Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
ΕΥΑΘ: Απολύτως ασφαλές το νερό της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΑΘ: Απολύτως ασφαλές το νερό της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Τη διαβεβαίωση ότι το νερό που φτάνει στα σπίτια των κατοίκων της Θεσσαλονίκης από το δίκτυο της ΕΥΑΘ είναι ποιοτικά ελεγμένο και απολύτως ασφαλές δίνει η διοίκηση της εταιρείας, μετά την ανησυχία που φαίνεται να δημιούργησε στο καταναλωτικό κοινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Η ΕΥΑΘ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το σχετικό δημοσίευμα «παραπλανητικό» αναφορικά με την ποιότητα του νερού της Θεσσαλονίκης, καθώς αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που έλαβε χώρα τον περασμένο Ιανουάριο και σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρίας αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά. Τότε, κατά τους σχετικούς ελέγχους, είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη υδρογονανθράκων σε μία δεξαμενή της εγκατάστασης επεξεργασίας του νερού του Αλιάκμονα. «Ουδέποτε, ούτε βεβαίως και κατά τη διάρκεια της εμφάνισης υδρογονανθράκων στις αρχές Ιανουαρίου στο νερό του Αλιάκμονα, δόθηκε στο δίκτυο του πολεοδομικού συγκροτήματος νερό που να μην πληροί απολύτως τις σχετικές προδιαγραφές της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας» τονίζει η ΕΥΑΘ στη χθεσινή της ανακοίνωση.

Διαβεβαιώνει επίσης ότι "ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε στην 'έξοδό' του από την εγκατάσταση επεξεργασίας προς το δίκτυο ύδρευσης της πόλης το νερό να διατηρεί τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του» και προσθέτει ότι «μέτρα είχε λάβει η ΕΥΑΘ και πριν από την εγκατάσταση, εγκαθιστώντας πλωτά και μόνιμα φράγματα και αυξάνοντας την παροχή στη συνδετήρια διώρυγα του Αλιάκμονα. Το νερό που 'έβγαινε' από την εγκατάσταση και έφτανε στο δίκτυο της πόλης ήταν σε κάθε περίπτωση απολύτως ασφαλές». Ενημερώνει επίσης ότι δεν έχει σημειωθεί έκτοτε άλλο περιστατικό εμφάνισης υδρογονανθράκων.

Η έρευνα συνεχίζεται

Σύμφωνα με το προχθεσινό δημοσίευμα του "Έθνους", η ρύπανση προήλθε από αγωγό καυσίμων του Ελληνικού Στρατού που διέρχεται από τον πυθμένα της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, η οποία αποτελεί τμήμα του ρου του ποταμού Αλιάκμονα. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβίβασε τη σχετική δικογραφία στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ως «πιθανή» πηγή της ρύπανσης του νερού τον συγκεκριμένο αγωγό. Την υπόθεση φέρεται να έχει αναλάβει στρατιωτικός αντιεισαγγελέας και το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιηθεί συμπληρωματική έρευνα, ωστόσο η διοίκηση της ΕΥΑΘ δεν έχει ενημερωθεί σχετικά, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρός της Γιάννης Κρεστενίτης. Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης, αφού υπενθύμισε ότι η εταιρεία ήταν αυτή που προσέφυγε στον εισαγγελέα γι' αυτήν την υπόθεση, τόνισε: «Θέλουμε πάρα πολύ να μάθουμε ποιος είναι ο υπαίτιος για να πάρουμε μέτρα για να μην ξανασυμβεί» κάτι τέτοιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL