Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Η μεγαλύτερη ΔΕΘ της 20ετίας και η πρώτη μεταμνημονιακή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μεγαλύτερη ΔΕΘ της 20ετίας και η πρώτη μεταμνημονιακή

Η πιο μεγάλη της τελευταίας εικοσαετίας και η πλέον διεθνής (γενική) Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι η 83η, που είναι και η πρώτη της μεταμνημονιακής εποχής και ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο το απόγευμα.

Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, από τους διοργανωτές, ενώ τιμώμενη χώρα θα είναι, ως γνωστόν, οι ΗΠΑ και στο περίπτερο 13 θα φιλοξενηθούν 60 σημαντικές αμερικανικές εταιρείες, πολλές εκ των οποίων από τον χώρο της τεχνολογίας. Αναβαθμισμένη είναι η συμμετοχή της Ινδίας (θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη διοργάνωση), αλλά και της Κίνας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην 83η ΔΕΘ συμμετέχουν πάνω από 1.500 εκθέτες, έχει καλυφθεί όλος ο εκθεσιακός χώρος, ενώ οι επίσημες κρατικές συμμετοχές ανέρχονται πλέον σε 20. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece)», στο περίπτερο 12. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-Helexpo, μέσα από την οποία θα παρουσιαστούν 130 ελληνικές start ups, που αναδεικνύουν το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας.

Οι επόμενοι στόχοι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEΧPO Τάσο Τζήκα, η φετινή διοργάνωση «ανεβάζει τον πήχη ψηλά καθώς αναμένεται να είναι η καλύτερη και η πιο διεθνοποιημένη των τελευταίων ετών». Τόνισε ότι το νέο μεγάλο στοίχημα είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση της ΔΕΘ και η ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου και μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή. Για τον ίδιο, η επαναφορά του θεσμού της τιμώμενης χώρας αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά και τόνισε ότι οι ΗΠΑ με μια «ιδιαίτερα δυναμική συμμετοχή έρχονται να παρουσιάσουν όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της αμερικανικής οικονομίας, ενώ θα εκπροσωπηθούν και από υψηλόβαθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία».

Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου σημείωσε αρχικά ότι η φετινή είναι η πρώτη Έκθεση που γίνεται μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και υπενθύμισε τα λόγια του Αλ. Τσίπρα ότι η Θεσσαλονίκη «σταματάει να είναι ο φτωχός συγγενής και τοποθετείται στον χάρτη του οικονομικού ενδιαφέροντος». Τόνισε ότι η 83η ΔΕΘ θα έχει ένα ιδιαίτερο κοινωνικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και πολιτιστικό αποτύπωμα και αναφέρθηκε στην αρωγή της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της ΔΕΘ, καθώς και στο σχέδιο για την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου, έργο που όταν ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει όλο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μίλησε για την αγαστή συνεργασία της ΠΚΜ με τη ΔΕΘ και τις προσπάθειες που θα κάνει για την εξεύρεση των κονδυλίων για την ανάπλαση του χώρου, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός τη δυναμική παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ. Ο Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ τόνισε πως η αμερικανική παρουσία στην 83η ΔΕΘ δείχνει και το πόσο αναγνωρίζει η χώρα του τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL