Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Έως τον Δεκέμβριο η έκθεση για το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έως τον Δεκέμβριο η έκθεση για το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών

Τον τρόπο εργασίας και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου της παρουσίασε στον υπουργό Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλο η ανεξάρτητη επιτροπή για τη διερεύνηση και ανάλυση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα υπό τον καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC).

Στη συνάντησή τους ο καθηγητής Γκόλνταμερ σύστησε στον κ. Τζανακόπουλο τα μέλη της επιτροπής, υπογράμμισε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της και τον ενημέρωσε ότι οι εργασίες της επιτροπής θα στηριχθούν στην ανάλυση δεδομένων που αφορούν τη διαχρονική εξέλιξη του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και στη διεθνή επιστημονική γνώση και εμπειρία.

Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών

Η επιτροπή θα συνεργαστεί με ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους επιχειρησιακών φορέων και υπηρεσιών που έχουν σχέση με το αντικείμενο της διαχείρισης των πυρκαγιών, ώστε να καταγράψει τις απόψεις και να μελετήσει τις προτάσεις τους. Τα αποτελέσματα θα συμπεριληφθούν σε έκθεση η οποία θα συζητηθεί σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αξιολογηθούν και να οριστικοποιηθούν οι τελικές προτάσεις που θα κατατεθούν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Θα εργαστούν αφιλοκερδώς

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του πρωθυπουργού για τη σύστασή της (που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Δευτέρα), η ανεξάρτητη επιτροπή θα εκπονήσει “σχέδιο για τη διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών των καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Αττική και τη σύνταξη έκθεσης για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον”. Η επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 και η έκθεση θα υποβληθεί στον πρωθυπουργό και σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται δε ότι η σύσταση της επιτροπής δεν προκαλεί δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς "στα μέλη της επιτροπής δεν καταβάλλεται οποιαδήποτε αμοιβή ή αποζημίωση".

Τα μέλη της επιτροπής

Την ανεξάρτητη επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Γκόλνταμερ στελεχώνουν επίσης ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος (αναπληρωτής ερευνητής στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό "Δήμητρα" και στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, ο Γεώργιος Ευτυχίδης (δασολόγος - συντονιστής Έργων Ε&ΤΑ Διαχείρισης Κινδύνου Καταστροφών και Προστασίας Κρίσιμων Υποδομών στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας ΚΕΜΕΑ), ο δρ. Γεώργιος Μαλλίνης (επίκουρος καθηγητής, Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωχωρικής Ανάλυσης στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης), ο δρ. Ιωάννης Μητσόπουλος (δασολόγος, ειδικός Δασικών Πυρκαγιών στη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος (τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL