντας τις επικείμενες παρεμβάσεις, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αύξηση των πόρων της Αυτοδιοίκησης, μια που αυτές τις μέρες οι αιρετοί έχουν πάρει την πρώτη γεύση από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. “Όπως ακριβώς κάναμε με τα προγράμματα 'ΦιλόΔημος', όπως κάναμε με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που απευθύνονται αποκλειστικά στους φορείς της Αυτοδιοίκησης, το ίδιο θα κάνουμε το επόμενο διάστημα και με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους” επισήμανε ο υπουργός, δεσμευόμενος ότι “τα επόμενα χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμοι, που είναι τα μεγάλα θύματα της μνημονιακής κρίσης, θα δουν ενισχυμένες χρηματοδοτήσεις”.

Στον δεύτερο πυλώνα της αναβάθμισης της Αυτοδιοίκησης ο υπουργός μίλησε για “ανάσχεση” της υποστελέχωσης και ενημέρωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 118 θέσεις επιστημονικού προσωπικού σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Τέλος, αναφερόμενος στον τρίτο πυλώνα, ο Αλ. Χαρίτσης έκανε ειδική αναφορά στον “Κλεισθένη Ι”, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία “διευρύνει τη δημοκρατία και αναβαθμίζει τη συμμετοχή των πολιτών στις αυτοδιοικητικές διαδικασίες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL