Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Αντώνης Συρίγος, βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ: / Αντώνης Συρίγος: Να παγιώσουμε την κανονικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντώνης Συρίγος, βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ: / Αντώνης Συρίγος: Να παγιώσουμε την κανονικότητα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

"Σημαντικό βήμα προς την αντιπροσωπευτικότερη και ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων" χαρακτηρίζει τον "Κλεισθένη" ο Αντώνης Συρίγος. Σχετικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες μετά το τέλος των Μνημονίων, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης της Βουλής υπογραμμίζει ότι "η βασική μέριμνα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η παγίωση της κανονικότητας όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στις σχέσεις των ανθρώπων", μέσω της καταπολέμησης της ανεργίας, της ενίσχυσης των αδύναμων τάξεων και της βελτίωσης των τιμών στα βασικά αγαθά.

Σχετικά με τη ζωή στα νησιά, ιδιαίτερα μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, ο Αντ. Συρίγος τονίζει ότι η υγεία, η ενίσχυση των σχολείων και η προσπάθεια επιστροφής των νέων είναι "τομείς καίριων παρεμβάσεων", το ίδιο και "η συστηματοποίηση και συχνότητα της συγκοινωνίας". Όσον αφορά τις επιπτώσεις του τουρισμού στο περιβάλλον των νησιών, ο Αντ. Συρίγος ξεκαθαρίζει ότι "η ισορροπία είναι το ποθητό ζητούμενο", όμως "όπου η ισορροπία αυτή δεν μπορεί να τηρηθεί, πρέπει σαφώς να δοθεί προτεραιότητα υπέρ της διαφυλάξεως του περιβάλλοντος και η οικονομία να έρθει μετά".

* Αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώθηκε η ψήφιση του "Κλεισθένη". Τι αλλαγές θα φέρει στην καθημερινότητα των πολιτών;

Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιπροσωπευτικότερη και ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Είναι σημαντικό να σου προσφέρονται οι προϋποθέσεις να διαμορφώνεις καταστάσεις και να συμμετέχεις στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για σένα ατομικά και την τοπική κοινωνία γενικότερα. Είναι σημαντικό, τέλος, ν’ αποτιμάς και τις δικές σου ευθύνες για τις αποφάσεις που και με τη δική σου συμμετοχή θα λαμβάνονται.

Ωστόσο, στο επίπεδο της διοίκησης, που πρέπει να είναι λειτουργική και να διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη, εκτός από τους νόμους χρειάζεται μια άλλη νοοτροπία και μια διαφορετική προσέγγιση. Ο νόμος διευκολύνει προς αυτή την κατεύθυνση και αυτή είναι η υποχρέωση του νομοθέτη. Από κει και πέρα είναι ευθύνη του πολίτη, του δημότη και πρωτίστως της αυτο-διοίκησης (που είναι μέρος της διοίκησης και δεν πρέπει να το λησμονεί), δηλαδή των δημάρχων, των δημοτικών συμβουλίων και των υπαλλήλων, το πώς θα πορευτεί.

* Η συνεχής ανάπτυξη του τουρισμού έχει σημαντικά επίπτωση στην οικονομία, αλλά, παράλληλα, προκαλεί προβλήματα στα νησιά λόγω του κορεσμού των υποδομών τους και των φυσικών τους πόρων, όπως το νερό. Πώς μπορεί να επιτευχθεί μια ισορροπία;

Η ισορροπία μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας και άλλων κρίσιμων παραγόντων που καθορίζουν τη ζωή του νησιώτη, όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η υγεία, οι συγκοινωνίες, η εκπαίδευση κ.ά., είναι το ποθητό ζητούμενο σ’ όλες τις κοινωνίες και ιδίως τις νησιωτικές, που ο περιορισμένος χώρος και η θάλασσα αποτελούν την ιδιαιτερότητά τους. Η ισορροπία ως αναγκαία συνθήκη επιβάλλει τη διαφύλαξη ως θησαυρού του περιβάλλοντος, διότι χωρίς αυτό, που αποτελεί και τον πόλο έλξης των περιηγητών, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα.

Υπό την έννοια αυτή, όπου η ισορροπία δεν μπορεί να τηρηθεί, πρέπει σαφώς να δοθεί προτεραιότητα υπέρ της διαφυλάξεως του περιβάλλοντος και η οικονομία να έρθει μετά. Δεν είναι δυνατόν πολλές φορές να τα ισορροπείς όλα. Στον τομέα αυτό η φέρουσα ικανότητα ενός νησιωτικού συστήματος επιβάλλεται ν’ αποτελεί το κριτήριο με βάση το οποίο πρέπει να λαμβάνονται οι δύσκολες αυτές αποφάσεις, αποφάσεις ζωής, από τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό το πνεύμα που περιέγραψα είναι εναρμονισμένο και με τη διάταξη του άρθρου 24 του συντάγματός μας.

* Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νησιώτες όταν τελειώνει η τουριστική περίοδος; Ποιες παρεμβάσεις έχει κάνει η κυβέρνηση; Τι άλλο πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη τους;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες είναι τα ίδια για όλο τον χρόνο, δεν χωρίζονται εποχικά. Ωστόσο, τη θερινή περίοδο έχουν δουλειά εντατική, πολύ κόσμο, πυκνή συνήθως συγκοινωνία. Την καλοκαιρινή περίοδο βιώνουν τις συνθήκες μιας χαρωπής κοινωνίας, όπως αυτής που αποτυπώνεται ακόμη και στις αρχαίες απεικονίσεις του Ακρωτηρίου της Θήρας ή στα ψηφιδωτά της Δήλου. Τον χειμώνα, που τον βιώνει ο νησιώτης και τον χαίρεται μαζί με τα στοιχεία της φύσης που τ’ αγαπά και δεν τα φοβάται, παράλληλα βιώνει μια μόνωση· λιγοστεύουν οι συγκοινωνίες, αραιώνει ο κόσμος και η καθημερινότητα διεξάγεται με λίγες συνηθισμένες κινήσεις. Ιδίως οι νέοι και οι ηλικιωμένοι τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά πάνω τους ως βάρος και τα εισπράττουν ως πίεση.

Ωστόσο, έχουν τον τρόπο τους, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, πανηγύρια και τις παρέες, να ζουν την άλλη όψη που τους φέρνει πιο κοντά. Η υγεία, στον τομέα της οποίας έχουν γίνει πολλά βήματα αυτή την τριετία, η ενίσχυση των σχολείων, η προσπάθεια επιστροφής των νέων, είναι τομείς καίριων παρεμβάσεων. Το κομμάτι αυτό, δηλαδή το παρεμβατικό, του κράτους δεν μπορεί να είναι πλήρες χωρίς τη συστηματοποίηση και τη συχνότητα της συγκοινωνίας. Τώρα από νησί σε νησί υπάρχουν διαφορές που σχετίζονται με το μέγεθος, τον πληθυσμό, την απόσταση από το κέντρο και άλλους παράγοντες που τα διαφοροποιούν και απαιτούν τις προσιδιάζουσες παρεμβάσεις που μόνο οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα.

* Ποιες θα πρέπει να είναι οι βασικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά το τέλος των Μνημονίων και κατά την τελευταία χρονιά της θητείας της;

Η βασική μέριμνα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η παγίωση της κανονικότητας όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στις σχέσεις των ανθρώπων. Η καταπολέμηση της ανεργίας, η ενίσχυση περαιτέρω των αδύναμων τάξεων και πρωτοβουλίες για μια καλύτερη τιμολογιακή πολιτική, όσον αφορά τα βασικά αγαθά. Η βελτίωση και διεύρυνση του μεταφορικού ισοδυνάμου και η εξεύρεση τρόπων για την επούλωση του πλήγματος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Ο συστηματικός σχεδιασμός, τέλος, μιας νησιωτικής πολιτικής, με στόχο όχι μόνο να μείνει ο κόσμος στα νησιά αλλά να προοδεύσει και να μεγαλουργήσει μέσα στο πλαίσιο μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης με ανθρώπινο πρόσωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL