Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
"Θα σε δω στο τρένο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Θα σε δω στο τρένο"

Τα βαγόνια τού - «βαμμένου» στα χρώματα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του Digital Greece - start-up train, γέμισαν με νέους στην πλειονότητά τους ανθρώπους με λάπτοπ και κινητά ανά χείρας. Οι Νίκος Παππάς και Λευτέρης Κρέτσος τους αιφνιδίασαν ευχάριστα καθώς συνομίλησαν με τον καθένα ξεχωριστά, επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας και τις διαδικασίες που ακολουθούν οι start-up pers

Τι κοινό έχουν πολεοδόμοι, περιβαλλοντολόγοι, οινολόγοι και gamers; Ταξίδεψαν όλοι με το start-up train το πρωί της Παρασκευής με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα το Περίπτερο 12 της 83ης ΔΕΘ. Start-up ή νεοφυείς επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις που έχουν στόχο να αναπτύξουν ένα κλιμακούμενο επιχειρηματικό μοντέλο και συνήθως συνδέονται με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Καινοτόμα βαγόνια

Τα βαγόνια τού - «βαμμένου» στα χρώματα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του Digital Greece, - start-up train γέμισαν με νέους στην πλειονότητα τους ανθρώπους με λάπτοπ και κινητά ανά χείρας.

Η λίστα με τις start-up που φιλοξενούνται δωρεάν στη ΔΕΘ είναι μεγάλη και καλύπτει μια βεντάλια δραστηριοτήτων και υπηρεσιών με ένα κοινό χαρακτηριστικό, την καινοτομία. Όλοι τους έχουν μια θέση στο θεματικό start-up πάρκο στο περίπτερο 12, το οποίο είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο περίπτερο της έκθεσης με συνολικό εμβαδόν 3.000 τ.μ. και υπό τον τίτλο «Ψηφιακή Ελλάδα» (Digital Greece) θα δώσει την ευκαιρία σε πάνω από 100 ελληνικές start-up εταιρείες να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες τους στο ελληνικό αλλά και το διεθνές κοινό. Οι επιβάτες του τραίνου εμφανίστηκαν ενθουσιασμένοι που τους δόθηκε η «ευκαιρία» να εκθέσουν δωρεάν την δουλειά τους στην 83η ΔΕΘ, καθώς, όπως επεσήμαναν οι περισσότεροι, δεν θα μπορούσαν να επωμιστούν το κόστος συμμετοχής. Ακόμη, η προοπτική να συνυπάρξουν με εταιρείες, κολοσσούς όπως η Facebook, η Αmazon, η Μιcrosoft τους γέμιζε χαρά και «προσδοκίες» για networking, ήτοι διασύνδεση και γνωριμίες. Άλλωστε, το περίπτερο 12 βρίσκεται τοποθετημένο ακριβώς δίπλα από το περίπτερο των ΗΠΑ, που είναι και η τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ.

Οινολόγοι, οικολόγοι, πολεοδόμοι, gamers, entrepreneurs και μέλισσες

Σε κάθε κουπέ του τραίνου, μια πρωτότυπη πρωτοβουλία. Οι Χρήστος Καρολεμέας, Κώστας Γεωργόπουλος και Αντώνης Καραλούλης φιλοδοξούν με την ridemind να γίνουν «το Airbnb των αυτοκινήτων», ο Βαγγέλης Αχιλλόπουλος της Acromove, κατασκεύασε μια συσκευή μεταφοράς δεδομένων μεγάλου όγκου, βίντεο κ.ο.κ., ώστε τα δεδομένα να είναι πάντα ασφαλή. Λίγο πιο κάτω, καθισμένη η Mαργαρίτα Ρουβά που με το brainy.gr θέλει να βοηθήσει «αξιόπιστα» και με εκπαιδευτική εγκυρότητα τη μελέτη παιδιών γυμνασίου και δημοτικού και βίντεο εκμάθησης.

Στα μέσα της διαδρομής, πέσαμε πάνω στον Άγγελο Δαμουλιάνο, ο οποίος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας botilia.gr φέρνει σε απευθείας επαφή οινοπαραγωγούς με καταναλωτές, διαθέτοντας «τα καλύτερα κρασιά μικρών Ελλήνων παραγωγών σε τιμές οινοπαραγωγού» και ο καταναλωτής λαμβάνει τα κρασιά της επιλογής του στην πόρτα του. Ο Γιώργος Πιλπιλίδης με την πλατφόρμα Kleesto απευθύνεται σε παρόχους τουριστικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών και τους επιτρέπει να διαχειρίζονται την επιχείρησή τους ηλεκτρονικά. Το yayaka.gr της Ευσταθίας Χιωτέλλη «φροντίζει αυτούς που μας φρόντιζαν» με μια online πλατφόρμα αναζήτησης και αξιολόγησης επαγγελματιών για τη φροντίδα ηλικιωμένων. Μέχρι στιγμής η πλατφόρμα καλύπτει μόνο την Αττική αλλά στοχεύει να επεκταθεί. Game developers, όπως οι traptics που αναπτύσσουν μια ευρεία γκάμα παιχνιδιών, η tamasenco, αλλά και η owiwi που εξειδικεύεται στα ψυχομετρικά video games τα οποία έχουν «πελάτες» πανεπιστήμια και εταιρείες, ταξίδευαν με το start-up train.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το project που έχουν αναλάβει οι πολεοδόμοι του AccessLab που δημιουργούν έναν πλοηγό προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία χαρτογραφώντας όλες τις προσβάσιμες (με ράμπες κ.ο.κ.) διαδρομές για τα άτομα σε αμαξίδιο. Το vouliwatch, επίσης με κοινωνικά υπεύθυνη δράση, επιχειρεί να ενισχύσει τη διαφάνεια και τη δημοκρατία, όπως μας είπε ο Στέφανος Λουκόπουλος, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις στην ελληνική Βουλή και ενημερώνοντας σε πραγματικό χρόνο για την κοινοβουλευτική επικαιρότητα.

Περιβαλλοντικά υπεύθυνα, από τη μία η ledapp μας καλεί να ξανασκεφτούμε τον φωτισμό μας εξοικονομώντας όχι μόνο χρήματα αλλά και ενέργεια και δραστηριοποιείται ήδη σε 25 χώρες, ενώ το Bee Camp, από την άλλη, έχει ξεκινήσει ήδη να κάνει την Αθήνα όχι μόνο πιο «πράσινη» αλλά και πιο φιλόξενη για τις μέλισσες τόσο με βιωματικά εργαστήρια όσο και με bee spots, δηλαδή ασφαλή καταφύγια για τις αστικές μέλισσες που παρέχουν τροφή (λουλούδια πλούσια σε νέκταρ και γύρη) και βιότοπο (χειροποίητα ξενοδοχεία εντόμων). Ναι, έχουν φτιάξει bee spot στο τσιμεντένιο Μεταξουργείο και αλλού.

Αυτές και αρκετές ακόμη start-up συνταξίδεψαν και αντάλλαξαν εμπειρίες στο start-up train. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Λευτέρη Κρέτσο και μια κάμερα της ΕΡΤ τους αιφνιδίασαν ευχάριστα, καθώς συνομίλησαν με τον καθένα ξεχωριστά, επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας και τις διαδικασίες που ακολουθούν οι start-up pers. Βαγόνι βαγόνι, Παππάς και Κρέτσος έδωσαν με όλους ραντεβού στο Περίπτερο 12.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL