Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί / Ευρωπαϊκή ενεργειακή πρωτιά για την Τήλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί / Ευρωπαϊκή ενεργειακή πρωτιά για την Τήλο

Βρυξέλλες, Χρ. Βασιλάκη

To πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας θα γίνει η Τήλος μετά την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης 11 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Το έργο TILOS, το οποίο εγκρίθηκε πρώτο ανάμεσα σε ογδόντα ανταγωνιστικά έργα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020, έχει εθνική ταυτότητα με συντονιστή το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και με εταίρους όπως η ιδιωτική εταιρεία EUNICE, o διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και η WWF Ελλάς, ενώ παράλληλα αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια με τη συμμετοχή δεκατριών εταίρων από επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του TILOS περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εγκατάσταση του πρώτου υβριδικού σταθμού στην Ελλάδα, ο οποίος συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες. Με την ολοκλήρωσή του, το έργο θα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το τοπικό ενεργειακό σύστημα, στοχεύοντας σε μελλοντική παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα καλύπτει το 100% των τοπικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα δύναται να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, το TILOS επιτυγχάνει άμεσα και σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την οικονομία. Το έργο αυτό μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού και πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή, μεγαλύτερη ευστάθεια συστήματος και σαφώς μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, ενώ ανεξαρτητοποιεί τη χώρα από εισαγόμενες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, η περίσσεια ενέργεια θα μπορεί μέσω έξυπνης διαχείρισης να προσφερθεί και για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων για τοπικές μεταφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL