Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
AΝΙΜΑ για το Κέντρο Περίθαλψης Αίγινας: / Σε άθλιες συνθήκες εκατοντάδες ζώα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

AΝΙΜΑ για το Κέντρο Περίθαλψης Αίγινας: / Σε άθλιες συνθήκες εκατοντάδες ζώα

Αποχωρεί την ερχόμενη Δευτέρα από τις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα η ΑΝΙΜΑ, η οποία εδώ και δεκαπέντε μέρες σε συνεργασία με τους εθελοντές της Διώνης έχουν αναλάβει εθελοντικά τη σίτιση και τη φροντίδα περίπου των 180 ζώων που έχουν απομείνει εκεί, καλώντας κάποιον επίσημο φορέα να αναλάβει την ευθύνη για τη μεταφορά και την απελευθέρωση των ζώων.

Την απόφαση αυτή έλαβε, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, μετά τη διαπίστωση ότι η παρουσία της εκεί βολεύει τη διαιώνιση μιας νοσηρής κατάστασης και τη μετατροπή του χώρου σε άθλιο ζωολογικό κήπο.

Η ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος για την Προστασία και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) επισημαίνει ότι τα ζώα, όπως πιστοποιούν οι εκθέσεις αυτοψίας των κτηνιάτρων της, διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, σε χώρους ιδιαίτερα ρυπαρούς και χωρίς καμία κτηνιατρική περίθαλψη. Οι εθελοντές απομάκρυναν τα ζώα από τους εσωτερικούς χώρους, φρόντισαν να καθαρίσουν ένα μέρος των ξερών χόρτων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένοι εξωτερικοί κλωβοί και επί δεκαπέντε μέρες, εν μέσω θέρους, φροντίζουν να υπάρχει κάθε μέρα για όλα επαρκές νερό, εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, μια και οι σωλήνες ύδρευσης είναι κατεστραμμένοι και δεν υπάρχει ρεύμα επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, επί δυο εβδομάδες εξασφαλίζουν τροφές για όλα τα ζώα μέσω δωρεών, οι οποίες μεταφέρονται στον Πειραιά από τους ανθρώπους της ΑΝΙΜΑ και φορτώνονται στο πλοίο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μόνο για τους γύπες χρειάζονται 150 κιλά κοτόπουλα την εβδομάδα.

Συμπληρώνει ακόμη ότι στον χώρο αυτή τη στιγμή βρίσκονται πτηνά που το καθεστώς προστασίας τους είναι ιδιαίτερα αυστηρό, όπως ένας μαυρόγυπας, τριάντα πέντε όρνια, ένας κραυγαετός, τρεις αργυροπελεκάνοι. Επίσης, δύο ροδοπελεκάνοι, ένας μπούφος και δύο γερακίνες, εννέα πελαργοί, εννέα φλαμίνγκο, κύκνοι, χήνες, πάπιες, φασιανοί, μία αλεπού, δύο αγριογούρουνα, αρκετοί παπαγάλοι και αμερικάνικες νεροχελώνες. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι "εξαρχής ζητήσαμε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην κατάσχεση των ζώων αυτών και την ανάθεση της φροντίδας και μεταφοράς τους, των μεν απελευθερώσιμων προς απελευθέρωση των δε ανάπηρων σε χώρους που να πληρούν συνθήκες ευζωίας, σε ένα σχήμα φορέων που να διαθέτει την απαραίτητη για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού επιστημονική συγκρότηση" χωρίς ανταπόκριση μέχρι σήμερα. Αντίθετα, παγιώνεται μια κατάσταση όπου κανείς δεν είναι θεσμικά υπεύθυνος και κάποιοι θέλουν να παραμείνουν τα ζώα εκεί δίκη ζωολογικού κήπου, χωρίς προοπτική ελευθερίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL