Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Χτύπησε ο κυκλώνας "Ζορμπάς" και τα σάρωσε όλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χτύπησε ο κυκλώνας "Ζορμπάς" και τα σάρωσε όλα

Ο εντοπισμός του 27χρονου που για πάνω από 24 ώρες ήταν αγνοούμενος έδωσε μια ανάσα στους κατοίκους του Μαντουδίου Ευβοίας, την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις συνέχιζαν μέχρι αργά την έρευνα για τον εντοπισμό άλλων τριών αγνοουμένων από τον καταστροφικό μεσογειακό κυκλώνα που χτύπησε την περιοχή. Το πέρασμα του κυκλώνα “Ζορμπάς” ήταν σαρωτικό, πλήττοντας τη νοτιοδυτική, βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο. Άμεση ήταν η επικοινωνία του υπουργού Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση με τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών και από σήμερα θα ξεκινήσουν οι εγκρίσεις έκτακτης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών σε αγροτικό και δημοτικό οδικό δίκτυο, όπως και στις υποδομές.

Ο μεσογειακός κυκλώνας χτύπησε για πρώτη φορά στις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή της Πύλου, με τον δήμαρχο Δημ. Καφαντάρη μέσω της “Α” να κάνει λόγο για “σοβαρά προβλήματα” στα λιμάνια Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης και Φοινικούντας. Παράλληλα, τόνισε ότι, “λόγω της πολύωρης διακοπής ρεύματος, που διήρκησε από το Σάββατο στις 6 π.μ. έως την Κυριακή στις 5 μ.μ. έχουν καταστραφεί αντλιοστάσια, αλλά και επιχειρήσεις, ιδίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που διατηρούσαν τρόφιμα”. Εκτιμάται πως περισσότερες από εκατό επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο έχουν πληγεί και πως λόγω του κυκλώνα η ελαιοπαραγωγή έχει καταστραφεί κατά το ήμισυ.

Λίγο αργότερα, το πρωί του Σαββάτου, ο κυκλώνας χτύπησε την Καλαμάτα. Το οδικό δίκτυο στα ορεινά έχει πληγεί σε απόσταση 20 χλμ. και στα πεδινά σε μικρότερο μήκος. “Το παραλιακό μέτωπο επλήγη σε απόσταση τουλάχιστον 3 χλμ., ενώ καταστράφηκε και εξοπλισμός όσων καταστηματαρχών δεν είχαν μεριμνήσει παρά τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων αρχών την Παρασκευή” είπε στην “Α” ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας. “Μικρές ζημιές εντοπίστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας και περί τα δέκα πλοία και σκάφη καταστράφηκαν, ενώ οι λιμενικές αρχές ανέσυραν χθες πλοίο 50 τόνων” σημείωσε.

Μεγάλη ζημιά υπέστη το αγροτικό οδικό δίκτυο πέριξ του Δήμου Κορινθίας, με σημαντικές καταστροφές σε αμπέλια και ελαιόδεντρα. Η πόλη της Κορίνθου λόγω της λειτουργίας του μηχανισμού αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν επλήγη, αλλά σοβαρές είναι οι ζημιές στα χωριά Άσσος, Αλμυρή, Λουτρά Ωραίας Ελένης, Αλαμάνο, Αγ. Βασίλειος και Εξαμίλια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλ. Πνευματικό, έχει διακοπεί το οδικό δίκτυο που συνδέει το Σπαθοβούνι με τον Άσσο.

Κομμένο στα δύο το Κιάτο αφότου φούσκωσαν τα τέσσερα ποτάμια καταστρέφοντας δρόμους και γεφύρια. Από το πρωί χθες ο γ.γ. Υποδομών Γ. Δέδες με κλιμάκιο μηχανικών καταγράφουν τις ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές. Εκτεταμένο πρόβλημα υδροδότησης αντιμετωπίζει η περιοχή, με την παροχή νερού να γίνεται μετ’ εμποδίων από τα ιδιωτικά αντλιοστάσια. Μεγάλες εκτιμώνται οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, αλλά, όπως λέει στην “Α” ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπ. Σταματόπουλος, “είναι αδύνατη η πρόσβαση στα χωράφια, αφού το αγροτικό δίκτυο έχει καταστραφεί ολοσχερώς”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL