Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Η Λέσβος, οι διαδικτυακές επιθέσεις και το Συμβούλιο της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Λέσβος, οι διαδικτυακές επιθέσεις και το Συμβούλιο της Ευρώπης

Μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης έφτασαν οι διαδικτυακές ύβρεις και συκοφαντίες εναντίον της δημοσιογράφου Ανθής Παζιάνου με σχετική ανακοίνωση στην «Πλατφόρμα για την προαγωγή της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων», ενώ για σήμερα Πέμπτη το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νησιών αποφάσισε 24ωρη απεργία όλων των συντακτών που εργάζονται σε όλα τα μέσα της Λέσβου.

"Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί δυναμικά το μείζον πρόβλημα που αφορά τις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται το δημοσιογραφικό λειτούργημα στη Λέσβο και τις συνεχιζόμενες απειλές κατά δημοσιογράφων από ακραία στοιχεία που επιχειρούν να φιμώσουν τον μη αρεστό δημοσιογραφικό λόγο" σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ότι: "Είναι πλέον καιρός οι αστυνομικές αλλά και οι δικαστικές αρχές να ασχοληθούν συστηματικά και να δώσουν ένα τέλος σ' αυτά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους αντιμετωπίζοντας ριζικά τέτοια φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου είναι υπόθεση όλων και προπάντων της κοινωνίας".

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει ρατσιστική επίθεση εναντίον κοριτσιού που φορούσε μαντίλι στο κεφάλι από τέσσερις ενήλικες οι οποίοι την πέρασαν για προσφυγοπούλα.

Συνεχίζονται οι διαδικτυακές προτροπές σε βία

Στο μεταξύ, αν κάποιος επισκεφθεί στο Facebook ακόμα και σήμερα το βασικό προφίλ το οποίο εξαπέλυσε τη διαδικτυακή επίθεση κατά της δημοσιογράφου, μπορεί να δει αναρτήσεις όπως :"ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΜΚΟ. ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!!!!". Από το ίδιο προφίλ διαφημίζεται και εκδήλωση για το προσφυγικό την επόμενη εβδομάδα, με ομιλητές έναν υποστράτηγο εν αποστρατεία και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μυτιλήνης στον Παπάδο.

Κατά τα άλλα, το κλίμα στο νησί δεν είναι καθόλου καλό. Από τη μία είναι ο υπερπληθυσμός της Μόριας -σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, ο πληθυσμός της φτάνει τους 8.789- και από την άλλη έχουν εμφανιστεί ομάδες οι οποίες καλούν σε "αντίσταση" ή μαζεύουν λεφτά για να στήσουν τσιμεντένιους σταυρούς, ενώ κάθε εβδομάδα υπάρχει και ένας βανδαλισμός.

Συγκεκριμένα, μετά την καταστροφή του μνημείου των προσφύγων που ξεβράστηκαν από το 2013 στις ακτές του νησιού, πράξη για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η Ενωμοτία Μυτιλήνης της Εθνικιστικής Οργανώσεως Κρυπτεία, ακόμα ένας βανδαλισμός σημειώθηκε τη Δευτέρα. Αυτή τη φορά άγνωστοι πέταξαν μπογιές στην προτομή του ιστορικού, αριστερού δημάρχου της Μυτιλήνης, του «Δασκάλου» Απόστολου Αποστόλου, ενός των κορυφαίων στελεχών της Αντίστασης, που πρωταγωνίστησε στα γεγονότα της απελευθέρωσης της Λέσβου ως γενικός γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΕΑΜ. Ο βανδαλισμός μάλιστα έγινε την ημέρα της επετείου της αποχώρησης των ναζιστικών στρατευμάτων από το νησί το 1944.

Τέλος, την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός είχε καταθέσει μήνυση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης προκειμένου να ζητήσει τον εντοπισμό και τη δίωξη όσων με πρόθεση και κατά παράβαση του νόμου διασπείρουν ψευδείς φήμες και συκοφαντίες, προτρέπουν από διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πράξεις αυτοδικίας και προβαίνουν σε βίαιες πράξεις είτε κατά μόνας, είτε κατά αυτοοργανωμένες ομάδες προκειμένου να προκαλέσουν πανικό, φόβο, μίσος και διχασμό στους πολίτες. Επίσης, στοχοποιούν και απειλούν απλούς πολίτες, θεσμικούς εκπροσώπους και λειτουργούς του Τύπου προκειμένου να διασπείρουν μίσος και ρατσισμό και να προκαλέσουν τη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής.

Την ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ. καυτηριάζει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Η ΝΟΔΕ Λέσβου ξεπλένει τις ακραίες φωνές και στοχοποιεί τα θύματα τους

Με φόντο τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη Λέσβο, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία ξεπλένει από τη μια όσους απειλούν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους, κατηγορώντας μάλιστα ως φερέφωνα της κυβέρνησης όσους αντιδρούν ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει για τις ύβρεις και τις απειλές, και από την άλλη φυσικά καταδικάζει κάθε ακραίο φαινόμενο "από όπου και αν προέρχεται". Εννοείται πως η ΝΟΔΕ της Ν.Δ. δεν παραλείπει να τονίσει ότι "ευτυχώς ο λαός του νησιού τους κατάλαβε και οι εκλογές πλησιάζουν".

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ της Ν.Δ. σημειώνει ότι είχαν προειδοποιήσει πως "η πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. στο μεταναστευτικό - προσφυγικό θα γεννούσε την εκδήλωση ακραίων φαινόμενων" και αναφέρονται σε ανθρώπους που ζητούν το γκρέμισμα σταυρού και σε "πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ύβρεις και παραπληροφόρηση γύρω από την παράνομη μετανάστευση".

"Φερέφωνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. θα χαρακτήριζαν αυθαίρετα 'φασίστα' κάθε πολίτη που αντιδρά και θα χρησιμοποιούσαν ακόμα και τη Δικαιοσύνη για να σταματήσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται στην κατάσταση που επικρατεί! Θα γίνονταν βανδαλισμοί σε προτομές, μέσα στο κέντρο της Μυτιλήνης! Ο Μυτιληνιός δεν θα μπορούσε να είναι ασφαλής μέσα στη πόλη του ή στο χωριό του", γράφουν και χαρακτηρίζουν ως "ηθικό αυτουργό" τη "συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. καθώς και τους συνεργάτες τους στη Λέσβο". "Στην προσπάθειά τους να κρατηθούν στην εξουσία δεν διστάζουν να διχάσουν τον λεσβιακό λαό, να χαρακτηρίζουν φασίστα κάθε πολίτη που είναι αντίθετος στη πολιτική τους και να κατασκευάζουν ειδήσεις και καταστάσεις", καταλήγουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "η ΝΟΔΕ Λέσβου επιβεβαιώνει την ακροδεξιά στροφή της, αντιστρέφει την πραγματικότητα και ταυτίζεται απόλυτα με τις ακραίες ομάδες που το τελευταίο διάστημα έκαναν την εμφάνισή τους στο νησί μας προσφέροντάς τους ανοιχτά πολιτική κάλυψη", εξηγεί το ζήτημα με το γκρέμισμα του σταυρού που χτίστηκε εν μιά νυκτί σε περιοχή που Έλληνες και πρόσφυγες κάνουν μπάνιο μαζί και σημειώνει ότι η ΝΟΔΕ της Ν.Δ. παραβλέπει "τα ψέματα που όλο το προηγούμενο διάστημα μέλη και στελέχη της έσπερναν στην περιοχή της Γέρας". Επισημαίνουν επίσης ότι "η ΝΟΔΕ δεν λέει τίποτα, στην ανακοίνωσή της, για την καταστροφή του μνημείου των προσφύγων στη Θερμή και την ανάληψη ευθύνης, γι' αυτή τη δράση, από τη νεοφασιστική οργάνωση Κρυπτεία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL