Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
"Γαλάζιο" αλαλούμ για τη μεταφορά ΕΝΦΙΑ στους δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζιο" αλαλούμ για τη μεταφορά ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Συνεχίζεται το αλαλούμ στη Ν.Δ. δείχνοντας πως η πρόταση Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους με ταυτόχρονη περικοπή της τακτικής χρηματοδότησής τους όχι απλώς ήταν πρόχειρη, αλλά φανέρωσε τον στρατηγικό σκοπό της να δημιουργήσει διαμάχη μεταξύ των αιρετών σε πλούσιες και φτωχές περιοχές. Στο αλαλούμ επιδίωξε να πάρει θέση ήξεις αφήξεις ο “γαλάζιος” πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης, προσπαθώντας να υπερθεματίσει μεν για την άποψη Μητσοτάκη, πέφτοντας σε αντιφάσεις δε.

“Η επιβολή του φόρου θα γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών μετά από πρόταση του οικείου δημοτικού συμβουλίου”, έσπευσε να διευκρινίσει με άρθρο του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτ. Αυγενάκης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ από φόρος δεν μετατρέπεται σε τέλος και άρα δεν θα έχει ανταποδοτικά χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Μ. Σπυράκη. Ο Λευτ. Αυγενάκης έγραψε, μάλιστα, ότι “ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως γίνεται και σήμερα”.

Την ώρα όμως που ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για μείωση του ΕΝΦΙΑ στα 2 δισ. ευρώ από το 2,65 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, ο Λευτ. Αυγενάκης διέψευσε την επίσημη εξαγγελία του αρχηγού του αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης φόρου με τους δήμους να έχουν την ευθύνη. “Οι δήμοι δεν θα έχουν κίνητρο να αυξήσουν τον ΕΝΦΙΑ παρά μόνο αν χρειάζονται παραπάνω πόρους για δημοτικά έργα, την αναγκαιότητα των οποίων θα πρέπει να εξηγήσουν οι ίδιοι στους πολίτες και να κριθούν γι' αυτό”, έγραψε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας τη σειρά των σφαλμάτων, ο Λευτ. Αυγενάκης αποκάλυψε το στρατηγικό σχέδιο της Ν.Δ. για διχασμό των αιρετών σε αυτούς που διοικούν πλούσιους και φτωχούς δήμους. Σκιαγραφώντας τον μηχανισμό αναδιανομής του φόρου, του οποίου ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά, ο Λευτ. Αυγενάκης έγραψε: “Αναφορικά με τους φτωχότερους δήμους, στους οποίους οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μικρές, θα υπάρξει ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός όπου οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν (αυτοματοποιημένα, μέσω του μηχανισμού είσπραξης) στους φτωχότερους δήμους”.

Πιεζόμενος από τους αιρετούς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης να απαντήσει στην πρόταση της Ν.Δ. έπεσε σε αντιφάσεις. Από την μια υπερθεμάτισε για την πρόταση Μητσοτάκη μιλώντας για “ταύτιση απόψεων”. Από την άλλη πλευρά, με αμηχανία έθεσε ως προϋπόθεση τη “δημιουργία ενός αποτελεσματικού τρόπου μηχανισμού είσπραξης”. Επανέλαβε ότι “δεν πρέπει να αντικατασταθεί η τακτική χρηματοδότηση των δήμων από την φορολογία ακίνητης περιουσίας”, αναγνωρίζοντας ότι “θα προκύψουν καταστροφικές συνέπειες για πολλούς δήμους”.

Επιχειρώντας, μάλιστα, να κάνει αντιπερισπασμό για να μην συγκρουστεί ευθέως με τη γραμμή Μητσοτάκη, ο Γ. Πατούλης επέλεξε να επιτεθεί στην κυβέρνηση για την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα αποδώσουν οι ΟΤΑ την περίοδο 2020 -2022. Παραγνώρισε όμως ότι στον προϋπολογισμό του 2017 υπήρξε αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης των δήμων κατά 5% και σε αυτό πρέπει προστεθούν τα 800 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” και τα 33 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής ως έκτακτη χρηματοδότηση για αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών.

“Δεν είναι δυνατόν 325 δήμαρχοι και δήμοι να δεσμεύονται από μια 'γραμμή' καταστροφική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για την αναπτυξιακή ενίσχυση των δήμων, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία κρίσιμων υποδομών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, επειδή κάποιοι επιλέγουν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια”, σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών αναφερόμενοι στη διγλωσσία της “γαλάζιας” ηγεσίας της ΚΕΔΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL