Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ο ΣΦΕΑ τιμά τα 44 χρόνια από το σπάσιμο του «γύψου»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΦΕΑ τιμά τα 44 χρόνια από το σπάσιμο του «γύψου»

Θεσσαλονίκη:

Υπό το σύνθημα «Ποτέ πια φασισμός», που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο, όπως έδειξαν οι πρόσφατες επιθέσεις φασιστοειδών σε εβραϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, με αφορμή την επέτειο της πτώσης της χούντας αλλά και της τραγωδίας της Κύπρου, διοργανώνει σε δύο τόπους μαρτυρίου, στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης και στο πρώην στρατόπεδο ΕΑΤ - ΕΣΑ της Αθήνας εκδήλωση μνήμης αλλά και τιμής στους άνδρες και στις γυναίκες που αγωνίστηκαν για την πτώση της χούντας.

Σε Επταπύργιο και σε στρατόπεδο ΕΑΤ - ΕΣΑ

Στη Θεσσαλονίκη την εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα στο Γεντί Κουλέ, όπου ήδη λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων, διοργανώνουν από κοινού ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1977 -1974, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Στέλιος Νέστωρ, μέλος του ΣΦΕΑ, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους των άλλων συνδιοργανωτών θα απευθύνουν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, ο αν. πρόεδρος της ΟΚΟΕ Κώστας Σταματάρης και ο αν. προϊστάμενος της ΕΑπΘ Γιώργος Σκιαδαρέσης. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Σχεδόν ταυτόχρονα, στις 8 το βράδυ, θα ξεκινήσει στον μνημειακό - ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας η αντίστοιχη εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, στην οποία ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Κώστας Μανταίος, ενώ θα έχει προηγηθεί κατάθεση στεφάνων για τα θύματα του φασισμού. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος Επιτροπής Μητρώου Μαχητών Αντίστασης και πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Λευκωσίας Γιώργος Λουκάς, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Όχι στην ιστορική αμνησία

«Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ., τη μέρα που έσπασε 'ο γύψος' της επτάχρονης τυραννίας το 1974, να κατακλύσουν τον χώρο των πρώην φυλακών Επταπυργίου, όπου πολλοί δεσμώτες της χούντας σκληρές επέρασαν μέρες, αφού 'δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις'» αναφέρουν στο σχετικό κάλεσμα οι διοργανωτές της εκδήλωσης της Θεσσαλονίκης. «Κοινή μας προσπάθεια είναι στις εκδηλώσεις μας να παρουσιάσουμε, με φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα, την αντιδικτατορική αντίσταση στην πόλη μας καθώς και την τραγωδία της Κύπρου» τονίζουν και προσθέτουν ότι «η χαρά για την παταγώδη κατάρρευση της χούντας στις 23 Ιουλίου 1974 ξεχείλιζε στους δρόμους των ελληνικών πόλεων. Αλλά τη σκίαζαν η τραγωδία της Κύπρου, οι νεκροί του Πολυτεχνείου, οι χιλιάδες που είχαν εξορίσει και οι εκατοντάδες που είχαν φυλακίσει και βασανίσει οι δήμιοι της χούντας, οι μαυροφορεμένες οικογένειες των δολοφονημένων αγωνιστών, όλες εκείνες που σήκωσαν τον σταυρό της επτάχρονης τυραννίας κάτω από το άγρυπνο μάτι των χαφιέδων της Ασφάλειας. Αυθόρμητα ερχόταν στο στόμα η κραυγή: «δώστε τη χούντα στον λαό - ποτέ φασισμός - δεν ξεχνάμε!». «Βέβαια, κάποιοι θέλουν να τα ξεχνούν όλα αυτά ή σκόπιμα τα αμφισβητούν ή, το χειρότερο, ξεπλένουν τη χούντα ως «αναγκαίο κακό» και εκθειάζουν ως «εθνικούς ήρωες» (!) τους βασανιστές της Ασφάλειας και της ΕΣΑ. Η ιστορική αμνησία, ο ιστορικός αναλφαβητισμός και αναθεωρητισμός στρώνουν τον δρόμο στους «Μπαρμπαρούσηδες» της Χ.Α. που καλούν τον στρατό σε πραξικόπημα από το βήμα της Βουλής, που η χούντα πριν 51 χρόνια κατάργησε!», αναφέρει ο ΣΦΕΑ.

Ο λαός να μάθει την αλήθεια...

Τέλος επισημαίνουν ότι «Δεν ξεχνάμε την τραγωδία της Κύπρου, καθώς το 36% του εδάφους της Κυπριακής δημοκρατίας βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή» και σημειώνουν ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει επιτέλους την αλήθεια και πως ο φάκελος της Κύπρου που, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Βουλής, θα αρχίσει να δημοσιεύεται το αμέσως επόμενο διάστημα, θα αποκαλύψει όλες εκείνες τις σκοτεινές πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, που παρέμειναν επτασφράγιστο μυστικό επί δεκαετίες, για να εξυπηρετηθούν αθέμιτες πολιτικές σκοπιμότητες, αντί να γίνουν τα παθήματα μαθήματα.

- Αφίσες από την εποχή της αντίστασης κατά της χούντας και πρωτοσέλιδο της "Α" με θέμα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που εκτίθενται στο Γεντί Κουλέ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL