Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Δύο αστυνομικοί μεταξύ των συλληφθέντων για την εξύβριση και τις απειλές εναντίον του Στρ. Μπαλάσκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο αστυνομικοί μεταξύ των συλληφθέντων για την εξύβριση και τις απειλές εναντίον του Στρ. Μπαλάσκα

Χρειάστηκαν δύο μηνύσεις από τον δημοσιογράφο, ανταποκριτή του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) στη Λέσβο Στρατή Μπαλάσκα για να συλληφθούν τρεις από τους διαδικτυακούς υβριστές του και να αποκαλυφθεί ότι οι δύο από αυτούς είναι αστυνομικοί εν ενεργεία που υπηρετούν μόνιμα σε υπηρεσία της Λέσβου. Ο τρίτος συλληφθείς είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, ένας 50χρονος ιδιώτης, ενώ στο πλαίσιο της διερεύνησης της ίδιας υπόθεσης η αστυνομία διεξάγει έρευνες για την ταυτοποίηση 16 ακόμα ατόμων.

Όλα φαίνεται ότι ξεκίνησαν στις 16 Αυγούστου με αφορμή χρονογράφημα του δημοσιογράφου το 2015 στην εφημερίδα της Μυτιλήνης «Εμπρός» που αναδημοσιεύθηκε στο Facebook. Το χρονογράφημα αναφερόταν σε ένα μικρό παρεκκλήσι της Παναγιάς που βρισκόταν ανάμεσα στους οίκους ανοχής της Μυτιλήνης του Μεσοπολέμου και στο οποίο πήγαιναν οι γυναίκες, στην πλειονότητά τους Μικρασιάτισσες πρόσφυγες, όπως έγραφε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακολούθησε στο Facebook η αναδημοσίευση μόνο του τίτλου συνοδευόμενη από σχόλια που περιλάμβαναν συκοφαντίες, υβριστικές εκφράσεις, ενώ έφταναν να καλούν στην ηθική και φυσική εξόντωση του δημοσιογράφου, αλλά και στην προσβολή της μνήμης της νεκρής μητέρας του δημοσιογράφου.

Ο ένας αστυνομικός συνελήφθη δύο φορές!

Ο δημοσιογράφος κατέθεσε την πρώτη μήνυση το περασμένο Σάββατο 17 Αυγούστου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, και στο πλαίσιο του αυτοφώρου το βράδυ της ίδιας ημέρας συνελήφθη ο ένας αστυνομικός, ο οποίος απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος. Λίγες ώρες μετά όμως συνέχισε το υβριστικό του έργο. Ο Στρ. Μπαλάσκας κατέθεσε εναντίον του τη Δευτέρα συμπληρωματική μήνυση και ο εν λόγω αστυνομικός συνελήφθη για δεύτερη φορά.

Εις βάρος των συλληφθέντων αστυνομικών αναμένεται να διενεργηθεί διοικητική έρευνα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, κατά αστυνομικές πηγές. Μετά την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας θα αποφασιστεί εάν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή αν θα ληφθούν άλλα διοικητικά μέτρα, κατά τις ίδιες πηγές.

Απειλές και εκτός Facebook

«Την περασμένη Κυριακή 12 Αυγούστου στο λιμάνι της Μυτιλήνης δέχθηκα επίθεση από ομάδα ακροδεξιών που επέστρεφαν από τη γνωστή φιέστα της υποστολής της σημαίας και οι οποίοι εν μέση οδώ με καθύβρισαν και με απείλησαν. Ακόμα και στη διάρκεια της φωτιάς στο άλσος Τσαμάκια ανήμερα της Παναγιάς, άλλος ακροδεξιός, ο οποίος όλως τυχαίως βρέθηκε εκεί, με έβριζε την ώρα της δουλειάς μου φωνάζοντας ότι καλύπτω τους 'λαθροπιθήκους' και 'τα πιάνω' από τις ΜΚΟ".

Ανάλογη ήταν και η ανάρτησή του στο Facebook λίγες ώρες μετά, στην οποία με αποκαλούσε χοντρομα... και τομάρι" αναφέρει σε δήλωσή του ο Στρ. Μπαλάσκας τονίζοντας ότι "στη Μυτιλήνη λειτουργεί οργανωμένο τάγμα εφόδου" και υπενθυμίζοντας ότι έχουν γίνει προ μηνών σχετικές αναφορές στον εισαγγελέα, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

"Να περιμένουμε η όλη κατάσταση να οπλίσει το χέρι κάποιου φανατικού; Να περιμένουμε να πέσει θύμα κάποιος από εμάς ή κάποιος από αυτούς που ο φανατικός θεωρεί εχθρούς για να λειτουργήσει Άμεσα η Δικαιοσύνη; Τι άλλο πρέπει να γίνει στο νησί για να γίνει αντιληπτό ότι εξόν από την ψήφο των ακραίων υπάρχει και η υπόθεση της δημοκρατίας και της υπεράσπισης των θεσμών της;» καταλήγει.

Μάλιστα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη ομάδα ελέγχονται για την επίθεση εναντίον προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς τον περασμένο Απρίλιο.

Στο στόχαστρο οι δημοσιογράφοι της Λέσβου

Δυστυχώς όμως στόχους επιθέσεων, λεκτικών ή μη, από ακροδεξιούς και όχι μόνο κύκλους, αποτελούν οι δημοσιογράφοι του Βορείου Αιγαίου όπως φαίνεται από τα περιστατικά των τελευταίων ετών, ανάμεσα στα οποία καταγράφονται και περιστατικά αστυνομικής βίας εναντίον δημοσιογράφων.

"Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ εκφράζει την ολοένα και πιο έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ καθώς η αυξανόμενη θρασύτητα μιας δράκας ανθρώπων που διακατέχεται από μισαλλοδοξία, φανατισμό και φασιστικές αντιλήψεις δεν αρκείται στις διαδικτυακές εξυβρίσεις αλλά καλεί πλέον δημοσίως σε πράξεις βίας εναντίον όσων έχουν στοχοποιηθεί για τις μη αρεστές απόψεις τους.

Η συγκεκριμένη ομάδα, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την τήρηση της νομιμότητας στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, φαίνεται να μην ανησυχεί, γεγονός που ίσως να σχετίζεται με το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλεται, ρόλο τουλάχιστον στους τελευταίους τραμπουκισμούς εναντίον του Στρατή Μπαλάσκα έχουν αστυνομικοί και στρατιωτικός" σημειώνει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).

Καλεί παράλληλα "την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου να σταματήσει τώρα την ανομία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και επιπλέον να διερευνήσει με τις εσωτερικές διαδικασίες που προβλέπονται αν υπάλληλοί της εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες", αλλά και τις δικαστικές αρχές να επιτελέσουν το έργο τους.

Θυμίζουμε ότι στις 17 Μαΐου η ΠΟΕΣΥ είχε εκδώσει ανακοίνωση στήριξης στους συναδέλφους στη Λέσβο καταδικάζοντας τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας εις βάρος τους. Την επομένη ημέρα η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) είχε κάνει στάση εργασίας και είχε καταθέσει σχετική αναφορά στον εισαγγελέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL