Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Σκηνές και πράξεις αποτροπιασμού / Ένας θάνατος, η αστυνομία και οι παθογένειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκηνές και πράξεις αποτροπιασμού / Ένας θάνατος, η αστυνομία και οι παθογένειες

Ο Ζακ Κωστόπουλος έφτασε νεκρός με χειροπέδες στον Ευαγγελισμό. Αυτό είναι ένα γεγονός που από την πρώτη στιγμή είχε γίνει γνωστό και κανείς δεν είχε τολμήσει να το αμφισβητήσει. Ήδη δε από τη Δευτέρα υπήρχε το βίντεο όπου φαίνεται αστυνομικός να τον πατάει με το πόδι και να φωνάζει "τραβήξτε του τα πόδια", ενώ ταυτόχρονα ένας άλλος ακούγεται ότι ενημερώνει το κέντρο επιχειρήσεων πως του περνάνε χειροπέδες και μια φωνή ρωτάει εάν έχει κληθεί ασθενοφόρο.

Δεν ξέρουμε πώς αντέδρασε το ιατρικό προσωπικό όταν οι διασώστες του έφεραν έναν νεκρό άνδρα με χειροπέδες ούτε πότε λύθηκαν αυτές οι χειροπέδες για να κάνουν προσπάθειες ανάνηψης. Αναρωτιόμαστε όχι για να ψέξουμε το ιατρικό προσωπικό, αλλά για να τονίσουμε ίσως με μακάβριες λεπτομέρειες τις συνθήκες σύλληψής του, οι οποίες δυστυχώς δεν ήταν παντελώς άγνωστες ήδη από τη Δευτέρα.

Έπρεπε να κυκλοφορήσει ένα ακόμα βίντεο, αυτό της "ΕΦΣΥΝ", "αφιερωμένο εξαιρετικά" στην αντιμετώπιση του αιμόφυρτου και ημιλιπόθυμου Ζακ Κωστόπουλου από τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο για να ανακοινωθεί από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σχετική έρευνα.

Η ανακοίνωση αυτή ήλθε μετά τη δήλωση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη. "Το βίντεο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας εμφανίζει σκηνές που προκαλούν αποτροπιασμό. Πράξεις και συμπεριφορές που δεν είναι ανεκτές ούτε από την κοινωνία ούτε από την έννομη τάξη. Είναι αυτονόητο ότι αμέσως θα προχωρήσει η σχετική έρευνα», δήλωσε η υπουργός.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ότι "διατάχθηκε ήδη προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να αξιολογηθεί συνολικά η επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών".

Αυτόπτες μάρτυρες, το μαχαίρι και τα "επιχειρησιακά" προβλήματα

Η αλήθεια είναι ότι, ακόμα και εάν καταφέρουν οι αστυνομικοί να αιτιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τον Ζακ κατά τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, θα πρέπει να βρεθεί και μια επίσης πειστική απάντηση για το πόσο "επιχειρησιακό" είναι να πιάνεις με γυμνά χέρια ένα πειστήριο, δηλαδή το μαχαίρι που φαίνεται να κρατά ένας αστυνομικός στο βίντεο της "ΕΦΣΥΝ".

Θεωρούμε φυσικά ότι πρόκειται για πειστήριο, και μάλιστα το μαχαίρι που φέρεται να είχε ο 33χρονος ακτιβιστής, γιατί, αν δεν είναι αυτό, τότε τι άλλο μπορεί να είναι;

Σημειώνεται ότι υπάρχει μια μόνο αναφορά στη δικογραφία για ένα μαχαίρι που είδε ένας αστυνομικός στο πάτωμα του κοσμηματοπωλείου, ωστόσο δεν υπάρχει καμία περιγραφή του, όπως τόνιζε στην "Α" την Τρίτη η Α. Παπαρρούσου. Κατά τα άλλα το μαχαίρι αυτό βρίσκεται και εξετάζεται για αποτυπώματα στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Και θα έχει ενδιαφέρον πόσα τελικά αποτυπώματα θα έχει αυτό το μαχαίρι, γιατί σύμφωνα με τη συνέντευξη στο newpost του αυτόπτη μάρτυρα που επενέβη ΓΙΑ να διακόψει το λιντάρισμα: "Και όσον αφορά ένα μαχαίρι που λένε, το μαχαίρι το είδα, όντως το είχε. Δεν το είδα καθόλου όσο ήτανε μέσα, δεν το είδα καθόλου όταν μπουσούλαγε να βγαίνει έξω. Όταν έξω τον είχανε, που είχε φάει το ξύλο του θανάτου, λίγο πριν έρθει ο τραυματιοφόρεας, λίγο πριν έρθουνε οι μπάτσοι, δεν ξέρω, το 'βγαλε από την τσέπη του, το βρήκε και το έπιασε κάτω, όπως έπιασε το γυαλί, αντί το γυαλί πιο μετά, βρήκε εκείνη την ώρα ένα μαχαίρι κι έπιασε; Αλλά ένα κουζινομάχαιρο της λαϊκής, έτσι, που κόβουνε κρεμμύδια.

Δεν ήτανε μαχαίρι για ληστεία, κάποιος σουγιάς, κάτι απειλητικό. Δεν είδα πώς βρέθηκε στο χέρι του. Απλά είδα έναν τύπο, όχι απ’ αυτούς τουΣ δύο που τον χτυπάγανε, ένας άλλος με μαύρα του πήρε το μαχαίρι και τον είχε, ρε παιδιά, πολίτης τώρα κι αυτός, με το γόνατο καθισμένο κάτω και του είχε κολλήσει το μαχαίρι στην καρωτίδα. Και του λέω: 'Θα τόνε σφάξεις; Πάμε καλά; Δηλαδή τι γίνεται, ρε π@@@@ εδώ πέρα;'».

Θυμίζουμε ότι η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει τις ελλείψεις της δικογραφίας και το ότι η αστυνομία δεν κινητοποιήθηκε για να γίνει η έρευνα σωστά, ενώ όπως είχε δηλώσει στην "Α": "το περιστατικό της βίας δεν περιγράφεται από κανένα μάρτυρα ή αστυνομικό στη δικογραφία. Είναι σαν να μην έγινε τίποτα".

Χθες ομάδα περίπου 20 ατόμων προκάλεσε φθορές σε τρία μαγαζιά στη διασταύρωση της οδού Γλάδστωνος με την πλατεία Κάνιγγος.

Δ. Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συγκαλύψει

"Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας αυτή τη στιγμή είναι -και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει- να διερευνήσει εξονυχιστικά την κατάσταση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Διότι νομίζω ότι αυτού του τύπου οι συμπεριφορές δεν προσβάλλουν μόνο την αστυνομία, δεν προσβάλλουν την ελληνική κυβέρνηση, δεν προσβάλλουν μόνο την ελληνική κοινωνία, προσβάλλουν τη δημοκρατική Πολιτεία ως τέτοια. Και η διαφορά αυτής της κυβέρνησης σε σχέση με άλλες κυβερνήσεις είναι ότι δεν πρόκειται να κουκουλώσει, δεν πρόκειται να συγκαλύψει, δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι σε πιέσεις" δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσθέτοντας: "Νομίζω, όμως, ότι prima facie και το περιστατικό είναι ούτως ή άλλως και απαράδεκτο και καταδικαστέο".

"Το ζητούμενο για την Ελληνική Αστυνομία είναι η εξάλειψη των ακροδεξιών θυλάκων και της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής νοοτροπίας που κυριαρχεί σε τμήματα των σωμάτων ασφαλείας. Σε αυτήν την πραγματικότητα πνίγονται κυριολεκτικά και εκείνοι οι αστυνομικοί που θέλουν με ευθύνη και δημοκρατική ευαισθησία να ασκήσουν τα καθήκοντά τους" σημειώνει ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει ότι "το περιστατικό αστυνομικής βίας -αυτή τη φορά σε βάρος ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου- δείχνει κάτι πολύ βαθύτερο: τον ίδιο τον προσανατολισμό της αστυνομίας στην καταστολή, που κάθε άλλο παρά άλλαξε τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση δε μπορεί να δικαιολογείται αποδίδοντας το περιστατικό μόνο σε πράξεις μεμονωμένων αστυνομικών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL