Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ο τυχαίος θάνατος ενός "επίδοξου ληστή";
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο τυχαίος θάνατος ενός "επίδοξου ληστή";

Ο θάνατος έπειτα από δημόσιο λιντσάρισμα του 33χρονου ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Ζακ Κωστόπουλου το μεσημέρι της Παρασκευής στην οδό Γλάδστωνος δεν αποκάλυψε απλά τα αντανακλαστικά κάποιων συμπολιτών μας αλλά και την άγνοια περί δικαίου και νόμου πολλών δημοσιολογούντων και μη - οι οποίοι μαθαίνουν νομικά προφανώς στα κοινωνικά δίκτυα και ωστόσο έχουν το θράσος να αγορεύουν. Οι δημοσιολογούντες αυτοί μπορεί να επικαλούνται τον "νόμο και την τάξη", ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση με τον νομικό πολιτισμό στον οποίο ζουν, γιατί πολύ απλά τότε θα είχαν πληροφορηθεί ότι υπέρτατη αξία στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό είναι η ζωή και όχι η περιουσία! Αν επιθυμούν η περιουσία να καθίσταται το υπέρτατο αγαθό νομικής προστασίας, μπορούν να μετακομίσουν στις ΗΠΑ ή απλά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου σε περιπτώσεις αυτοδικίας και όχι νόμιμης άμυνας, η οποία, να υπενθυμίσουμε, προϋποθέτει αναλογικότητα των μέσων.

Ωστόσο, σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες βρήκε ο νέος αυτός τον θάνατο, πολλά είναι τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν. Και τα ερωτήματα αυτά ξεκινούν από την αιτία θανάτου μέχρι και το γιατί μιλάμε για απόπειρα ληστείας υπό την απειλή μαχαιριού όταν μέσα στο κατάστημα δεν υπήρχε κανένας για να απειλήσει ο 33χρονος, όπως επισημαίνει μιλώντας στην "Α" η δικηγόρος της οικογένειας Άννυ Παπαρρούσου. Μάλιστα, στο ότι ο 33χρονος τοξικομανής και οροθετικός μπήκε και εγκλωβίστηκε στο κοσμηματοπωλείο, όπου δεν υπήρχε κανένας, συμφωνεί και η αστυνομία.

Απροσδιόριστη αιτία θανάτου και εγκεφαλικό οίδημα

Τα χθεσινά συμπεράσματα των ιατροδικαστών Ν. Καλογριά και Σουλτάνας Μαριανού, παρουσία και του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας Σ. Τσαντίρη, μιλούσαν για "απροσδιόριστη αιτία θανάτου εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων". Συγκεκριμένα, ο ιατροδικαστής Ν. Καλογριάς δήλωσε: «Το συμπέρασμα της νεκροψίας - νεκροτομής, στο οποίο συμφωνούμε και οι δύο και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, είναι ότι η αιτία θανάτου είναι απροσδιόριστη εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων και μακροσκοπικό αποκλεισμό θανατηφόρων κακώσεων. Δεν έφερε κακώσεις που να δικαιολογούν από μόνες τους τον θάνατο. Είχε κάποια τραύματα διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του σώματος, μικρά θλαστικά τραύματα που από μόνα τους δεν δικαιολογούν τον θάνατο, γι' αυτό προχωράμε σε περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο. Σε αυτή τη φάση, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν υπήρχαν θανατηφόρες κακώσεις μακροσκοπικά -από τη νεκροτομή που έγινε- που να δικαιολογούν τον θάνατο. Είχε διάσπαρτες εκδορές, εκχυμώσεις, αλλά αυτά από μόνα τους δεν δικαιολογούν ιατροδικαστικά τον θάνατο. Είχε πολλές μικρές κακώσεις, μικρές που δεν δικαιολογούν τον θάνατο».

Στις δηλώσεις των ιατροδικαστών δεν γίνεται λόγος όμως για ένα εύρημα, όπως επισημαίνει στην "Α" η Άννυ Παπαρρούσου, αυτό του εγκεφαλικού οιδήματος και εξαιτίας αυτού το τελικό πόρισμα παραπέμπεται μετά τις τοξικολογικές εξετάσεις, μας εξηγεί.

Στη δικογραφία δεν περιγράφεται η βία!

Πολλά όμως είναι αυτά λείπουν και από τη δικογραφία, όπως υπογραμμίζει η Α. Παπαρρούσου. "Το εντυπωσιακό είναι ότι στη δικογραφία το περιστατικό της βίας, όπως το είδαμε στα βίντεο, δεν περιγράφεται από κανέναν μάρτυρα ή αστυνομικό. Είναι σαν να μην έγινε τίποτα!" μας λέει και προσθέτει ότι την ίδια ώρα υπάρχουν στοιχειώδεις ελλείψεις, καθώς στη δικογραφία δεν περιλαμβάνονται εκθέσεις έρευνας και αυτοψίας της αστυνομίας, ενώ δεν υπάρχει μνεία κατασχεθέντος οπτικού υλικού από τα γύρω καταστήματα ή και το ίδιο το κοσμηματοπωλείο, για το οποίο παραμένει άγνωστο εάν έχει και κάμερα. Επιπλέον, η δικηγόρος τονίζει ότι δεν έγινε στοιχειώδης αποκλεισμός του χώρου για να συλλεχθούν ευρήματα τα οποία στη συνέχεια στέλνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Υπάρχει μια μόνο αναφορά στη δικογραφία για ένα μαχαίρι που είδε ένας αστυνομικός στο πάτωμα του κοσμηματοπωλείου, ωστόσο δεν υπάρχει καμία περιγραφή του, μας υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το μαχαίρι αυτό βρίσκεται και εξετάζεται για αποτυπώματα στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Νεκρός με χειροπέδες

Επιπλέον, από τη δικογραφία προκύπτει ότι το ΕΚΑΒ έκανε λόγο για μαχαίρωμα ως αιτία τραυματισμού, όπως σημειώνει η δικηγόρος στην "Α" και συμπληρώνει ότι καταγράφεται ότι έφτασε νεκρός στα επείγοντα και δεμένος με χειροπέδες. Στο δελτίο ασθενούς γράφει ότι είχε απώλεια συνείδησης και δεν ανέπνεε, μας τονίζει. Κατά την αστυνομία, όταν ο 33χρονος μπήκε στο ασθενοφόρο ήταν ζωντανός, αλλά στον Ευαγγελισμό διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σημειώνεται ότι ο Γρ. Βαλλιανάτος, επικαλούμενος μαρτυρίες, μιλώντας χθες σε ΜΜΕ, καλούσε να μπει ήχος στα βίντεο, ενώ είχε προηγηθεί ανάρτησή του ότι ο 33χρονος μπήκε στο κοσμηματοπωλείο φοβούμενος από καυγά σε απέναντι καφέ και αμφισβήτησε την εκδοχή της ληστείας. Το ενοίκιό του ήταν πληρωμένο, είχε χρήματα και τη στήριξη της οικογένειάς του σημειώνει και η Α. Παπαρρούσου στην "Α".

Συνελήφθη και ο δεύτερος

Επιπλέον, στη σύλληψη ενός 55χρονου με την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία προχώρησε χθες το απόγευμα η αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για τον δεύτερο που εμφανίζεται στα σχετικά βίντεο να κλοτσά τον σερνάμενο σε γυαλιά Ζ. Κωστόπουλο. Κατά αστυνομικές πηγές, πρόκειται για μεσίτη που έχει στην περιοχή το γραφείο του.

Σήμερα η απολογία του 73χρονου

Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί ο 73χρονος καταστηματάρχης ενώπιον του τακτικού ανακριτή στον οποίο ανατέθηκε η δικογραφία. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε βαθμό κακουργήματος και για το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, ο δικηγόρος του Χ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι ο εντολέας του έχει υπάρξει ξανά θύμα κλοπής και ότι κάλεσε την αστυνομία. "Ο σκοπός του ήταν να περιορίσει αυτόν που αυτός θεωρούσε πως είναι δράστης της κλοπής και της καταστροφής της περιουσίας του. Αυτή ήταν η πρόθεσή του" σημείωσε, παραδεχόμενος ότι ο 33χρονος μπήκε στο άδειο κατάστημα και εγκλωβίστηκε.

Πολιτικές αντιδράσεις

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, με τον Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι "χρειάζεται να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της τραγικής υπόθεσης και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες τόσο στους φυσικούς αυτουργούς αλλά και σε όσους πιθανά με τη στάση τους επέτρεψαν τη δολοφονία του" καταδικάζοντας πράξεις αυτοδικίας. Σε ανάλογες ανακοινώσεις προχώρησαν και το ΚΚΕ, το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΛΑΕ, ενώ σχετική τοποθέτηση έκανε και ο Π. Καμμένος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL