Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ρ. Δούρου: Καθήκον μας να επουλώσουμε τις πληγές στην Ανατολική Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ. Δούρου: Καθήκον μας να επουλώσουμε τις πληγές στην Ανατολική Αττική

Με το βλέμμα στραμμένο στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από τη φονική πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ζήτησε την έγκριση για την ανάληψη πρωτοβουλιών “που χρειάζονται για την επούλωση των πληγών των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται σήμερα στην Ανατολική Αττική”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Υψηλή προτεραιότητα έδωσε σε ένα νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας. Ενώ για την ανακούφιση των πληγέντων πρότεινε στους περιφερειακούς συμβούλους να συμφωνήσουν στην εκταμίευση ποσού από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Υπογράμμισε δε αναφορικά με τις ευθύνες για την τραγωδία πως αυτές θα αποδοθούν από τη Δικαιοσύνη, που κάνει έρευνα με ταχείς ρυθμούς.

Επισημαίνοντας ότι “οι Περιφέρειες δεν είναι αρμόδιες για την κατάσβεση πυρκαγιών”, η Ρ. Δούρου τόνισε την ανάγκη η κεντρική διοίκηση να υιοθετήσει τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας, γιατί όπως είπε «όλα δείχνουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα έχει τον πρώτο ρόλο». “Το νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα των ακραίων καιρικών δεδομένων και της κλιματικής αλλαγής” υπογράμμισε.

“Δεν θέλω να γίνω Κασσάνδρα, αλλά τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν» σημείωσε η περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας”.

Παρ' ότι υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων επικρίνοντάς την για ολιγωρία την ώρα της φωτιάς, η περιφερειάρχης εξήγησε πως από την πρώτη στιγμή που έλαβε ενημέρωση για την πυρκαγιά στην Πεντέλη, η οποία κατέληξε σε Ραφήνα και Μάτι Μαραθώνα, ζήτησε εγγράφως τη σύγκληση του τοπικού συντονιστικό οργάνου, αλλά και του κεντρικού συντονιστικού οργάνου.

Επίσης ζήτησε αμέσως την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και της Ανατολικής Αττικής. Είχε προηγηθεί αντίστοιχο αίτημα για τη Δυτική Αττική, λόγω της εκτεταμένης πυρκαγιάς στην Κινέττα. Η περιφερειάρχης ενημέρωσε για την άμεση αποστολή υδροφόρων και μηχανημάτων για τη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης.

Αναφερόμενη στις επικρίσεις ότι δεν προχώρησε σε οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση του πληθυσμού στο Μάτι, η περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι “δεν υπήρξε καμία εισήγηση από την Πυροσβεστική”. Παράλληλα, απαντώντας σε όσους έσπευσαν “για λόγους μικροπολιτικής” -όπως είπε- να της ρίξουν την ευθύνη για την καταστροφή, η Ρ. Δούρου είπε:

“Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση εκείνοι που έθρεψαν τη λογική των αυθαιρέτων σήμερα να σφυρίζουν αδιάφορα, ενώ η άναρχη δόμηση έπαιξε μεγάλο ρόλο στην τραγωδία. (...) Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση εκείνοι που ζητούσαν να εξαιρεθεί το Μάτι από τους δασικούς χάρτες να μας ζητούν σήμερα τα ρέστα, και μάλιστα με αγοραίο ύφος, απειλώντας μας με κλωτσιές και μπουνιές...” τόνισε.

Αναγκαία η αντιπλημμυρική θωράκιση

“Εάν δεν γκρεμιστούν τα αυθαίρετα, τα αντιπλημμυρικά έργα στα τέσσερα ρέματα της περιοχής δεν μπορούν να γίνουν” τόνισε από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου μιλώντας για την προσπάθεια που καταβάλλεται πλέον για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.

Μετέφερε, μάλιστα, τη δέσμευση εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι εντός Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί η αντιπλημμυρική μελέτη, βάσει της οποίας θα προχωρήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της πληγείσας περιοχής. Παράλληλα υποστήριξε ότι “πρέπει να θεσμοθετηθούν υλοποιήσιμοι πολεοδομικοί κανόνες και να μην ξαναδημιουργηθούν αυθαίρετα”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης, αφού ευχαρίστησε για τις άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις και τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, υπογράμμισε ότι “οι πυρόπληκτοι έχουν τεράστιες ανάγκες για την επιβίωσή τους”. Επισήμανε, πάντως, ότι “οι πυρόπληκτοι γίνονται αντικείμενο και οικονομικής εκμετάλλευσης”, αφού τα ενοίκια των σπιτιών στο Μάτι έχουν εκτοξευτεί. Να σημειωθεί ότι χθες το υπουργείο Υποδομών εξέδωσε απόφαση για την επιδότηση ενοικίου των πυρόπληκτων.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά τους οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις επέκριναν τη διοικούσα παράταξη για προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών και για απουσία την ώρα της φωτιάς στο Μάτι και ζήτησαν παραίτηση της περιφερειάρχη.

Απειρία, ασυνεννοησία και ανοργανωσιά καταλόγισε ο Γ. Σγουρός στη Ρ. Δούρου υποστηρίζοντας ότι έχει χειριστεί ο ίδιος πυρκαγιές, αλλά δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός. Συμφωνώντας με την πρόταση της περιφερειάρχη για τη στήριξη των πληγέντων ο Γ. Σγουρός πρότεινε η Περιφέρεια Αττικής να διαθέσει 50 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό των 350 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL