Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Θεσσαλονίκη / Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον εντοπισμό του κουμπουροφόρου "μακεδονομάχου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον εντοπισμό του κουμπουροφόρου "μακεδονομάχου"

Θεσσαλονίκη: Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τα επεισόδια που προκάλεσαν ακροδεξιά στοιχεία στο συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, που έγινε το περασμένο Σάββατο την ώρα των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, ότι άτομο που συμμετείχε σε αυτό απείλησε με όπλο την ίδια και ακόμη έναν συνάδελφό της.

Όπως έγινε γνωστό, χθες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, κατόπιν αναφοράς που έφτασε στο γραφείο του από την Αστυνομία, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εντοπιστεί το άτομο που οπλοφορούσε και φέρεται να απείλησε τους φωτορεπόρτερ ώστε να αποδοθούν εις βάρος του οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες εφόσον προκύψουν από την έρευνα. Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι αυτά της απόπειρας παράνομης βίας και απειλής, όπως επίσης της παράνομης οπλοφορίας.

Το περιστατικό

Για το περιστατικό εξέδωσε σχετική ανακοίνωση η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία: Στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών "Μακεδονικό" στο πλαίσιο των εγκαινίων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συνέβη το εξής αποτρόπαιο περιστατικό: Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια με ρίψεις αντικειμένων και χημικών από την πλευρά των αστυνομικών, διαδηλωτής πλησίασε γυναίκα εικονολήπτη που κάλυπτε τη διαδήλωση για λογαριασμό τηλεοπτικού σταθμού και προσπάθησε να της αποσπάσει με βία την κάμερα. Με την επέμβαση συναδέλφων φωτορεπόρτερ απετράπη η κλοπή και ακολούθησε λογομαχία. Εκείνη τη στιγμή άλλος διαδηλωτής που βρισκόταν κοντά απείλησε τους φωτορεπόρτερ λέγοντας «Ξέρεις τι κρατάω εδώ;», δείχνοντας παράλληλα ότι στο τσαντάκι του είχε περίστροφο, το οποίο και εμφάνισε προκλητικά. Το γεγονός ότι δεν έστρεψε το όπλο πάνω στους συναδέλφους αφενός συνέβη επειδή σε κοντινό σημείο υπήρχε συγκεντρωμένη αστυνομική δύναμη, αφετέρου αυτό δεν υποβαθμίζει την σοβαρότητα του γεγονότος, το οποίο συνιστά άμεση απειλή εναντίον εργαζομένων του Τύπου. Η αστυνομία δεν κατάφερε να συλλάβει τον δράστη παρά την πολυάριθμη παρουσία της στο σημείο και παρότι ενημερώθηκε άμεσα από τους συναδέλφους φωτορεπόρτερ». Η ΕΦΕ καταδίκασε το περιστατικό και κατήγγειλε τις πρακτικές τής τρομοκράτησης του Τύπου που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια των εργαζομένων όσο και την ίδια τη δημοκρατία, ενώ καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Δεν είδαν ακροδεξιούς οι νεομακεδονομάχοι

Στο μεταξύ, η γνωστή επικεφαλής των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτης Κατερίνας Παπακώστα, αλλά και κατά του αρχισυντάκτη της «φιλοκυβερνητικής 'Εφημερίδας Συντακτών'» Ανδρέα Πετρόπουλου, ως υπεύθυνους για όσα συνέβησαν στο εν λόγω συλλαλητήριο(!). Και μέσα από τη μηνυτήρια αναφορά οι «νεομακεδονομάχοι» προσπαθούν να πείσουν ότι όλα ήταν προβοκάτσια, ότι δεν υπήρχαν ακροδεξιοί στο συλλαλητήριο, αλλά «παρακρατικοί» που συνεργάζονταν με τις αστυνομικές αρχές. «Οι δράστες των δήθεν επεισοδίων, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ήταν προφανώς συνεργαζόμενοι με την αστυνομία, αν όχι μέλη αυτής, οι οποίοι απλώς έδιναν την ελάχιστη αφορμή ώστε να δικαιολογηθεί ασθενικά η αδιανόητη, πρωτοφανής επίθεσης εναντίον του ελληνικό λαού που υπερασπιζόταν την Ελλάδα και τη Μακεδονία» αναφέρει. Κατηγορούν την Κ. Παπακώστα ότι ευθύνεται για την «κατάχρηση των χημικών» από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τον Α. Πετρόπουλο ότι με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του στα τέλη του Αυγούστου έδειξε ότι «τελούσε σε γνώση του παρακρατικού σχεδίου της κυβέρνησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL